изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:39 EEST
Честването на Новата година по света    
Коледа Новата година безусловно е най-чаканият и любим празник на много хора. Питали ли сте се колко „Нови години” има в една година и кога се празнуват те?

Ще започнем с тези, които посрещат Нова година като нас, в нощта на 31 декември срещу 1 януари – това са Австралия, Шотландия, Италия, Япония, Франция, Австрия, Румъния, Канада, САЩ, ОАЕ, Финландия и много други.

След това се прехвърляме в Гърция, където Нова година се пада на 14 януари. Този ден се нарича Ден на св. Василий. Св. Василий е известен със своята доброта, поради тази причина се е зародила традицията гръцките деца да оставят своите обувки край камината, увити в дреха, за да ги напълни с подаръци светията.

Следващата Нова година настъпва в съответствие с лунния календар. Тази Нова година няма фиксирана дата, доколкото се отбелязва през първото пролетнно новолуние (между 21 януари и края на февруари). Традицията да се посреща Новата година по лунния календар битува в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, а също така и сред привържениците на будистката религия.

Мюсюлманската Нова година – Хиджра, настъпва на първия ден от първия месец на мюсюлманската година. Така всяка година празникът мени датата си.

През пролетта също може да се празнува Нова година. Навруз – така се нарича първият ден от новата година по персийския календар. Той се отбелязва в нощта на 21 март срещу 22 март, в деня на пролетното равноденствие, от населението на Афганистан и Таджикистан, от говорещи езици от персийката група, а също така и в ребуплики в Средна Азия, Иран, Пакистан и Азербайджан.

Празнуването на Нова година може да продължи и на следващия ден, ако отскочим до Индия, където на настъпващата година е на 22 март. В Индия има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година. Така, например, в деня – Гуди Падва, непременно трябва да се сдъвчат листа от дърво ним-ним (на вкус те са горчиви). Старо поверие обаче им присъжда важна роля – те защитават човека от болести и беди и му осигуряват сладък живот. 

На 1 април пък – в деня на шегата и лъжата, Нова година празнуват в Одеса. Новата година в Бирма също започва на тази „гореща” дата. Цяла седмица хората се поливат един друг с вода. Така протича новогодишния вестивал на водата – тинджан.

Няколко дни по-късно, на 13 април, Новата година идва и за Шри Ланка и Непал.

Лаоската Нова година настъпва на 14 април, когато измореното от жегата население на Лаос очаква с нетърпение дъждовния сезон. В Бирма пък Новага година настъпва в най-горещите дни на април – между 12 и 17 април. Точният ден на празнуване се определя ежегодишно от Министерството на културата, като празникът продължава 3 дни.

През 1940 година правителството на Тайланд прие решение да празнува Нова година на 1 януари. Независимо от това основният празник от населението на страната продължава да се празнува по традиция през втората половина на април.

Празнуването на Нова година вече прекрачва прага на лятото. Племената мая посрещат настъпващата година на 16 юли, а в Джибути и Нигер този празник е чак през август.

По-нататък честването на празника стига до септември. В Сирия Новата година започва на 1 септември, първият учебен ден по нашия календар.  Празнуването продължава през цялата есен във всички еврейски домове. Рош ха – Шана, така се казва еврейската Нова година, която се отбелязва на първия и втория дни от месеца Тишрей.

На 11 септември настъпва Новата година в Етиопия. След това следва в Гамбия – на 7 октомври. През октомври празнуват и в Индонезия. По традиция там е прието хората да си искат опрощение за неприятностите, които са причинили през изминалата година.

На 18 ноември Новата година навлиза на територията на Йемен. В средата на ноември пък Нова година посрещат в Океания и на Хаваите.

Нощта на 31 октомври срещу 1 ноември е по-известна като Хелуин. Независимо от това в някои страни, където жителите говорят келтски езици (Шотландия, Ирландия, остров Ман), именно в тази нощ се отбелязва келтската Нова година – „Самайну”.

Източник: prazdnik.by

actualno.com

Само eдна четвърт от света си честити на 1 януари

ИСТОРИЯТА НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ОТ ДРЕВНОСТТА

60 хиляди души ще се целунат на Нова година във Венеция

 


Сходни връзки

Честването на Новата година по света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди