изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-26 @ 15:51 EET
Дадоха Дянков на съд заради отрязаните премии    
Ред и сигурностМагистрати и съдебни служители внесоха днес иск във Върховния административен съд (ВАС) срещу министъра на финансите Симеон Дянков заради отказа му да преведе 24 млн. лв. на съдебната система за коледни премии.

Под иска до момента са се подписали над 500 съдии, следователи и съдебни служители от Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, Софийския окръжен съд, Софийския районен съд, Административен съд-София град, Административен съд-София окръг, от Столичната следствена служба, съобщи "Правен свят".

Към иска са приложени 36 листа с подписи и имена на магистрати и съдебни служители. Председателят на ВАС Константин Пенчев го е пратил на Министерството на финансите за комплектоване.
Искът е по два текста от Административно-процесуалния кодекс – чл. 250 и чл. 257.

Чл. 250 гласи: "Всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закон".

Чл. 257 се казва: "Бездействието на административния орган по задължение, произтичащо пряко от нормативен акт, може да се оспори безсрочно, като се прилагат съответно разпоредбите за оспорване на индивидуалните административни актове.

(2) С решението си съдът осъжда административния орган да извърши действието, като определя срок за това или отхвърля искането".

Инициаторите на подписката настояват ВАС да осъди министъра на финансите да изпълни Закона за държавния бюджет, а Висшият съдебен съвет да представи препис от кореспонденцията с министерството на финансите по повод субсидията. Докато искът не бъде внесен във ВАС текстът му няма да бъде предоставен на медиите.

Запитани за мнението им членове на ВСС казаха за "Правен свят", че не това е начинът да се реши въпросът с отрязаните премии. По-добре било да се седне на една маса с финансовия министър и да се обсъди проблемът.

Самите съдии също са разделени на две, но по други съображения. Някои от тях се притесняват от идеята съдии да използват свои колеги съдии от други съдилища, за да съдят министъра на финансите. Техни колеги, обаче, опонират, че щом не е предвиден друг начин да се защити колегията от нарушения на закона, извършени не от кого да е, а от финансовия министър, то задължение именно на гилдията е да провокира такова дело. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Дадоха Дянков на съд заради отрязаните премии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди