изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:35 EET
Разбиха група за крадене на автомобили, ДДС и пране на пари    
Ред и сигурностСедем души от престъпна група за пререгистриране и отчуждаване на крадени луксозни автомобили, източване на ДДС и пране на пари са задържани при мащабната акция на МВР–Стара Загора. Акцията е проведена на 16 и 17 декември.

В операцията са участвали служители от секторите "Борба с организираната престъпност", Криминална и Икономическа полиция и на районното управление. Задържани са тарторът на групата - И.Й. /29г./ и неговите помощници - П.А./29г./, В.И./29г./, Е.Т./28г./, Г.Л./29г./, С.Т./29г./ и 22-годишната Р.П., всички от Стара Загора. Те вече са привлечени в качеството на обвиняеми, стана ясно на брифинг в областната дирекция днес.

Операцията била планирана, след като разследващите служители установили, че чрез множество фирми и дружества - собственост и управлявани от задържаните, е усвояван неправомерно данъчен кредит в особено големи размери. Това ставало чрез префактуриране на стоки между дружествата, участващи в престъпната схема; изготвяне и използване на документи за фиктивен износ на различни стоки /гранит, автомобили, мобилни телефони и др./ към страни от ЕС; съставяне на документи с невярно съдържание и използването им пред данъчните органи.

Чрез деветте фирми, участвали в престъпната верига, било извършвано фиктивно закупуване на заскладена стока от други юридически лица /само по документи/. Стоката те пласирали на дребно в страната. В същото време съставяли документи за фиктивен износ към страни от ЕС, след това и VIES - декларации с невярно съдържание за доставки, осъществявани между страните от ЕС, като по този начин декларирали ДДС за възстановяване.

Иззети са голям брой счетоводни документи и материали, доказващи престъпната дейност на групата; справки-декларации по ЗДДС, банкови извлечения, дневници за покупки и продажби, касови апарати, печати на фирми, фактури, актове за прихващане и възстановяване на ДДС и др.

В хода на разследването е установено, че престъпната група, организирана и ръководена от 29-годишния И.Й., се е занимавала с регистриране и отчуждаване на коли от висок клас, които били отнемани на територията на страни от ЕС и България. Автомобилите били с променени идентификационните номера, които групата пререгистрирала в различни области на страната, използвайки неистински чуждестранни регистрационни документи. Слвд това прехвърляли автомобилите между фирмите, участващи в престъпната верига, като изписвали скъпи ремонти за увеличаване на данъчната им стойност при сключване на сделките помежду им и ги продавали на лица извън престъпната схема. Средствата, които постъпвали, влагали в легален бизнес.

От домовете и офисите, ползвани от задържаните, са иззети договори за покупко-продажба на коли, чужди регистрационни табели и фалшиви документи за самоличност. Установени са 23 крадени автомобила, от които към момента в ОДМВР Стара Загора, Хасково и Кърджали са иззети 12 от марките: “БМВ Х5”; “БМВ Х3”; “БМВ 530”; “Ауди Q7”; “Фолксваген Фаетон”; “Мерцедес”; “Тойота Ланд Круизер” и др.

На шест от задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл.321, ал. 2 във вр. с чл. 256 от НК и чл.308, а на ръководителя на групата Й.И. - обвинение по чл. 321, ал. 1 във вр. с чл. 256 от НК и по чл.308. Групата ще бъде разследвана и за пране на пари. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Разбиха група за крадене на автомобили, ДДС и пране на пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди