изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:24 EEST
Болниците ще бъдат задължени да работят денонощно    
ЗдравеЛечебните заведения за болнична помощ ще трябва да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, за които имат получено разрешение. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, одобрени от правителството.


С измененията в закона отпада определянето на видове лечебни заведения за болнична помощ според териториалния им обхват - районни, областни, междуобластни и национални, поради несъответствието на този принцип с принципа на свободния достъп на пациентите до медицинска помощ.

Отпада определянето на болниците като многопрофилни и се предлага определение на болница и специализирана болница. Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности.

Специализирана болница пък е лечебно заведение в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска или дентална специалност.

В законопроекта се регламентират критериите за определяне на една болница за университетска. Те са свързани с наличието на преподавателски състав и материално-техническа обезпеченост.
Законопроектът предвижда възможност в болниците за активно лечение да се разкриват структури за долекуване и продължително лечение или рехабилитация.

Регламентира се възможността хосписите и домовете за медико-социални грижи също да предоставят социални услуги по Закона за социалното подпомагане.

С измененията в закона диспансерът отпада като вид лечебно заведение. Вместо диспансери за психични заболявания се създават нов вид лечебни заведения – центрове за психично здраве.

Регламентирано е изрично, че лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ могат да предоставят социални услуги по Закона за социално подпомагане.

Предлаганите от правителството промени предвиждат в денталните центрове да се извършва не само първична, но и специализирана извънболнична дентална помощ.

Освен това се регламентират изрично основанията за отказ за регистрация на лечебно заведение в РЦЗ, като се въвеждат и допълнителни основания - неосъществяване на дейност повече от шест месеца или осъществяване на дейност в нарушение на утвърдените медицински стандарти и здравни изисквания.

Предвижда се индивидуалните практики за първична и специализирана извънболнична помощ да могат да се учредяват като еднолични търговски дружества от лекари и лекари по дентална медицина.

С промените се дава възможност лечебните заведения да създават обединения, с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ.

Законопроектът предвижда приемът на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, да се извършва освен от консултативните кабинети в болницата и чрез медицински, дентален, медико-дентален или диагностично-консултативен център, открити от лечебното заведение за болнична помощ, в което ще бъде хоспитализиран пациентът.

Законопроектът предвижда отмяна на забраната за създаване на болнични настоятелства към лечебните заведения за болнична помощ.

www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Болниците ще бъдат задължени да работят денонощно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди