изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-26 @ 15:15 EET
Добричкият окръжен съд върна за разследване две дела за нарушени права върху защитени марки    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд върна на Районна прокуратура – Добрич, за продължаване на разследванията по две дела за нарушени права върху защитени търговски марки. Те са започнали, след като при полицейски проверки в два магазина в Добрич на 19.05.2009 г. било установено, че в търговската им дейност се използват чрез продажба, предлагане за продажба и съхраняване с тази цел, стоки на регистрирани търговски марки „Адидас” и „Найки”. От единия магазин били иззети 104 артикула, а от другия над 280 продукта.

Установено е, че юридическият представител „АРСИС Консултинг” ЕООД – гр. София, на „Адидас” АГ, „Адидас Интернешънъл Маркетинг” Б.В. и „Найки Интернешънъл” Лтд. за България, не е предоставял необходимото по закон разрешение на””Панда-76”ЕООД и ДЗЗД „Зина” – гр. Добрич, стопанисващи тези търговски обекти.

През месец октомври Районна прокуратура – Добрич, е прекратила досъдебните производства с мнение, че липсва предмет на престъпление, защото не са използвани марки, а знаци, сходни на тях, което не е престъпление. Прокурорът е изпратил делото по компетентност на Патентното ведомство за евентуално търсене на административна отговорност на нарушителите по Закона за марките и географските означения. Актът на прокуратурата е обжалван от „АРСИС Консултинг” ЕООД пред Районен съд – Добрич. На 21.10.2009 г. първоинстанционният съд е потвърдил едното постановление на Районна  прокуратура, а определението им е обжалвано от софийската фирма пред Добричкия окръжен съд. По другото дело Районен съд – Добрич, е отменил постановлението, но прокуратурата е протестирала пред Добричкия окръжен съд.

Въззивният съд взе предвид, че назначената съдебна експертиза установява съществуващо сходство между изобразените знаци върху иззетите вещи и търговски марки „Адидас” и „Найки”, както и между самите артикули и стоките, за които регистрираните марки са получили закрила. Първото сходство се дължи на фонетична идентичност на словните елементи и визуално такова между словните и образните елементи, влизащи в състава на знаците и на марките. От друга страна сходството между иззетите и марковите стоки е в степен да предизвика объркване на потребителите и създава възможност за свързване на изобразените върху артикулите символи с тези на двете защитени марки. Затова Добричкият окръжен съд прецени, че Районна прокуратура –Добрич, необосновано и неправилно е приела, стоките като сходни, но не и идентични на тези на „Адидас” и „Найки”. Добричкият окръжен съд приема, че трябва да се изследва размерът на вредните последици, за да се установи, дали в случая има административно нарушение по Закона за марките и географските означения или престъпление.

 

29.12.2009 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд върна за разследване две дела за нарушени права върху защитени марки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди