изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:32 EEST
ИСТОРИЯ НА КОЛЕДНИТЕ ПОДАРЪЦИ    
Коледа Едно от най-ранните свидетелства за традицията да се дават подаръци около зимното слънцестоене датира по време на Римския фестивал Kalends, който започнали да празнуват в началото на януари. Подаръците били известни като „strenae”. Високопоставените хора в римската администрация били задължени по закон да даряват с подарък своя император по време на Kalends.

 Всъщност,  фактическото задължаване е дело на Калигула, който за целта издава едикт. Нерядко, докато чакал с нетърпение своите подаръци, той можел да бъде видян как стои пред вратата на двореца.

По принцип, подаръкът за императора представлявал лаврова клонка, но тъй като Калигула изобщо не бил почитател на маслиновите клонки, той задължил римската администрация да го дарява с мед и кейкове - като символ на тяхното желание годината да бъде сладка и златна и да донесе просперитет на империята.

Думите „Kriss Kringle” означават Дете-на-Христа и лежи в основата на средновековна легенда, според която - като дете, Христос сам раздавал подаръци. От тази легенда тръгва традицията за самия Коледен ден, като ден, в който християните се даряват с подаръци. В онова време подаръците били доста по-различни от съвременните като естество - кейкове, плодове, ядки, кукли и дрехи. Aktualno.com

 


Сходни връзки

ИСТОРИЯ НА КОЛЕДНИТЕ ПОДАРЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди