изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:59 EEST
Гигантска баница побра 2800 късмета за здраве и берекет    
Новини

С 420-килограмова новогодишна баница се почерпиха днес в Добрич. Дългият 60 метра кулинарен феномен е направен от 225 кг брашно, 460 яйца, 40 кг маргарин, 35 литра слънчогледово масло, 65 кг сирене и 6 кг сол. Това разкри технологът Снежана Иванова. Тя допълни още, че баницата е наредена от 12 майстори на две смени.



Днешната баница беше нарязана на 2 800 парчета, с които се почерпиха жителите и гостите на града. Първите от тях имаха късмети за здраве и берекет.

За 18-та поредна година добричка фирма за хляб и тестени изделия подрежда гигантска баница на площад „Демокрация", с която отбелязват посрещането на Нова година.  http://www.trud.bg

С гигантска баница посрещат Нова година в Добрич

30.12.2009 / 12:45

Традиционното ястие тежи 420 килограма и е разделено на 2800 парчета 

С гигантска баница ще се почерпят в Добрич в навечерието на Новата година. В този час пред сградата на драматичния театър в града майсторите баничари опъват 65-метровата баница. Въпреки кризата за 18-ти път традицията да се похапне новогодишна баница се спазва в Добрич.

Цяла нощ 15 майстори баничари са приготвяли новогодишната баница, която тежи 420 килограма и е разделена на 2800 парчета. Рано сутринта започна и нейното печене.  За пети път баницата се приготвя от майсторите в един от хлебозаводите в Добрич под ръководството на технолога Снежана Иванова. И въпреки че цяла нощ не са мигнали, около фурната цари голямо оживление.

"Приготвянето на новогодишната баница е магия, защото баницата, новогодишната, е нещо специално, тя е една от най-традиционните ястия, които присъстват на новогодишната трапеза понеже одухотворява българския дух. Нарекли сме за много здраве на българския народ, за много късмет и по-добра година", каза технологът Снежана Иванова.

За приготвянето й са използвани 250 килограма брашно, 450 яйца, 80 килограма маргарин и олио и толкова сирене.  btv
 


Сходни връзки

Гигантска баница побра 2800 късмета за здраве и берекет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди