изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:16 EEST
Споразумението от Копенхаген най-лошото в историята    
Екология
Повече от 12 часа след предвиденото време за закриване й конференцията на ООН за климата продължава тази сутрин с дебати, без да има съгласие по бъдещето на борбата срещу климатичното затопляне.


Лидерите на най-големите икономики в света постигнаха споразумение, определено от авторите си като "недостатъчно", след 11 часови дискусии в края на конференцията на ООН в Копенхаген за климатичните промени. 

Американският президент Барак Обама пръв обяви постигането на консенсус, определи споразумението като "разумно" и го нарече "небивал пробив". Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу заяви, че "това, което беше договорено днес, е много под нивото на очакванията, но запазва живи целите и амбициите ни". Сдържани бяха и реакциите на германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Гордън Браун. Френският президент Никола Саркози заяви, че текстът не е съвършен, но подписването му е жизненоважно, за да не бъдат изключени големи страни като Индия и Китай от общите усилия за борба с климатичните промени.

Основните разногласия възникнаха между САЩ и Китай. Докато Обама призоваваше за прозрачност и контрол върху изпълняването на поставените цели, Китай силно се противопоставяше на международното наблюдение с аргумента, че би нарушило суверенитета му. ЕС обвини и САЩ, и Китай, че не правят достатъчно за съкращаване на вредните емисии.

САЩ се ангажираха с намаляване на емисиите със 17% спрямо нивото от 2005 г. или с 3-4 процента спрямо това от 1990 г., ЕС - с 20% спрямо това от 1990 г., Индия - с между 20 и 25% спрямо 2005 г., Япония - с 25 процента спрямо 1990 г., напомня Асошиейтед прес. Богатите страни се съгласиха да определят количествено помощта, която ще отпускат на бедните, за да им помогнат за намаляването на вредните емисии.

Развитите страни си поставиха за цел да отпускат по 100 милиарда долара годишно до 2020 г., за да подпомагат развиващите се страни в борбата с климатичните промени. Като първа стъпка е предвидена помощ от 30 милиарда долара за следващите три години, като ЕС и Япония ще предоставят по около 11 милиарда долара, а САЩ - 3,6 милиарда долара. dir.bg
 


Сходни връзки

Споразумението от Копенхаген най-лошото в историята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди