изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:28 EEST
Борисов успокои Ердоган за новините на турски    
Новини
Правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език в ефира на Българската национална телевизия, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас. Това е уверил в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената информационна служба.


"Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права", се казва в декларация на Министерството на външните работи на Турция, за която се разбра по-рано.

Двамата премиери са обсъдили състоянието на съвместните проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, както и възможностите за насърчаване на двустранния стокообмен между България и Турция. Тема на разговора между двамата е било и предстоящо посещение на българския премиер в Турция в началото на следващата година.

Лидерът на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад огласи в Страсбург безпокойството си пред лидерите на другите политически групи за плановете в България да се организира национален референдум, за да се спре кратката емисия новини на турски език по БНТ, която се гледа в България от малцинството, говорещо на турски език, съобщиха междувременно от групата на АЛДЕ, предаде "Фокус". По искане на АЛДЕ тази тема ще бъде включена в дневния ред на Европейския парламент през януари.

„Българското правителство трябва да се осъзнае. Подкрепяйки искането на „Атака” за национален референдум по въпрос за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство. Тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици. Закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост, включително и като нарушаване на принципа от Договора за ЕС за не-дискриминация на основата на етнически произход и език”, каза Ги Верхофщад. dir.bg
 


Сходни връзки

Борисов успокои Ердоган за новините на турски | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов успокои Ердоган за новините на турски
Автор: Anonymous да 2009-12-18 @ 08:46 EET

БОЙКО ДА МИНЕ ПРЕЗ МАХЛАТА И ДА ВИДИ НА ВСЯКА КЪЩА ДАЖЕ И КЕРПИЧЕНА  ИМА САТЕЛИТ ЗА КАКВО ИМ СА НОВИНИ НА ТУРСКИ

Борисов успокои Ердоган за новините на турски
Автор: Anonymous да 2009-12-18 @ 11:49 EET
еееееее осъзна се бойко на къде духа вятъра
Борисов успокои Ердоган за новините на турски
Автор: Anonymous да 2009-12-20 @ 13:02 EET
Вятъра духа срещу приемането на Турция в ЕС!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди