изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:32 EET
При избори днес ГЕРБ взима абсолютно мнозинство с 41%    
Общество 9 на сто от българите смятат, че управлението на ГЕРБ до момента е напълно успешно. Това е мнението предимно симпатизанти на ГЕРБ, уточняват авторите на съобщението от социологическата агенция "Сова Харис". Изследване сред 1000 човека, осъществено в периода 5 - 14 декември, сочи, че първите стъпки на новото правителство на ГЕРБ оправдават очакванията на около 47% от гражданите

Около 37% от хората считат, че успехите в дейността на новия кабинет са преобладаващи, въпреки някои неуспехи, а  21% са тези, които не одобряват работата на правителството до момента и смятат, че неуспехите на кабинета са повече от успехите. Сред тях са 42% от гласоподавателите на БСП, 30% на ДПС и около 36% на "Атака".

Крайно негативни мнения за работата на правителството до момента изразяват 5% от хората, а около 28% не могат да дадат конкретна оценка.

Парламентарно представените партии имат към сегашния момент подкрепа 41% за ГЕРБ, 13% за БСП, 6% за ДПС, 4% за "Атака", 2% за ДСБ, и по 1% за СДС и РЗС.

От "Сова Харис" отбелязват, че около 6 на сто от хората, които днес биха гласували за ГЕРБ, също смятат, че неуспехите в работата на новото правителство са преобладаващи. Но при съпоставяне на данните се вижда, че 81% от хората, които биха гласували за ГЕРБ, ако днес имаше парламентарни избори, имат доверие в правителството.

В сравнение с останалите институции, правителството се ползва с най-висок кредит на доверие от страна на българските граждани - 49% от пълнолетните жители на страната.

От Сова Харис отбелязват, че почти 37% от гласоподавателите на ДПС също декларират, че имат доверие в институцията на правителството. Такова мнение изразява и всеки четвърти привърженик на БСП, както и на всеки трети поддръжник на "Атака".

Данните сочат, че президентската институция се ползва с високо обществено доверие сред почти 44% от пълнолетните граждани на страната. Президентът печели поддръжка най-вече сред гласоподавателите на БСП (87%) и ДПС (65%). Доверие в президентската институция споделят и около 43% от поддръжниците на ГЕРБ. Най-недоволни от дейността на президента са привържениците на  "Атака", ДСБ и СДС.

Съдът и прокуратурата са институциите с най-ниско обществено доверие - около 20%.

Отчетливи са негативните обществени нагласи към правораздавателните институции - 59% от хората не вярват в ефективността на съда, а около 55% нямат доверие на прокуратурата.

Две трети от пълнолетните граждани на България посочват като водеща политическа фигура премиера на страната Бойко Борисов. Той печели одобрението на 66,2% от доверието на хората. Втори по рейтинг е президентът на страната Георги Първанов (39,7%). Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е трети с 22,8% подкрепа. Сред водещите политици в страната фигурират лидерът на ДПС Ахмед Доган (13,5%) и бившият премиер Сергей Станишев (12,9%). Около 12,1% от хората поставят и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков сред водещите политици в България.

Ако в момента се проведат парламентарни избори според резултатите от проучването ГЕРБ би спечелил абсолютно мнозинство с гласовете на 41% от избирателите.

Втора по рейтинг политическа сила в страната е БСП. Съпоставими с данните от месец май, резултатите от сегашното проучване показват, че доверието в БСП е паднало от 24% до 16%. Днес за БСП биха гласували приблизително 13% от пълнолетните българи.

Около 70% от гласоподавателите на БСП са хора на възраст над 61 години, отбелязват от агенцията. Поддръжниците на социалистическата партия са една трета от българските пенсионери.

В национален мащаб ДПС е трета политическа сила с електорална подкрепа от 6 на сто.

Що се отнася до Атака се наблюдава плавен спад на електорално доверие от 16% през месец май до 11% през месец декември, твърдят от Сова Харис.

На този етап готовност да гласуват за партията споделят не повече от 4% от пълнолетните граждани на страната.

На национално равнище ДСБ биха могли да разчитат на около 2% от гласоподавателите. От своя страна, електоралната подкрепа за СДС се е свила до приблизително 1%. Въпреки това двете формации имат „скрит" електорален потенциал, посочват от Сова Харис.

Според данните от изследването около 9% от хората имат доверие в СДС и в ДСБ.

Около 9% от пълнолетните граждани имат доверие на РЗС, въпреки че ако се проведат нови избори, партията няма да е парламентарно представена. При нов вот едва 1% от избирателите биха гласували за политическата сила, оглавена от Яне Янев.
/БЛИЦ
 


Сходни връзки

При избори днес ГЕРБ взима абсолютно мнозинство с 41% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди