изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:57 EEST
ДЯДО КОЛЕДА СИ ИМА ЖЕНА... НО НЕ, НЕ СНЕЖАНКА    
Коледа Като цяло, коледният фолклор поставя в центъра си фигурата на Дядо Коледа, а в зависимост от културния контекст, се появяват и други "спомагателни" образи. Така, ние, например, знаем, че Дядо Коледа не лепи и сглобява играчките сам, а си има щатни сътрудници - джуджетата. Някъде в цялата картинка се разполага и Снежанка, чиито функции и до ден днешен не са особено ясни. Може би, му е нещо като секретарка, завеждаща връзките с обществеността.

 

В американските представи обаче Дядо Коледа не е "single", ами си има "баба", която го слуша и му помага. Баба Коледа е съпруга на Дядо Коледа. За разлика от него обаче, тя не е широко разпространена част от коледната митология и традиции, а е основно творение на американски автори.

Жената на добрия старец е популяризирана от поетесата Катрин Лий Бейтс в стихотворението "Goody Santa Claus on a Sleigh Ride" (1889). Впоследствие новата героиня започнала да се появява в истории, филми, телевизионни предавания и в медийното пространство. Никъде не е споменато "прототипът" на щедрия старец - свещеникът, раздаващ подаръци, св. Николай да е имал съпруга. Едва, когато този образ се трансформира през 19 в. в съвременния Дядо Коледа, идеята за спътница в живота започва да си проправя път.

Жената на Дядо Коледа за пръв път е спомената в кратката история "A Christmas Legend" (1849) от Джеймс Рийс. В нея се разказва за старец и старица, носещи чувал, които биват подслонени в един дом на Бъдни вечер, за да си починат. На сутринта децата намират много подаръци, а възрастните стопани на къщата разбират, че пътешествениците са отдавна изчезналата им по-голяма дъщеря и маскираният й съпруг. Следват множество литературни произведения, споменаващи спътницата на Дядо Коледа.

Популярният медиен образ на Баба Коледа започва да се изгражда след 1889 г., представяйки я като работлива, добродушна жена с побелели коси, която пече сладки. Цялата тази роля обаче, като цяло, е изтласкана далеч назад в мита за белобрадия старец. Приема се, че Баба Коледа помага на съпруга си в майсторенето на играчки и надзирава джуджетата (а вероятно и Снежанка). Aktualno.com

 


Сходни връзки

ДЯДО КОЛЕДА СИ ИМА ЖЕНА... НО НЕ, НЕ СНЕЖАНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди