изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:58 EEST
СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА: ДКЕВР: Хората няма да усетят 7-8% по-скъпо парно    
Икономика
До 7-8% може да поскъпне парното от 1 януари 2010 г. с увеличението на цената на природния газ. Все още обаче има вариант да няма увеличение, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от "Фокус".


Преди месец той каза, че топлофикационните дружества не смятат да променят цената за топлоснабдяване по време на зимния период. Тогава той заяви още, че крайната цена за потребителите на топлоенергия се влияе от изменението на цените от „Булгаргаз”, но няма да има поскъпване на парното.

Най-рано утре или вдругиден ще има яснота доколко и как предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на газа от 1 януари със 17.2% ще се отрази на цената на парното. В този процент е и надценката от 3 на сто на газовата компания, която може да не се включва.

По думите на Семерджиев - газовата компания има основания да иска поскъпване на синьото гориво в някои елементи, но предстои да бъде уточнено с колко ще бъде този ръст. Според шефа на регулатора - шансовете на абонатите на топлофикациите да имат приемлива цена за топлоснабдяване са много големи.

Освен това от комисията считат, че хората дават много повече пари за други неща и минимално поскъпване от 7-8 % няма много да се отрази на домакинствата. Семерджиев заяви, че никога не е гарантирал, че парното няма да поскъпне.

Ще се стремим да омекотим ценовия удар на природния газ върху топлофикациите, но има обективни причини, които налагат повишение на цената на синьото гориво и това са котировките на петрола, коментира председателят на държавния регулатор.

Поскъпването на газа ще се отрази различно на различните топлофикационни дружества – според Семерджиев най-малко в София. Ако цените на топлофикационните дружества не се променят, те ще натрупат още по-големи загуби и още по-трудно ще си плащат газа на „Булгаргаз”, бе категоричен председателят на ДКЕВР.

Разходът за отчитане обаче е проблем на дружествата и не се включва в цената. Ако има промяна на цената, всяко от тях ще решава дали да има извънредно отчитане. dir.bg

 


Сходни връзки

СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА: ДКЕВР: Хората няма да усетят 7-8% по-скъпо парно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди