изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:35 EEST
Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5%    
ИкономикаПарното ще поскъпне между 3 и 7 процента за различните градове в страната от 1 януари, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БНР. Причината за поскъпването е повишената с 10.45% цена на природния газ за първото тримесечие на 2010 г., като  1 000 кубически метра ще струват 413 лева без ДДС.

Топлоенергията в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Шумен ще поскъпне с около 5 на сто от 1 януари. Най-голямо ще бъде поскъпването в Разград – над 7 процента, а най-малко във Велико Търново, с по-малко от 3 на сто.

Във Варна и Враца увеличението на цените ще бъде с около 6 процента.

Топлофикациите ще трябва да гарантират, че потребителите няма да бъдат ощетени в сметките си за парно при промяната на цените, каза председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

“Гаранцията за това, че са реални сметки ни дава самото дружество. Всяко топлофикационно дружество има определен начин, по който засича показанията на измервателните уреди и обикновено това става чрез програмни продукти, които правят отчисленията“, посочи Семерджиев.

Въпреки че според Семерджиев месечните сметки за парно ще се повишат с около 7 лева, на повечето потребители скокът им се стори висок.

Решението на комисията за новата цена природния газ е съобразено с приетите днес на заседанието на Министерски съвет промени в наредбата за ценообразуване на природния газ.
Решението е съгласувано с юристи и е законно, тъй като има вариант наредбата да влезе в сила с приемането й, а не с публикуването й в „Държавен вестник“, обясни Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

1,1% е надценката на "Булгаргаз" за първото тримесечие на следващата година и това е решено въз основа на разходите на дружеството, представени на ДКЕВР. От 3% на „до 2%” в годишен аспект се намалява нормативно регламентираната надценка за обществения доставчик на газ, реши по-рано правителството.

Цената на природния газ ще се разглежда на тримесечие, като се вземат предвид резултатите от предходното, заяви още председателят на комисията.

 


Сходни връзки

Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5% | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5%
Автор: Anonymous да 2009-12-31 @ 09:57 EET
Каква ще бъде цената в Добрич?  Пак ли най-високата в България?  Няма съмнение,  след като сега е 766лв. за 1000м3!, а според ДКЕВР сега ще стане около 496лв с ДДС. Да ни е честито новото увеличение на цената добруджанци-мълчаливци!
Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5%
Автор: Anonymous да 2009-12-31 @ 11:26 EET
Ами чи как?! Всеки добруджанец има крава или овца, и пие безплатно мляко. Щи извините ни обаче при нас столичани не е тъй. Имат крави, тези от крайните квартали.
Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5%
Автор: Anonymous да 2009-12-31 @ 15:03 EET

Най-големи кравари са софиянци, които са на държавна работа. Сучат без пари мляко от цяла България под формата на хонорари, подкупчета, комисионни и какво ли още не!

Цената на газа скача с 10%, на парното - с 5%
Автор: Anonymous да 2010-01-03 @ 11:21 EET
ДКЕВР определи цена 495.60лв с ДДС за 1000м3 газ , а в Добрич Черноморска технологична компанияа издои гражданите  до сега с цена  756лв с ДДС, а от сега нататък  сигурно ще бъде 907 лв. Граждани на Добрич, да бойкотираме експлоататорите монополисти , които ни продават газ на почти двойна цена! Както каза един "за Бога братя, не купувайте"!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди