изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:50 EEST
Симеон Дянков: Вече не козируваме на Русия    
Новини Една от най-големите промени в секторните политики на България е енергийната, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Досега е било еднозначно - Русия заповядва, ние действаме. Оттук нататък и в последните няколко месеци не е така и няма никога да бъде така, докато ние сме на власт", зарече се Дянков в интервю в предаването "Неделя 150" на БНР.



Според него парламент и правителство започват да се справят добре с това наследство. "България да не е някакво опитно поле на руски интересни, както е било досега, а България да си защитава и вече си защитаваме интереса. И ако видим, че някакъв проект е в наш интерес, ние да го правим с най-добрите възможни инвеститори, с най-добрите възможни технологии и в разчет на времето такъв, какъвто на нас ни е най-изгоден, а не на някой друг, било то Русия, било то някаква друга наша съседка", каза Дянков.

По думите му "в енергийните проекти има много пари и тези пари някъде са ходили досега". Ние правим всичко възможно те да остават в България и тези енергийни проекти да са само в интересите на България, заяви Дянков.

Най-видимият руски интерес към момента е изграждането на АЕЦ "Белене". Правителството е замразило финансирането поради липса на финансови средства, но не се е отказало от самия проект, за който руснаците само преди два дни заявиха, че са готови да строят на свой риск, без държавни гаранции от българското правителство, като получат и контрол върху собствеността на централата.

Все още не е известно какъв ще е отговорът на българското правителство, което тепърва ще обявява конкурс за консултант за избор на инвеститори.

Дянков повтори тезата си, че "енергетиката на България се е смятала като руски проект".

"Досега, особено в предишното правителство, то наистина е било така - Русия каквото каже. Предишното правителство на Станишев козирува и върви нататък. Оттук нататък и в последните няколко месеца ние, вие вече се надявам, виждате, ние гледаме това като български сделки, български енергийни сделки, какъв е най-големият интерес на България и как ние ще го защитаваме. И работим, и ще работим не само с руснаците, а с всички други добри инвеститори. За радост има голям интерес и от Европа, и от останалата част на света", коментира Дянков.

Никакви единични контакти с богаташи

"Това, че богаташите се оплакват от работата на правителството, за мен е огромен плюс", каза още Симеон Дянков. "Ако Станишев се оплаква, ако богаташите на България се оплакват, че правителството или аз лично не работя добре, това е огромен плюс, защото това показва, че ние работим за средния българин, а не за най-богатите, не за бившите пропаднали политици, работим за средните българи", заяви министърът пред БНР.

Така той отговори на въпрос наистина ли, както твърди, поради многогодишното си отсъствие от България не познава богатите хора в страната и дали е въпрос на недоразумение, че си е създал противник в лицето на най-богатя сред тях (според класацията на сп. "Впрост") Васил Божков.

"Както казах още в началото на идването ми тук, Бойко Борисов ми даде един съвет, който с времето виждам, че е все по- и по-ценен - никога не се срещай с бизнесмени, защото те ще те лобират, или ако се срещаш, се срещай с търговски камари, с повече хора, не един на един. Така че аз до преди няколко дни бях чувал, разбира се, името Божков, но не знаех, първо, че има интереси в хазарта, той явно твърди, че няма интереси много, и въобще не знам кой е той, не съм го виждал нито веднъж и не смятам да го виждам оттук нататък", поясни вицепремиерът.

Министър Дянков каза, че в бюджет 2010 година са залегнали 400 милиона лева допълнителни приходи от НАП и митници, които бяха свързани малко след като новото правителство дойде на власт.

Дянков не пожела да коментира твърденията на бившия съветник в ДАНС и "осветил" се наскоро симпатизант на РЗС Алексей Петров за наличието на "банков картел". Министърът каза, че не е запознат с изказванията на Петров, но "картел е малко трудно да има в страна, в която има над 30 банки" и "това е трудно да стане от логистична гледна точка".

Дянков чака НС да каже да се занимава ли със сделката по дълга

Симеон Дянков не се задълбочи и в темата за сделката с преструктурирането на външния дълг, направена от по-предишния финансов министър Милен Велчев.

Дянков се оправда, че когато това се е случило той е бил в Америка. "Разбирам, че в парламента всъщност има в момента дебати да се направи, да се поиска, или в парламента, или всъщност от нас, да се поиска по-обстоен анализ по тази тема, за да се види как е станала тази сделка ...кой е облагодетелстван от тази сделка, колко е загубила или спечелила България и т.н. Този анализ, доколкото знам, или тепърва ще тръгне или вече... преди няколко седмици, е тръгнал. Не съм напълно запознат, това е работа на парламента", каза Дянков.

На въпрос ще се занимава ли с тази сделка, министърът отговори, че парламентът трябва да каже това.

Министърът пътува и се запознава с действителността

Дянков заяви, че пътува всяка седмица из страната, защото "след близо 20 години извън България не познавам една част от действителността".

"Срещам се с много хора, извън богаташите и бизнесмените, които искат да се срещат с мен, това не го правя никога. Но това, което на мен ми трябва като финансов министър, го знам много добре - и за България, и за останали части на света. И затова виждате първите ни успехи - за три-четири седмици балансирани бюджети на месечна основа, по-висок рейтинг от "Стандард енд Пуърс", най-добрият фискален резултат в ЕС за тази година", заяви Дянков, който в рамките на интервюто повтори поне пет пъти тези успехи, особено решението на "Стандард енд Пуърс" да повиши перспективата за България.

"Говоря като учен и създател на научни институти"

Дянков повтори, че няма да се извини за думите си, че в БАН работят "феодални старци". 

"За мен коментарите ми по БАН са правилни и с времето те ще се окажат още по-правилни. Хората като разберат къде е България - в момента е на последно място по конкурентоспособност на науката в целия ЕС. Явно то не работи. Това са европейски резултати, те не могат да се оспорват, защото ЕК ги е подала, и като има наука и образование, там основната тема е - студентите, които излизат, младите учени, които излизат от университета, те трябва да са свързани с науката и на тях трябва да им се помага", заяви министърът. 

За себе си Дянков каза: "Финансовият министър в момента на България е сред стоте най-добри учени-икономисти в света, така че аз тук говоря не като финансов министър, защото тази политика не е на финансовия министър, а е на образователния министър и на цялото правителство, аз тук говоря като учен и като някой, който е създал научни университети и научни институти, в Харвард примерно, най-добрият университет в света."

Той уточни, че е създал в Харвард "Институт за приложна икономика и психология", който се нарича "Идеи 42" и това може да се провери по интернет.

Не ползвам нито охрана, нито "специални грижи"

Той каза, че изоставил престижната си работа в Световната банка и се завърнал в България воден от амбицията да направи добра антикризсна програма и да помогне на Бойко Борисов. Дянков призна, че имало и "по-малки причини" като тази децата му – съответно на пет и осем години – да се научат да говорят свободно български.

Той отрече да се радва на някакви по-специални грижи и привилегии в сравнение с другите министри.

"Нямам никакви специални грижи и, както казах, нямам специална охрана. Всичките грижи, които аз имам, аз си плащам...Плащам си за обучението на децата на български език. Плащам си за гледачка, когато ни е  необходима гледачка. Плащам си за пране, плащам си за храна", поясни Дянков.

Той каза, че живее в Бояна, но "не във вилите, където живее президент, премиер-министър, шеф на парламент и т.н.". Освен това потвърди, че има ипотека във Вашингтон.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Симеон Дянков: Вече не козируваме на Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди