изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:14 EET
Откриха откупа за Гунински    
Новини

Тони Хамстера е прибрал в дома си част от последния откуп от 600 хил. лева, взет от бащата на отвлечения студент Румен Гунински пред магазин от веригата "Билла" в София. (виж 1-а страница на печатното издание в галерията).При ареста на мъжа в акцията "Наглите" в София в дома му е открита огромна сума пари, разказаха разследващи. Все още обаче се сравняват серийните номера на банкнотите на Хамстера с тези от откупа, които са били описани преди предаването.



Служителят в известна застрахователна компания е арестуван в затворен жилищен комплекс в покрайнините на София. При задържането му той се е опитал да предупреди друг човек от бандата за изненадващата акция, като е позвънил на телефона му.

Обаждането обаче не помогнало на Вальо Бореца, защото в същия момент командосите от отряда за борба с тероризма вече чукали и на неговата врата.

Проверява се и дали Тони Хамстера не е взел лично откупа за Гунински-младши. Торбата с парите била оставена пред магазин от веригата "Билла" и взета от мъж, облечен в тъмни дрехи, който успял да се изплъзне на полицията.

Хамстера работи за известна застрахователна компания като координатор срещу кражбите на автомобили. Той поддържал сложните взаимоотношения с престъпния свят.

А в групата за отвличания на Йожи е поддържал връзката с Вальо Бореца, който пък чрез подставени лица е наемал къщи около София, където са държани заложниците.

Разбитата бандата на "Наглите", която е извършила поне 13 похищения в последните 2 години, била на 4 нива. На най-ниското били автокрадците, които осигурявали крадени коли за ударите, а после прибирали и откупа от близките на пленниците.

"Крадците на коли са били много ценни, защото шофират изключително добре и са успявали без проблем да се измъкнат от външното наблюдение на ДОИ", разказват антимафиоти.

На по-високо ниво били членовете на бандата, които се грижели и хранели похитените богаташи. Когато се наложело, те водели разговори с жертвите си.

Нощем пленниците били охранявани от двама души от бандата, е през деня само от един, стараейки се по този начин да правят минимално впечатление с присъствието си в района.

За този ресор в групата е отговарял заместникът на Йожи.

Прокопи Прокопиев-Културиста. Запознати с операцията твърдят, че срещу него има най-сериозни доказателства за бруталните престъпления.

На предпоследното ниво били хората, които водели преговори с близките на богаташа и уговаряли колко да е откупът и къде да бъде предаден. Отделен човек е отговарял и за осигуряването на телефонните апарати, с които се водели преговорите. Те най-често били вкарвани контрабандно в страната от Китай.

В ядрото на групата на първото най-високо ниво били между 8 и 10 души, които избирали заможните си жертви, нападали ги и ги отвличали.

На върха на организацията към момента се смята, че е стоял Ивайло Евтимов-Йожи, а най-прекият му помощник бил Прокопи Прокопиев-Културиста. Двамата са участвали лично във всички нападения на жертвите и след това в запалването на джиповете и микробусите, които са ползвали по време на акцията.

"Издирваме още двама членове на бандата, които са били от основните организатори. Намерихме и трета къща, ползвана от "Наглите" за държане на пленници", съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

"24 часа" научи, че началото на най-успешната операция на МВР в последните години е дадено след сигнал, получен лично от вицепремиера Цветанов, който бил свързан с информация за Йожи и Културиста.Щом информацията била потвърдена, МВР шефът събрал няколко от оперативните началници и за 2 дена направили много подробен анализ на всички контакти, пътувания и дейности, свързани с Евтимов и Прокопиев.

В събраните 250 страници изплували всичките 27 бандити, свързани по различен начин с похищенията. Веднага след това разговорите на всеки от заподозрените започнали да се подслушват, външното наблюдение започнало да следи отблизо основните организатори.

Това станало, след като в началото на април от центъра на София бандата отвлече известния автокрадец Иван Петров-Сапата, който им осигури джипа БМВ Х5, ползван при отвличането на Киро Киров и вземането на откупа за живота му.

При разпитите след ареста на колегите му Дебелото и Патицата те признали, че са имали връзка с човек от бандата, който е водил преговорите с роднините на пленниците.

Автоапашите са дали и два адреса в покрайнините на столицата, където са скрили две коли, откраднати за похищение.

На по-късен етап полицията задържала още двама автокрадци, които дали уличаваща информация за още участници в бандата.

"До момента имаме категорично събрани доказателства, че "Наглите" са извършили 12 от общо 19 отвличания за последните 2 години", информира вчера вътрешният министър.

При разпитите на арестуваните късно в четвъртък вечерта бе открита и третата къща, ползвана за държане на пленници. Разследващи разказаха, че и на трите адреса в села край София вече 2 дни усилено работят експерти от Института по криминалистика и криминология, които опитват да извлекат биологични следи от повечето от плениците или от похитителите.

От вчера в трите "къщи на ужасите" са започнали да водят освободените от плен, за да се прави следствен експеримент с тях дали ще разпознаят мястото.

Със сигурност има и втора група, която обаче е извършила много по-малко отвличания. Сред тях е и това на Вене Сотиров, който не бе освободен и се смята за мъртъв.

Разследващите са категорични, че заловените са съпричастни към поне 90 процента от похищенията у нас. При ареста на 25 души в четвъртък е задържана изключително широка периферия от групата.

Самото ядро е много по-малко, става въпрос за 6-7 души. 5-6 човека ще бъдат задържани, за тях има безспорни доказателства. Помагачите на групата също ще останат в ареста, но заради други престъпления. Повечето нямат нищо общо с отвличанията.

Организаторите на бандата за отвличания са се запознали в затвора, именно там те са решили да се организират и да похищават бизнесмени.

За всяко едно отвличане те са подбирали случайна и доста широка периферия от автокрадци, които не са знаели за какво им поръчват да откраднат дадено возило. Службите следили с месеци Йожи и Прокопи.

Междувременно лидерът Йожи напуснал страната. МВР точно го открило и подготвило европейска заповед за арест, когато той изненадващо се върнал в България със самолет в 3 часа през нощта срещу четвъртък.

Щабът в министерството го оставил да поспи 3 часа и го арестували заедно с останалите в 6 часа сутринта със старта на акция "Наглите".

Всички банкови сметки на групата са засечени и блокирани, за да не бъдат изтеглени оттам парите. Проверява се и как те са набелязвали жертвите си. Трите бази на групата са били около София, в Търновско и в Монтанско били открити коли и оръжие.

Операцията е била провеждана в пълна секретност, а най важните оперативки са провеждани в дома на премиера Бойко Борисов. Всички действия по нея пък са били координирани лично от МВР шефа Цветан Цветанов. На някои от тях е присъствал и главният прокурор Борис Велчев и неговият заместник Бойко Найденов.

С напредването на разследването полицаи решили да притиснат известните автокрадци Иван Иванчев-Дебелото и Иван Райков-Патицата, които са били на най-ниското, 4-о ниво на бандата за отвличания.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА, СЛАВИ АНГЕЛОВ, ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Хамстера бил главен касиер

Известният в подземния свят на столицата Антон Петров-Тони Хамстера, задържан участник в бандата за отвличания, е подозиран като автор на бомбените атентати пред два софийски бардака през септември м.г., научи "24 часа".

На 8 срещу 9 септември през няколко минути избухнаха две взривни устройства, поставени пред нощните клубове "Казабланка"и "Пантери". Пред "Казабланка" бомбата рани тежко двама от клиентите на заведението, а три жрици на любовта бяха нарязани от счупени стъкла.

Бомбата до "Пантерите" отнесе краката на управителя на заведението.

Първоначалната версия на разследването на двата атентата е, че става дума за преразпределение на територии в бизнеса с жива плът.

Хамстера работел за силов бос, който искал да измести чужденци от платената любов и затова ги предупреждавал с бомби да се оттеглят.

Авторите на взривовете и до днес не са разкрити.

За Хамстера се знае, че разполага с наказателна бригада, чрез която събира рекет от столичните заложни къщи. Твърдял, че е главен касиер и събира парите за голям силов бос.

От малките заложни къщи вземал по 5000 евро на месец, а от големите - 15 хил. евро. Най-едрите заложни къщи директно му плащали проценти от оборота си.

Тони Хамстера се намесил и в бизнеса с наркотици, като почти овладял района на Студентски град след разстрела на няколко дилъри на средни нива. Криминалисти отдавна го подозират в рекет и наказателни акции срещу конкуренти. Той гравитирал в отломките от бившата ВИС-2.

Сред конкуренти се хвалел, че е близък до известен човек от политическите среди. Представял се и за застраховател, но номерът му невинаги минавал, твърдят запознати.

СТЕФАН ТАШЕВ

Киро Монтанеца убил чужденец

Закоравял извършител на отвличания от Монтанско разкриха полицаите при акция "Наглите".

Ударът извади черно на бяло бандит с богато досие, подвизаващ се в покрайнините на столицата. Обитавал различни явки, като често сменял местоживеенето си.

От полицейската дирекция отказаха информация, но според криминалисти при удара срещу "Наглите" е арестуван 48-годишният Кирил Кирилов, с прозвището Монтанеца.

Той е известен със знаково отвличане на хърватин край язовира в с. Славотин преди 12 г. Тогава с т.нар. сицилианска примка, демонстрирана за първи път в Монтанско, ограбил и убил транзитно преминаващ чужденец.

През лятото на 1997 г. той причакал колата на хърватина, спрял го на магистралата и под предлог, че моли за пътна помощ, опрял дулото на пистолет в тила му и го завлякъл до стената на водоема.

Там му нанесъл побой, претарашил го, задигнал валута и левове, завързал го със сизал и потопил във водите на язовира. В дръзкия обир му помагал небезизвестният от криминалния контингент в региона Методи Клошара, който по-късно бил заловен и осъден на доживотен затвор заради това и други престъпления.

Задържаният понесъл цялата отговорност по случая. Кирил Кирилов се измъкнал невредим и покрил следите си. Дълги години разследващите се опитвали да съберат веществени доказателства, пили една студена вода, но фактите след 12 г. натежават и се подреждат.

През 1998 г. гангстерът заедно с Прокопи Х. напада чейнджбюро в центъра на Монтана. Влизат маскирани запушват устата на касиерката с кърпа и отмъкват тогавашни 20 000 000 лв. и 300 000 долара. Докато се опитвали да избягат, се натъкнали на ченгета. Кирилов е с множество присъди за кражби и грабежи, но бил освободен от затвора.

От него е иззето голямо количество оръжие и боеприпаси. Има съмнения, че е участвал и в магистрални грабежи.

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Екзекуция разцепва бандата

Един от бандата на похитителите е бил убит преди няколко месеца и това взривило доверието между членовете на групата. Мъжете започнали да се изнервят и да се подозират.

Преди около месец друг от бандата проговорил. Преди арестите той бил разпитан пред съдия. Разкрил каква е йерархията на групата и къде са базите й.

Бандата първоначално била от 9 души. Полицаите започнали да подслушват телефоните на 7 от тях. Следили ги къде ходят и какво правят, с какви банкови сметки разполагат и какво е движението по тях.

Вчера рано сутринта прокуратурата е повдигнали официални обвинения на трима души - на Ивайло Евтимов-Йожко, Прокопи Прокопиев-Културиста и на Хамстера. Те ще отговарят за участие в организирана група за отвличания. Обвиненията са по чл. 321 и 142 от НК.

Издирват се още двама души. По неофициални данни още един от арестуваните в четвъртък е проговорил.

Йожко живее в село Лозен. Полицаи нахлули в къщата му към 6 ч в четвъртък. Вечерта той се обадил да търси адвокат. В "Къщата на ужасите" ще се правят допълнителни огледи, предстоят и следствени експерименти.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Братът на Йожи бил кандидат за кмет на Панчарево

Братът на тартора на бандата за отвличания Ивайло Евтимов - Емил, бил кандидат за кмет на район "Панчарево" от НДСВ, разказаха хора от село Лозен. Братовчедът на Йожи - Зико, също бил сред кандидатите за поста. Изборите обаче спечелил друг претендент - Станимир Пеев.

Вчера в къщата на родителите на Евтимов Величка и Милети в Лозен бе пусто. Постройката е на два етажа, намира се близо до детската градина в селото. Домът не изглежда луксозен. Пред него беше паркирана черна тойота със софийска регистрация.

Според комшиите семейството не било богато. В къщата живеели родителите на Йожи, които са пенсионери, брат му Емил с жена си и двете си деца, както и братовчедът Зико. Емил работел като охранител, казаха още съседи.

Лозенчани разказаха, че полицаите дошли в четвъртък сутринта, а претърсването на къщата продължило дълго.

Ивайло Евтимов си идвал рядко в Лозен. Често сменял колите. Никой местен не можа да каже с какво точно се занимавал. В деня на обиска комшиите не разбрали какво търсят полицаите или какво са изнесли от дома на Евтимов. Вчера никой не беше виждал родителите на Йожи.

В Лозен всичко го знаят като Йожко, въпреки че от МВР официално съобщиха, че прякорът му е Йожи.

ИВА ГРИГОРОВА

Георги Първанов: Дано МВР е стигнало до дъното на бандата

Президентът Георги Първанов даде позитивна оценка за акцията "Наглите" на МВР.

"Само мога да приветствам една такава акция. Надявам се, наистина да са стигнали до дъното и до корените на тази престъпна група, защото това беше едно голямо зло. Но нека да изчакаме да видим какво ще е развитието на тази ситуация в следващите дни", коментира Първанов, след като поднесе венец на паметника на кап. Петко Войвода в Борисовата градина в София. (24часа)

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Откриха откупа за Гунински | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди