изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:57 EEST
НОВ ГАФ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ - ЮРИСТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ ОТМЕНИ СЛЕДЕНЕТО В ИНТЕРНЕТ    
Ред и сигурност

Проследяването на контактите в интернет, което беше записано в промените на Закона за МВР, приети от депутатите на първо четене, няма да издължи пред Конституционния съд, смята адвокат Александър Кашъмов от “Програма достъп до информация”. Същата теза защити и депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.



Събирането на данни за разговори по телефона и контакти в интернет е в нарушение на записаното в Конституцията право за неприкосновеност на кореспонденцията, мотивира се левият депутат по бТВ тази сутрин.

Освен това в основния закон е посочено, че личната кореспонденция може да бъде проследявана само, ако има съмнения, че някой е извършил тежко престъпление, което според българското законодателство се наказва със затвор над пет години. В промените в Закона за МВР е посочено, че дори и за по-леки престъпления с наказание от две години зад решетките, може да бъде следен всеки, а това е в разрез с Конституцията, добави още един аргумент Кутев.

Александър Кашъмов отсече, че в останалите страни от ЕС няма практика за проследяване при съмнения за престъпления от всякакъв характер.

Няма нито една страна членка, която законодателно да предвижда такова следене, а и европейската директива в тази насока предвижда само да се задължат доставчиците на мобилни услуги и интернат да пазят за определено време данните, обясни юристът.


Според него предвидения пряк технически достъп до данните също е нарушение на Конституцията. Друг проблем в промените в закона е фактът, че няма записани срокове за унищожаване на събраните справки.

Кутев пък добави, че каквито и данни да има МВР от следенето, те няма да могат да се ползват като доказателства в съда.

С този закон се нарушават много права на гражданите, заяви социалистът, но депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов отсече, че са записани доста сериозни гаранции за защита на свободите на хората.


За да се стигне до следене първо трябва да има мотивирано искане от няколко служби, а след това разпореждане от съда и въобще не става дума, че всеки оперативен работник ще има достъп до тези справки, разясни Ципов.

Според него друга гаранция е предвиденият контрол от страна на Комисията за защита на личните данни. 

За да няма злоупотреби, ще бъдат оторизирани само 10 служители, които ще правят тези разпечатки при всичките процедури, каза вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

МВР предлага да се даде възможност в реално време да се ползва нужната информация от проследени телефонни разпечатки и интернет трафик, за да се разкрие тежко престъпление. Запазваме съдийското разрешение за разпечатка, въвеждат се регистри, които ще бъдат и в съда, и в МВР, ще има и механизъм за
парламентарен контрол, посочи министърът.

/БЛИЦ

УЧАСТВАЙТЕ В АНКЕТАТА НА ndtnews.hopto.org ПО СЛУЧАЯ

 


Сходни връзки

НОВ ГАФ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ - ЮРИСТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ ОТМЕНИ СЛЕДЕНЕТО В ИНТЕРНЕТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НОВ ГАФ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЕПУТАТИ - ЮРИСТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ ОТМЕНИ СЛЕДЕНЕТО В ИНТЕРНЕТ
Автор: Anonymous да 2009-12-29 @ 14:23 EET

Ами разбира се, че ще падне.

Освен това за такова следене ще е нужен огромен ресурс. Няма как всеки да бъде следен. Няма толкова на брой братовчеди и други роднини, които да се назначат по цял ден да кютат на топло и да следят. 

Голям ще е проблема и с подмяната на идентичността. Ако някой тръгне да прави простотии, той ще намери начин да се маскира под чужд ИП адрес и тогава милиционерите ще хванат някой невинен симпатяга. Освен това какво правим ако взема, че използвам достъп през обществена система - например някое кафене. Ще го щурмуват и кого ще хванат?

Тъй че "масовото следене по интернет" има съвсем различин цели, най-вероятно намеса в бизнеса на провайдърите, а в по-далечен план атака върху лесния достъп до професионален софтуер.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди