изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:14 EET
Трудности пред Българската антарктическа експедиция    
Новини о-в Ливингстън. Корабът, с който се прибира част от българската Антарктическа експедиция, по-рано днес претърпя авария. Ръководителят на 18-та Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи, че сериозна авария е извадила от строя основния двигател на испанския кораб „Лас Палмас” на средата на бурния проток Дрейк. На борда на кораба се намират и двама българи, участници в нашата експедиция, които се завръщат от базата ни „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън в аржентинското пристанище Ушуайа.


Ремонтът на кораба сериозно ще наруши графика както на испанската, така и на българската антарктически експедиции, тъй като нашите полярници през тази кампания разчитат единствено на неговия превоз. Последната ни група, която заминава в неделя и понеделник от София, е предвидено да занесе на базата пресни продукти, но поради забавянето за ремонта на кораба е много възможно намиращите се на базата ни участници в експедицията да останат на боб и макарони.
Основната опасност за Българската антарктическа експедиция в пролива на Дрейк е отминала, съобщи по-късно за Агенция „Фокус” ръководителят й проф. Христо Пимпирев. По думите му на тръгване корабът е бил в добро състояние, като преди около пет дена с него до базата са били превозени пет души от българската експедиция. По думите на Пимпирев корабът „Лас Палмас” е стар кораб. По време на днешното му пътуване е отказал работа основният двигател в пролива на Дрейк, където е имало силна буря. Придвижването е продължило с помощния двигател, което не е позволявало обаче корабът да бъде насочван срещу вълните – това е бил и основният проблем, тъй като е поставял пред сериозна опасност екипажа. По думите на ръководителя на българската експедиция обаче капитанът на кораба е опитен и е успял да го докара до пролива на Бигъл, където е тихо. Очаква се до 5-6 часа от там да стигнат до аржентинското пристанище Ушуайа.
Остава проблемът с това, че този кораб е основният транспорт на испанците. С него се превозват и българските полярници. Основният състав на експедицията трябва да тръгне от първи януари от Ушуайа, но ако не може да бъде отстранена аварията на кораба, ще трябва да се търсят други варианти за превоз. Като следваща опасност пред двете експедиции – българската и испанската остава невъзможността да бъдат доставени хранителни продукти и гориво. В момента в българска база „Св. Климент Охридски” има 11 българи, за които това е единственият транспорт. По думите на проф. Пимпирев в българската база се очакват да дойде ръководителят на испанската, с когото да обсъдят възможните резерви варианти за излизане от ситуацията.
Юлиан ХРИСТОВ
 


Сходни връзки

Трудности пред Българската антарктическа експедиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди