изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:58 EET
Конан реже глави в пернишки катакомби. Местните ресторанти точат менюта за Шварценегер    
Култура Глави ще падат в катакомбите на минния музей в Перник. В подземията слиза легендарният Конан Варварина, за да развърти меча си и да сече врагове. Запазените в оригинален вид минни забои са харесани за декор на римейка на средновековната сага. "Бояна филм" и "Ню имидж" вече поискаха официално от кмета Росица Янакиева разрешение да наемат уникалния музей за новата лента.

Снимките започват догодина. В писмото на кинаджиите се споменава пристигането на екшън звездата Арнолд Шварценегер. Новината взриви миньорския град. Ресторантите вече проучват любимото меню на Арни и търсят топготвачи, с които да го посрещнат. Събира се и фенклуб на настоящия губернатор на Калифорния.

За пернишкия музей, който е втори в Европа след този в германския град Бохум, кинаджиите разбрали от интернет. Предстои изпращането на екипи, които да огледат подземните галерии на място. Продукцията ще е най-мащабната, снимана досега у нас, твърдят от "Бояна".

В проекта са заложени близо 100 милиона долара. Въпреки че Перник вече обмисля как да посрещне Шварценегер, най-вероятно ще се наложи да приюти негов заместник. Продуцентите все още обмислят на кого да поверят ролята на Арни в римейка от хита "Конан" от 1982 г. Засега се спряга името на Роланд Кикингер.

Досега три продукции, сред които и френско-американският "Хитмен", са снимани в минния музей. Преди години в галериите слезе екипът на "Бащата на яйцето" на Анри Кулев. Тук е направен и "Валсове и танга в с. Бела вода".

Едва ли някога инициаторите на подземната експозиция някога са мечтали за внимание от кинаджиите. Затова пък новият им собственик - общината, се е зарекъл да я превърне в уникална за Балканския полуостров атракция.

Музеят е отворен през 1986г. в запазените галерии на първия подземен рудник. Тунелите са дълги 590 метра. В тях е показано как миньорите са копаели и вадели кюмюра - от шилото и чука през комбайните, дървените камионетки, конските впрягове до електровозите. Всички уреди са оригинални. Уникалното богатство обаче бе на път да се съсипе. В началото на 90-те години на ХХ век музеят е разграбен, наводняван и изоставен. Експонатите в него едва бяха спасени от корозията и мухъла. Това стана миналата година, когато общината го взе от фалиралата мина. От ноември 2008 г. подземията и уникатите в тях се стопанисват от Общинско предприятие "Културно-информационен център".

Анна Георгиева
http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Конан реже глави в пернишки катакомби. Местните ресторанти точат менюта за Шварценегер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди