изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:41 EEST
* Навършиха се 150 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Тошев    
НовиниПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГЕРОЯ!

  Тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на патрона на града и общината генерал-лейтенант Стефан Тошев бе белязано с поредица от съдържателни инициативи. Реализацията на предварително уточнената програма започна още през месец октомври м. г. - с организираната от Общинския младежки съвет експедиция до Тутракан, където бяха проведени множество срещи и заснет филм. Месец по-късно бе реализирана втора експедиция до с. Генерал Тошево в Община Тунджа, а след това в София и родния град на прославения генерал - Стара Загора. Младежите се поклониха пред паметниците, организираха множество срещи и заснеха филм. Организиран беше и конкурс за есе на тема "Достойни наследници на достойни българи". Творбите на победителите ще бъдат публикувани в следващите броеве на вестник "Добруджански глас".
    На 20 ноември бе открита изложбата "В епохата на генерала" и представена експозиция на Регионалния исторически музей "Добруджа 1940". Няколко дни по-късно ученици от общината посетиха Историческия музей в града и проведоха беседи пред експозицията за генерал Тошев. Всички учебни заведения, ЦДГ, читалища и клубове в общината уредиха специални кътове и витрини, посветени на генерала от пехотата. Тематичните вечери "Генералът от пехотата", организирани от читалищната библиотека, продължиха до 18 декември. Те бяха посветени на героичното дело на генерал Тошев и военните му подвизи при Сливница, Селиолу и Добруджа. Последваха колективни четения и обсъждания на материали за генерала в клубове на пенсионера и на инвалида, организирани от читалищната библиотека и Общински комитет "Васил Левски". Представена беше отлично изготвена дипляна за генерал Тошев с биографични данни, малко известни факти и богат снимков материал. При подчертан интерес преминаха презентацията "Герои от Добричката епопея" и образователната лектория, организирани от Клуб на журналиста "Любен Станчев", Историческия музей и читалищната библиотека. На широката общественост бе представена рекламната дипляна "Военните паметници в община Генерал Тошево", както и издаденият от Общинския младежки съвет вестник, посветен на 150-годишнината от рождението на именития военачалник.
    На 17 декември бе представено новото издание на книгата на генерал Стефан Тошев "Победени, без да бъдем бити". На промоцията присъства внукът на прославения генерал - д-р Стефан Тошев, придружен от кмета на общината Димитър Михайлов, представители на общинска администрация и Народно читалище "Светлина", възпитаници на трите училища в града и граждани. Книгата е фототипно издание, което е издадено с главното спонсорство на д-р Тошев.
    Поклонението пред паметника на генерал Тошев бе на 18 декември - с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България. Почетен караул отдаде военни почести в чест на прославения генерал, след което бяха положени венци и цветя от името на кмета на общината Димитър Михайлов, председателя на Общинския съвет Георги Русев, Военноморските сили на Република България, областния управител на област Добрич, кмета на Стара Загора, Общинския младежки съвет, трите училища и детските градини в града, Земеделски народен съюз и др.
    След тържествения марш на почетната рота и на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, в голямата зала на общината се проведе общоградско тържество, на което присъстваха внукът на генерал Тошев д-р Стефан Тошев, комодор Емил Ефтимов - командир на Военноморска база - Варна, зам.-кметовете на община Добрич Иван Колев и Камелия Койчева и др. Присъстващите бяха поздравени от кмета на община Генерал Тошево Димитър Михайлов.
    Презентация за живота и делото на генерал-лейтенант Стефан Тошев представиха ученици от Общинския младежки съвет. Представените исторически факти предизвикаха интереса на присъстващите и бяха бурно аплодирани. Доктор Стефан Тодоров Тошев - внук на генерал Тошев, бе удостоен с отличителния знак и званието "Почетен гост на град Генерал Тошево". Отличията връчи кметът Димитър Михайлов.
    Кратко, но изключително съдържателно, бе словото на д-р Тошев, който връчи на г-н Михайлов архива на своя дядо. Получавайки архива,  кметът обясни, че той ще бъде предаден на Историческия музей в града и връчи на д-р Тошев документ за дарение.
    С бурни аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на Представителния духов оркестър на ВМС, сред които беше и любимият марш на генерала от пехотата "Весели в боя".
    В Историческия музей, в присъствието на д-р Стефан Тошев и представители на общинска администрация, г-н Михайлов предаде архива на генерал Тошев на директора на музея Цветелина Христова. С това приключи празничната програма за отбелязване 150-годишнината от рождението на патрона на града и общината генерал-лейтенант Стефан Тошев.

Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

* Навършиха се 150 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Тошев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди