изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:55 EET
ДЯДО КОЛЕДА ПО БАНСКИ?! С ШЕЙНА, ТЕГЛЕНА ОТ КЕНГУРУ?! И ТОВА ГО ИМА    
КоледаКой как празнува Коледа по света? Решихме да намерим отговор на този въпрос, като направим една виртуална разходка.


И да разберем как в различните държави посрещат Рождество Христово. Дали навсякъде децата трепетно очакват идването на Дядо Коледа с пълния с подаръци чувал. Оказва се, че желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност. Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово, са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. Ето и по-нестандартните начини на отбелязване на Коледа по света. 
Австралия
Тук често Коледа се празнува на плажа, при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината, на светлината на свещи и факли. Рождество Христово се отбелязва с океанско настроение и коледен обяд вместо вечеря, а Дядо Коледа е представен с шапка “акубра”, лятно облекло и шейна, теглена от кенгура. Подаръците се слагат в торби от плат, обикновено над камина, като тази традиция продължава да съществува дори и без наличието на запален огън.
Гваделупа
И тук Коледа се празнува при високи температури - 28 градуса на сянка! Един чудесен празник, но различен от другите. Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително. Естествено, никой не тръгва да търси елха в тропическите гори. Основните коледни специалитети са пуншът и кървавицата. За да бъде по-ароматен пуншът, домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо, а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета" /нещо като ситните зърна на зрелия фасул/. Това изисква традицията. Всички пеят и заедно отиват в полунощ в църквата. А през това време „татко Коледа" минава и оставя подаръците.
Индия
Християните в Индия са едва 3 процента от населението и в тази страна празникът е познат като bada din /големият ден/ и „коледна ваканция”, която започва малко преди Коледа и завършва няколко дни след Нова Година. Santa Claus е добре познат на индийците едва от средата на деветдесетте години, но все още трудно се приема идеята за шейна и елени - поради високите температури в страната, когато снегът присъства само и единствено във въображението. Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.
Мексико
Подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ. В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината" - това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.
Русия
Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да" или „не", за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер - с надеждата да се върнат с късмет и щастие.
Швеция
Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празник на Света Лучия. В 4 век същата тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, и им е носила храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция. В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.
Аржентина
В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета -  със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците. Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност, пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.
Бразилия
Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично. В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.
Китай
В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.
Португалия
Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

Коледа - без значение колко различни са традициите на този празник по света - има нещо общо, което се усеща във всяка една страна с коледен дух - „венец” от любов, усмихнати и щастливи хора, вяра и надежда. И си пожелаваме да бъде така винаги. И нека всеки ден бъде дори и малко по-щастлив от предишния за всички. НДТ/ Интернет


 


Сходни връзки

ДЯДО КОЛЕДА ПО БАНСКИ?! С ШЕЙНА, ТЕГЛЕНА ОТ КЕНГУРУ?! И ТОВА ГО ИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди