изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:25 EEST
Българският футбол през 2009 година – пияници, скандали и казани    
Спорт БЛИЦ ви представя БГ футбола от А до Я

Айде Миньоро – Един от хитовете тази есен в родното първенство. Култовият Миньор (Перник) може да се гордее с клубния си химн, в който се пее: “Пред винкело всички са равни”. Миньор победи ЦСКА насред “Армията” с 3:0 и ще зимува на 6-о място в класирането на 2 точки от третия Локомотив (София). Перничани продължават на 1/4-финалите за купата на България. На един от последните мачове виден фен от Перник спечели емблематичния “Голф 3” след разиграна томбола.

Борислав Михайлов, БФС – Двете неща вървяха ръка за ръка и тази година, след като Боби спечели втория си мандат в началото на годината. Управлението му обаче отнесе доста критики и не един и два клуба искаха нови избори, за да бъде свалено настоящото ръководство. Заради постоянните си гафове Изпълкомът към футболната ни централа бе регистриран в съда едва към края на годината.

Вили Вуцов, Венци Стефанов – уникален тандем, който се събра в Славия. Вуцов бе назначен за треньор и постигна прилични резултати през есента. И двамата не спряха да правят шоу и да сипят обиди по всички фактори в българския футбол.

Гонзо – Легендарният нападател на Левски започна годината като футболист, мина през поста спортен директор, за да завърши като мениджър от английски тип. Георги Иванов получи тежка контузия през годината и се оттегли от терена. Само преди няколко дни Тодор Батков му гласува доверие и Гонзо ще продължи да бъде начело на “сините” поне до края на първенството.

Дългове и данъци – Възможно ли е един футболист да получава колкото чистачка и да кара лъскав джип и да живее в палат. В това се усъмни държавата, която чрез Националната агенция по приходите (НАП) започна разследване във футболните среди. Оказа се, че повечето клубове осигуряват играчите си на минималната заплата, а всъщност доходите на футболистите са съвсем други. Проверките накараха родните отбори да извадят на светло заплатите на служителите си.

Ентусиасти – в такива се се превърнали в бургаския Черноморец. Това е първият български клуб, който се опитва да работи по западен модел. Красимир Балъков, Фреди Бобич и босът Митко Събев наистина се захванаха професионално за работата си. Клубът положи основите на модерна база “Гнездо на акули”, заложи на развитие но детско юношеската школа и съвсем скоро в Бургас ще берат плодове от труда си.

Жената в родния футбол – Галя Топалова управлява Локомотив (Пловдив), но в края на годината не издържа на напрежението и голямата отговорност и продаде клуба на Коко Динев. Феновете на “смъровете” така и не я приеха начело на любимия им отбор и така се стигна до логичния край.

Зор – такъв видяха в Ботев и Берое. Финансово двата клуба като че ли бяха най-зле през годината. Безпаричието се отрази на “канарчетата” и те логично са на последно място в класирането. Пълната каша в Стара Загора обаче не даде отражение на отбора и Берое е на приличното 8-о място.

Ивановците – Иван Иванов и Иван Караджов. Две момчета с талант, за които не спря да се говори през последните няколко месеца. Някои ги наричат близнаците заради постоянната им близост. Стигнаха до националния отбор, но накрая затънаха заради изцепките си извън терена. Двамата бяха част от пиянската групичка на ЦСКА, която наруши режима, а впоследствие Любо Пенев отстрани част от играчите. Като завършек на годината двамата Ивановци бяха наръгани с нож пред столчина дискотека, а малко преди това Иван Иванов нарече съотборниците си путьовци и мишки.

Йордан Лечков – един от най-успешните от златното поколение от 1994 година. Данчо продължава да е кмет на родния си Сливен, вицепрезидент в БФС и в същото време издържа футболния отбор Сливен. Феновете го боготворят заради развитието на града, а отборът продължава да прави приятно впечатление.

Казанската афера – Може би най-големият скандал свързан с роден отбор в последните няколко години. Четиримата туристи – Живко Миланов, Юсуф Рабех, Зе Соарес и Дарко Тасевски, заминаха ден преди дербито с ЦСКА през есента за трансфер в руския гранд Рубин (Казан). Всичко се оказа добре скалъпена измама и четиримата пропуснаха мача с ”червените”, който логично бе загубен с 0:2. Гафът направи Левски за смях пред цяла Европа, а за пълното унижение на Тодор Батков за рождения му ден бе подарен истински казан, с любов от Русия.

Левски – изключително противоречива година за “сините”. След спечелената титла през пролетта начело с Емил Велев, последва падение. Отборът отпадна от унгарския Дебрецен в Шампионската лига вече с новия си треньор Ратко Достанич и се класира в груповата фаза на Лига Европа. Едва в последния мач “сините” биха Лацио насред Рим с 1:0, като това бе единствения им успех. В първенството всичко вървеше стремглаво надолу, тимът се срина до долната половина на таблицата, след като допусна 5 загуби. След края на есенния дял от сезона “сините” са на 5-о място и записват една от най-слабите си години в историята.

Мадона – какво общо има кралицата на поп музиката с българския футбол ли? След нейн концерт теренът на Националния стадион “Васил Левски” заприлича на картофена нива. Заради калното игрище световната квалификация с Черна гора в началото на септември до последно бе под въпрос.

Недоразумение – сръбският треньор на Левски Ратко Достанич се провали тотално по време на престоя си у нас. Специалистът замени Емил Велев през лятото, но записа серия от загуби и доведе отбора до нечувана криза. Начело на „сините” Ратко записа 15 мача, от тях едва 5 победи, 2 равенства и 8 загуби.

Оранжевите – Литекс най-после намери верния път и след 10 години зимува на върха в “А” група. Станимир Стоилов спечели купата на България през пролетта, но след слабо представяне в Европа и отпадане от БАТЕ Борисов, бе сменен с Ангел Червенков. Специалистът направи революционни промени и Гриша Ганчев най-после имаше поводи да се усмихне.

Пичони – мустакат странен тип акостира в Пловдив и пое Ботев. Енрико Пичони прилбича повече на турист или дребен джебчия, но не и на специалист, завършил прословутата треньорска школа в Коверчано. Той бе част от дългоочакваната сделка по продажбата на Ботев в ръцете на италиански собственици, която обаче и до ден днешен не става факт. Стигна се до там, че родните власти забраниха на Пичонката да напуска страната заради натрупани задължения в пловдивски хотел.

Ресторант Окото – мястото, на което футболистите на ЦСКА ядоха бой посред бял ден. И това се случи тази година в най-титулувания роден клуб. Част от отстранените играчи от Любо Пенев искаха среща с треньора за помирение, но вместо наставника в заведението се появиха мутри, които напляскаха провинените.

Съдии – през цялата година хората в черно се постараха да не останат незабелязани по родните терени. Заради постоянните им гафове се стигна до уволнението на цялата съдийска комисия в края на годината начело с нейния шеф Димо Момиров.

Трагедия – футболистът на Спартак (Варна) Иван Найденов претърпя страхотна драма. По време на мач срещу Несебър още в 20-ата секунда Найденов се свлече на земята след зверски шут, а по-късно стана ясно, че вследствие удара е повреден бъбрекът му. Наложи се органът да бъде отстранен, а играчът почти сигурно няма да се завърне повече на терена.

Унижение – загубата от Кипър с 1:4 в световна квалификация бе падението на националния ни отбор, който се провали за пореден път. Станимир Стоилов и компания не успяха да се класират на световното първенство в ЮАР, но въпреки това ръководството на БФС гласува доверие на Мъри и го остави на поста.

Фенове – българският футбол продължи два страда от липса на фенове. Те бяха все по-малко по стадионите и едва ли някои се изненадва от този факт, след като нивото на родното ни първенство спада с всеки изминал сезон. Дори временният водач Литекс не успява да докара повече от 200-300 фена на мач. Жалка и тъжна картина

Христолов – президентът на Ботев продължава да мъчи клуба, феновете и цял Пловдив. Митьо Селския, както го наричат привържениците, така и не се отказва и не продава „канарчетата”. Цяла година феновете водеха война с него, но Христолов упорито продължава дьа държи акциите в ръцете си.

ЦСКА – Най-титулуваният български клуб преживя поредната тежка година. Появиха се новите собственици от “Титан”, които продължават да оправят бакиите на Сашо Апашо. “Червените” изпуснаха титлата през пролетта, въпреки че водеха с 4 точки пред Левски. Купата на България също не се оказа спасителен бряг, след като грандът преклони глава пред Пирин насред “Българска армия” още преди финала. През лятото бе направена солидна селекция и ЦСКА отстрани руския многомилионен Динамо (Москва) и влезе в групите на Лига Европа. Там обаче бе пълен провал и тимът спечели само 1 точка и остана на последното 48-о място в турнира. След края на есенния дял от сезона Любо Пенев и компания са на 4 точки от лидера Литекс.

Чичовото – Любослав Пенев смени чичо си Димитър начело на ЦСКА в началото на годината. Ел Голеадор се справи на приливи и отливи, но все пак постоянно показваше типичното за семейство Пеневи остроумие. През цялата година Любо не остави хората да скучаят и ръсеше бисер след бисер. “Паста ли е еклер ли е – голям престъпник”, бяха думите на Пенев по адрес на съдията Стефан Спасов – Пастата. И пак Любо в действие по повод своите момчета в ЦСКА - “Отивам на тренировка и гледам - един бяга назад, друг ходи настрани, трети скача надолу. Да дойдат да кажат: Тренер, не мога, не става, преядох, препих, болят ме пръстите, много щраках”.

Шок – В края на годината УЕФА погна най-добрия български съдия Антон Генов, който ще бъде разследван заради уговорен мач. Габровецът ръководи контролата Македония – Канада (3:0), в която свири 4 дузпи. Според УЕФА има сериозни съмнения за особено големи залози за точен брой дузпи, както и за точния резултат от двубоя. Заради разследването от европейската централа спряха международните правана българския топ арбитър.

Щурак – Без лош умисъл, но ексцентричният бос от Бургас Ивайло Дражев не спря да атакува БФС. Заради него избраният Изпълком през януари не бе регистриран в съда до края на годината. В крайна сметка властите не уважиха молбите на Дражев и БФС успя да се легитимира.

Югозападните щати – Често така наричат този футболен регион от България. За първи път от доста години „А” група остана само с един представител от традиционно силния Югозапад – Пирин (Благоевград). Обичайните заподозрени – Марек, Беласица, Вихрен, Рилски спортист са в „Б” и дори във „В” групите.

Ядец – за всички, които вярват, че футболът ни ще се оправи. Поне в близките години не се вижда светлина в тунела. Дано през новата 2010 година ръководителите в родния ни футбол се вземат в ръце и ни изкарат от блатото.

 


Сходни връзки

Българският футбол през 2009 година – пияници, скандали и казани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди