изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:32 EEST
СПОРТЕН ОБЗОР ЗА 2009 ГОДИНА    
Коледа
Спортистите и отборите в Добрич изпращат 2009 година като по-успешна от предходната. Те ни зарадваха с множество победи и медали от малки и големи първенства.


ЛЕКОАТЛЕТИТЕ НА ДОБРУДЖА С ПЪЛНА КОШНИЦА МЕДАЛИ

Клубът по лека атлетика Добруджа безспорно е един от най-успелите клубове в Добрич. През 2009 г. възпитаниците на Милен Петров и Силвия Петрова печелеха медал след медал и ги прибавяха към голямата си кошница с отличия. Разбира се, номер едно бе Георги Ганчев - осмо място на Европейско отборно първенство за мъже и жени в Словакия в дисциплината 4 по 400 м, участие в Европейското първенство за юноши старши възраст, пълен комплект медали от Балканския шампионат в Гърция, републикански шампион и рекордьор на 400 м при юношите старша възраст, бронзов медалист от първенствата за мъже в зала и на открито. А това са само част от успехите на талантливия добруджанец през годината. Затова Георги Ганчев бе определен за номер едно в десетката на клуба за 2009 г. След него се нареждат Айхан Хасан и Михаил Михайлов, които също са национални състезатели. Двамата направиха много силен сезон и се окичиха със злато от държавните първенства. 
Но успехите на Добруджа в държавните първенства не свършват с това. Девойките младша възраст завоюваха златни медали в щафета 4х100м. В индивидуалните дисциплини много добре се представи Гергана Магнева - бронзов медал в скока на дължина в зала и сребърен на троен скок, а на открито - бронзов медал на троен скок. Станимир Господинов спечели бронзов медал на троен скок в зала, Виолета Кънева бе финалистка на 100 и 200 м. Не можем да пропуснем и Даниела Митева, която се състезава в най-малката възрастова група и без проблем влезе във финала на 100 и 200 м. Тя участва и в горната възрастова група - младша възраст, където помогна на своите по-големи съотборнички в щафетата 4х100 м. Ще обърнем внимание и на Милица Мирчева, която се развива в бяганията на средни и дълги разстояния - втора на 3 км спортно ходене, на Иван Димитров - първи на 5 км спортно ходене, Лъчезар Виолинов – втори на 10 км спортно ходене, Атанас Мирчев - трети на 10 км спортно ходене. Надежди за добри изяви през следващата година се очакват и от Стелла Иванова, както и от всички новопостъпили в спортния клуб.
Десетте най-добри на СКЛА Добруджа за 2009 г.
1. Георги Христов Ганчев
2. Айхан Бейхан Хасан
3. Михаил Александров Михайлов 
4. Гергана Симеонова Макнева
5. Станимир Веселинов Господинов
6. Виолета Ангелова Кънева
7. Даниела Ивайлова Митева
8. Елона Георгиева Георгиева
9. Ивелина Илиянова Димитрова
10. Силвия Александрова Петрова

АЛБЕНА И РАЗВАН ДОКАЗАХА, ЧЕ МОГАТ

Добричлийката Албена Даскалова и партньорът й от Румъния Разван Стоян се състезават отскоро заедно, но много бързо се сработиха и доказаха, че могат и че имат бъдеще в спортните танци. С изявите си на паркета в последните месеци те възхищаваха публиката и печелеха симпатиите и уважението на съдиите. А изявите на Албена и Разван през 2009 година не бяха малко: участия в Dance masters - Букурещ, и German Open - Щутгарт, полуфинал в Националния шампионат на Румъния, финал на Купа Румъния, 7-мо място на IDSF Internacional Open - Анкара, а наскоро станаха носители на Купа "Генерация Нова" в Букурещ 2009.
Талантливата двойка започна подготовката си за Националния шампионат на Румъния, като амбицията на състезателите е за призово класиране и медали. През Новата година на Албена и Разван им предстоят участия в най-престижните международни състезания в Европа.

ДИМИТЪР ГРОЗЕВ - ГОСПОДАРЯТ НА КОНТРОЛНИТЕ ТОЧКИ

Виждам терена и си го представям как изглежда, веднага щом погледна картата, споделя състезателят
 
18-годишният ученик в Езикова гимназия “Гео Милев” в Добрич Димитър Грозев бе определен за Спортист №1 на клуба по спортно ориентиране “Добротица”. Активно той се занимава с този спорт от 3 години, но е направил първите си стъпки на 6-годишна възраст. През 2009 година състезателят стартира в общо 22 първенства и турнири. Участва в пет Национални купи и две държавни първенства. Най-доброто му класиране е второ място в “Кайлъшка долина” в Плевен. “Избрах спорта ориентиране, защото ми е интересно да се ориентирам в непознати местности. Виждам терена и си го представям как изглежда, веднага щом погледна картата” - споделя Грозев.
Той допълва, че на ориентирането гледа повечето като на хоби. Спортът не е добре финансиран и точно заради това състезатели като него не могат да се занимават професионално. Затова догодина - като стане студент, ще продължи с ориентирането, но само за удоволствие. На въпрос коя е най-трудната местност за ориентиране, той отговаря, че това е планинската. Изключително много го е затруднил турнирът за Купа “България” в Смолян миналата година. Целта му е да бъде сред първите десет в страната, тъй като с всяка изминала година конкуренцията става по-жестока. Извън ориентирането най-много му допада волейболът. От 1 януари Грозев преминава в нова възрастова група. Той ще се състезава при юношите до 20 години.
“Предимството на Митко е, че е комплексен състезател. Еднакво добър е в спортното ориентиране, колоориентирането, нощното ориентиране, скиориентирането. Спортисти като него могат да бъдат за пример пред останалите и именно заради това ние в клуб “Добротица” се гордеем с него” - заяви председателят на клуба Красимир Ненов. НДТ

ДОБРИЧ ДЕБЮТИРА В “А” ГРУПА


2009 година се оказа историческа за тениса на маса в Добрич. За първи път мъжкият тим доби право да участва в “А” група. През есенния полусезон добруджанци бяха приятната изненада в шампионата, след като записаха 4 победи. Допуснаха само три загуби, които отредиха на отбора трето място във временното класиране. Пролетните битки започват през януари, а основни противници за първите две места са съставите на Лудогорец и Етър. Честта на добричкия тим в елита защитават Тодор Краев, Костадин Кесов и Милен Йорданов.
През тази година топ тенисистът Радослав Камберов бе избран за клубен президент на отбора от родния си град. Той съчетава ръководните функции с тези на състезател, но вече не в немското, а в румънското първенство. Само малшанс попречи на добруджанеца да спори за медалите в шампионата на комшиите. Добруджанецът бе железен със своите изяви и побеждаваше наред, но неговите съотборници не издържаха на конкуренцията. Така през януари съставът му “Ресита” ще спори за местата от 5 до 8 позиция. НДТ

“ДОБРОТИЦА” ОФИЦИАЛНО СЕ ПОЯВИ НА ВОЛЕЙБОЛНАТА КАРТА

Състезателите на добричкия тим се готвят да ни предложат интересна 2010 година

Волейболистите на “Добротица” успешно изкачиха едно стъпало в развитието си като клуб през 2009 година. Мъжкият тим за първи път се включи в шампионат, администриран от федерацията. Възпитаниците на бившия капитан на ВК “Добруджа” Иван Димитров участват в третата по сила дивизия - Северната “А” Елитна волейболна група. Активът им през есенния полусезон е 2 победи и 4 загуби. Групата се очерта като равностойна, а това ни дава основание да мислим, че всички състави ще направят пролетта още по-интересна в битката за първите места. 
Момчетата на треньора Генчо Цветков станаха шампиони на България по миниволейбол и донесоха първа титла за клуба. Евгени Попов пък изведе юношите старша възраст до първото място след есенните битки в Североизточната група. Целта пред отбора е да стигне до финалите на републиканския шампионат.
Тази есен добричлията Мирослав Градинаров дебютира в най-силното мъжко първенство на планетата - италианската Серия А1, с екипа на Аран Кучине Абруцо.
Съпругът на добричлийката Нели Маринова - Драган Нешич, изведе България до осмо място на европейското първенство за жени. Клубният му тим в Италия - Монте Скиаво Банка Марке (Йези), е сред водещите в Италия.

РЕКОРДИТЕ СЕ ОКАЗАХА МАЛКИ ХАПКИ ЗА ЮНДЕР БЕЙТУЛА

Шампионска година изпращат в отбора на клуба по вдигане на тежести Добруджа. 18-годишният състезател при кадетите Юндер Бейтула - с личен треньор Тодор Кирчев, бе избран за Спортист №1 на спортното училище в Добрич и Спортист №6 на града. На държавното първенство той бе с класа над останалите, а на турнира “Михаил Петров” в Габрово нанесе своя кинжален удар - счупи всички възможни рекорди в кат. до 69 кг при кадетите и направи сериозна заявка за големи успехи скоро. Юндер е многократен шампион на България. В превод от турски името му означава владетел. Шефовете в родните ни щанги се надяват името му да е предначертало изявите на спортиста и той да продължи големите български успехи на световни и европейски първенства. Юношата Йовчо Симеонов затвърди успехите в кат. до 85 кг. Амбицията на двамата състезатели е да участват на световното първенство през 2010 година и да спечелят медали.  
Състезателят на “Джим” Йордан Дейков стана републикански шампион в движението изхвърляне в кат. до 69 кг при мъжете. Той завоюва сребърен медал в двубоя при мъжете и бронзов в изхвърлянето. В първия кръг на отборното първенство се класира трети, а в международния турнир във френския град Кумине бе без конкуренция.     

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ПОЛУЧИ АБОНАМЕНТ ЗА ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА

Многократната шампионка на България по бокс - Светлана Каменова, продължава да мачка съперничките си на ринга в страната. Непобедимата добричлийка отново се окичи със златни медали от първенствата у нас и с това подсказа на своите противнички, че е абонирана за върха. Възпитаничката на Михаил Георгиев вече триумфира и при жените на европейската сцена. Наложилата се вече в националния тим състезателка достигна до първото място в шампионата на страните от Европейската общност и участва в европейското първенство за жени. Успехите на боксьорката й отредиха първо място в анкетата за Спортист №1 на Добрич за втора поредна година. От този месец Каменова вече се боксира за новия си клуб - НСА, тъй като вече е студентка.
Другата тежка ръкавица в отбора е Мариян Момчев. Той достигна до второто място в държавния лично-отборен шампионат и стана трети в турнира за купа “България.
В клуб “Добрич” с треньор Стефан Петков се откроиха имената на Шендуран Ибрям, Наско Димитров, Джанел Хасан и Яшарилдъз Алиф. Момчетата достигнаха до призовите позиции в държавните първенства и в турнирите за купата на страната.
      
“САМУРАЙ” ИЗПРАЩА ГОДИНАТА С 52 МЕДАЛА

52 медала от републикански първенства завоюваха състезателите на карате клуб “Самурай”, съобщи треньорът сенсей Димитър Христов. 14 от отличията са златни. Сребърните медали са 17, а бронзовите - 21. Георги Михайлов бе избран за Спортист №3 на Добрич, след като стана държавен шампион в Плевен. Победи в турнира за купата на “България” и спечели в международни турнири в Сърбия и Македония. Участва в еврошампионата в Хърватска, където влезе в десятката. 
Мъжкият тим на “Самурай” по “ката” в състав: Георги Михайлов, Янко Соколов и Руслан Тодоров, бе избран за Отбор №3 на град Добрич.
През март в Добрич се проведе семинар с шихан Кони Ферм -  вицепрезидент на европейската годжу асоциация. Този месец се състоя изпит за кю. На него се явиха 63 каратеки, като 61 от тях издържаха изпита успешно. В крайното отборно класиране на федерацията КК “Самурай” зае призовото второ място.  

ДОБРУДЖАНСКИЯТ РИЦАР НА ШАХМАТНОТО ПОЛЕ НЕ ДОПУСНА НИТО ЕДНА ЗАГУБА НА БАЛКАНИТЕ

Международният майстор Момчил Николов влезе във финала в новоучредената верига "Балкан гранд при" с най-висок резултат. Българинът събра 46,05 точки, които убедително му отредиха първото място след първите пет турнира. Добричлията участва само в пет от тях, като показа изключителна постоянност. Той заслужено оглави класирането, след като не допусна нито едно поражение в изиграните 36 партии. Николов постигна забележителни победи над редица гросмайстори, които го превърнаха в приятната изненада на шахматното поле на Балканите. Румънецът Гергели Шабо приключи втори във веригата с 40,6 точки, а трети е гм Милан Драшко от Черна гора с 34,25 точки. Финалът е през януари в Плевен. В него ще участват само десетината шахматисти, събрали най-много точки от проведените пет турнира.  Сред най-добрите са - 6 гросмайстори и 4 международни майстори - по трима от Черна гора и Румъния и по двама от  Сърбия и България и Румъния. Другият наш сънародник, който ще мести черно-белите фигури във финалния етап, е гм Диян Божков. В първото издание на веригата се включиха няколко стотин шахматисти, но само 48 елитни състезатели спечелиха точки. В класирането Николов изпревари 22 гросмайстори, след като завърши трети в Черна гора, втори в Слънчев бряг и четвърти в Сърбия и Румъния. През тази година Момчил представя страната ни на европейско първенство и достигна до сребърен медал на републиканското първенство за мъже в блица и до бронза в ускорения шах. В Държавното лично индивидуално първенство стана трети. Триумфира в открит турнир в Русе, стана пети в Мемориал в София и завърши шести в Албена. Догодина си е поставил за цел да представя страната ни на европейско първенство и да елиминира поредната фигура в битка за титулярно място в дрийм тима на националния ни мъжки тим по шахмат.

КОЛОЕЗДАЧИТЕ БЕЛЕЖАТ ПРОГРЕС

Значителен прогрес във всички възрастови групи бележат колоездачите от клуб Добрич 1905 с треньор Георги Друмев. Мъжете заеха четвърто място в отборния шампионат в Сливен, а юношите младша възраст завършиха трети в отборното първенство в Казанлък.
С националната фланелка Ивелин Иванов се класира шести на шосе в Балканиадата за юноши в Турция. Талантливият колоездач има принос и за чудесното представяне на мъжкия тим в отборното първенство в Града на Войводите.  
При младежите до 23-годишна възраст Веселин Димитров зае четвърто място на личното първенство на писта и шосе. Още двама състезатели бяха сред най-добрите тази година - Петър Петров и Джеват Алит. Наставникът Георги Друмев подготви на високо ниво своите възпитаници, които при всеки вътрешен старт бяха в ТОП 6. Треньорът е издействал на своите колоездачи през 2010 година да стартират в международни състезания в Сърбия, Турция и Румъния, където да продължат да трупат опит. Клубният президент Димо Димитров и Бернд Херман са осигурили състезание в Германия от 3 до 6 април, което вече е заявено.
При ветераните Никола Димитров и Иван Йорданов затвърдиха шампионските си места в групите от 40 до 50 и от 50 до 60 години. 

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ВЛЯЗОХА В „Б” ГРУПА


Отиващата си 2009 година донесе и радост, и разочарование на феновете на футбола в Добрич. Отборът на Добруджа трябваше да играе във „В” група, сред аматьорите, и да се бори с тимове като Ендже (Царев брод), Рапид (Дивдядово) и Скрита сила (Мъдрево), за да докаже, че заслужава отново да е сред професионалистите. И водени от легендата на добричкия футбол Диян Божилов, „жълто-зелените” спечелиха първото място в третия ешелон и влязоха в Източната „Б” група. Зарадваха се любителите на футбола в областния град и започнаха отново да пълнят стадион „Дружба”. Но, за съжаление, надеждата, че футболът в Добрич ще тръгне нагоре, бързо угасна. В последните шест мача от есенния полусезон Добруджа записа пет загуби и завърши на 11-ото място в класирането с актив от 18 точки. А непосредствено преди зимната ваканция шефовете на клуба обявиха, че парите не стигат и че напролет старши треньорът Валентин Пейчев ще трябва да разчита повече на момчета от юношеския състав. Така вместо да се мисли за добра селекция, седем футболисти бяха освободени, а целта пред отбора бе сведена до … запазване на мястото на Добруджа в „Б” група.   

КАЛИАКРА ОТНОВО БЕ НАЙ-ДОБРИЯТ ФУТБОЛЕН ТИМ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ


Вече няколко години тимът на Калиакра е най-добрият футболен отбор в добричка област. Отличната материална база и позитивното отношения на кметския екип към спорта създадоха оптимални условия за развитието на най-популярната игра в крайморския град. Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че иска да види тима в „А” група, и едва ли някой ще бъде изненадан, ако това се случи още през Новата година. За старши треньор бе привлечен амбициозният специалист Филип Филипов, под чието ръководство българското Каляри завърши есенния полусезон на трета позиция. Пред каварненския тим са само съставите на Дунав (Русе) и Несебър, като разликата между първия и третия в подреждането е само две точки.
Силно бе представянето на Калиакра и в турнира за купата на България. След убедителни победи над Локомотив (Пловдив) и Марек (Дупница) отборът се класира за четвъртфиналите. А това е безспорен успех, като се има предвид, че сред осемте състава, достигнали до тази фаза на турнира, не можаха да се наредят шампионът Левски (София) и носителят на Купата за 2009 година Литекс (Ловеч).

МИТКО ПЕТРОВ ОТ ИЗИДА ТРИУМФИРА КАТО ШАМПИОН

Изключително плодотворна за състезателите на Изида бе и 2009 година. Големите успехи на клуба отново са свързани с имената на Митко Петров и Владислав Матеев. Митко, който от две години тренира във Виена, стана шампион на България при юношите до 16 години. Той триумфира като победител както на сингъл, така и на двойки и заслужено бе включен в националния отбор за европейското първенство.
С медали от държавните първенства се окичи и Владислав Матеев. Възпитаникът на Ивайло Цонев спечели две бронзови отличия от шампионата за юноши до 18 години – на двойки и на смесени двойки. Освен това Владислав Матеев завоюва и сребро на държавен турнир в столицата.
Сред призьорите от държавни турнири се наредиха още две ракети на добричкия клуб  - Макси Вичева и Димана Митева. Макси стана трета на състезанието за купа „Изида”, а Димана стигна до полуфинал в надпреварата на двойки на републиканския турнир в Ямбол. В мастърс турнира за деца до 10-годишна възраст, проведен в София, Светлин Вълчев зае четвърто място.
Успехите на Изида продължиха и в регионалните турнири, в които купи спечелиха Ирина Митева, Калина Божилова, Светлин Вълчев, Габриела Петкова, Вероника Георгиева и Калин Костадинов. 

450 МЕДАЛА ЗА 10 ГОДИНИ В КОЛЕКЦИЯТЯ НА ДОБРУДЖА’99


Клубът по лека атлетика Добруджа’ 99 навърши 10 години. За това време възпитаниците на Николай Янков спечелиха общо 450 медала – 324 от държавни първенства и турнири и 126 от състезания в чужбина. През отиващата си година лекоатлетите на Добруджа’ 99 завоюваха 30 отличия – 10 златни, 8 сребърни и 12 бронзови, от национални шампионати и турнири и от състезания в Словакия, Украйна, Холандия и Турция. Най-успешна бе 2009 година за Еманоела Янкова, която със своите пет златни, два сребърни и един бронзов медал бе определена за най-добър състезател на клуба.
Ето как изглежда десетката на Добруджа’ 99 за 2009 г.:
1.    Еманоела Янкова
2.    Мариета Събева
3.    Галин Костадинов
4.    Радосвета Симеонова
5.    Ася Евтимова
6.    Ваня Банкова
7.    Славена Стоева
8.    Севги Ахмед
9.    Джанел Хасан
10.    Илияна Стойчева

АНАНИ ТАШЕВ – ШАМПИОН НА ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ


Големият шампион на клуба по вдигане на тежести Добрич се казва Анани Ташев. През 2009 година той триумфира като победител в първенствата на четири държави. След като стана двукратен шампион на България в категория до 77 кг, Анани покори и Австрия, Хърватска и Швейцария. Шампион на България за 2009 г. стана и Иван Манолов. Той спечели златото в категория до 50 кг в първенството на кадетите и сега се стяга за европейското първенство, което ще е догодина. Сребърни медали завоюваха Николай Димитров при юношите и Севил Али при девойките. В кошницата с отличия на клуба през годината влязоха общо 21 медала. Гордост за треньорите Божидар Божилов, Жанета Георгиева и Веселин Божков са успехите и на най-малките в клуба – децата до 14 години, които заеха четвърто място в държавното отборно първенство.    

ХАНДБАЛИСТИТЕ СА НОМЕР ЕДНО

Вече няколко години мъжкият хандбален отбор на Добруджа-Сплендид е безспорният номер едно в традиционната анкета за отбор на годината в Добрич. А 2009 година е най-успешната в дългогодишната история на хандбала в областния град. Водени от Георги Андреев, който е едновременно и президент на клуба, и старши треньор на тима, „жълто-зелените” станаха вицешампиони, спечелиха Купата на България и завоюваха златните медали в първенството по плажен хандбал. Освен това те представиха България в престижния европейски турнир Чалъндж къп, в който стигнаха до 1/8-финалите. А останалите колективни спортове в Добрич могат само да мечтаят за излизане на европейска сцена. С изявите си нашите хандбалисти впечатлиха специалистите и петима от добричките състезатели получиха повиквателни за националния тим. Това са Иван Иванов, Петър Чивийски, Антон Ганев, Борислав Борисов и Димитър Асенов. Признание за класата на добруджанци е и фактът, че четирима от тях – Иван Иванов, Росен Колев, Антон Ганев и Борислав Борисов, намериха място в десетката на Българската федерация по хандбал за 2009 година.   





 


Сходни връзки

СПОРТЕН ОБЗОР ЗА 2009 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди