изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:05 EET
Цонко Цонев: 12 агнета и 1 тон вино е осигурила Община Каварна за новогодишния концерт    
Коледа За отминаващата 2009 година и очакванията към 2010 година Агенция „Фокус” разговаря с кмета на Община Каварна Цонко Цонев.


Фокус: Г-н Цонев, каква беше отиващата си 2009 година за Община Каварна?
Цонко Цонев: Бих я определил като напрегната година. Трудностите бяха свързани с факта, че в света и в България има финансова и икономическа криза. Инвестициите при нас бяха свързани основно с възобновяемите енергийни източници. Ние сме пионери в тази област и 80% от тези източници са в нашата община. Успяхме да нямаме висока безработица. Приключваме добре финансовата година. Земеделската година също беше успешна. Туристическият сезон беше много добър. Въпреки че има отчетена рекордна посещаемост на нос Калиакра, има спад в инвестициите в областта на строителството, на леката промишленост, в производството. Затова годината беше напрегната. Средно за годината при нас безработицата е 8%. Бюджетът на общината също не пострада сериозно от кризата.
Фокус: Изпълнихте ли бюджета си за 2009 година?
Цонко Цонев: Не успяхме да го изпълним напълно - имахме инвестиции, които бяха трудно осъществени или въобще не се реализираха. Но все пак изпълнението ще е между 80 и 85% от планирания бюджет.
Фокус: Какви са очакванията за 2010 година?
Цонко Цонев: Добрият туристически сезон се дължи на факта, че в общината няма презастрояване и наличните 5-6 хил. места лесно се запълват, отколкото ако има 50 или 100 хил. места, които да останат празни. Затова ние сме далеч от пренаселеността на другите зимни или морски курорти.
Очакваме 2010 също да е тежка година. Надяваме се обаче, да не се сбъднат намеренията за мораториуми върху алтернативните източници на енергия, защото това е единственият бранш, който се развива реално в България и има инвестиции. През 2010 г. може да се движат напред инвестициите във вятърни генератори и соларни паркове, тъй като виждаме, че в момента всичко загива - няма никакво производство, няма никаква реализация. Ако тези инвестиции се блокират, това ще блокира много работни места, много данъци, които ще влязат в страната. Това ще е лош сигнал към Европейския съюз и това ще е пречка до 2012 година да имаме 16% възобновяеми енергийни източници. Ако някой спре тези инвестиции и спрат реализирането им, това ще повлияе на Брутния вътрешен продукт, на нивото на безработицата, ще пострада цялата икономика. Да не говорим, че ще се наруши имиджа на България като страна, която трябва да изгражда възобновяеми енергийни източници, това ще означава една огромна спирачка. Ако продължава да се размахва плашилото на мораториумите, малкото фирми, които искат да инвестират, малкото банки, които искат да финансират, ще се отдръпнат в рамките на няколко месеца.
Фокус: Има ли заявени намерения за инвестиции в тази посока през 2010 година?
Цонко Цонев: Има, да. Бизнесът винаги инвестира там, където вижда, че нещата се случват. В България нещата се случиха само при нас. Ние сме нагледният пример, че нещата могат да станат, докато другаде само се заявяват намерения. При нас е много атрактивно, тъй като има наличие на вятър. Всички инвестиции, които са във вътрешността на общината, са извън Натура, т.е. те не пречат на биоразнообразието. Това са абсолютно безвредни и екологични инвестиции. Ако не започнат българските номера през 2010 година, още ще се развием. Ако някой си мисли, че административно ще спре една инвестиция и ще обърне посоката на вятъра, много се лъже. Първо, да се инвестира в алтернативни източници трябва вятър. Ако те определят зони, където няма вятър, инвеститорите няма да отидат. Второ, вятърът трябва да е постоянен. Всички си правят проучвания. Доказано е, че районът, в който се намираме ние - Каварна, Шабла, Балчик, Добричка област, е идеален район. Това са проучвания от последните 12-15 години, т.е. инвеститорите сериозно проучват къде могат да инвестират в тези източници. Ако някой административно казва на инвеститорите къде да инвестират, те ще отидат в Румъния. Ако продължават тези говорения за мораториуми и затруднения, инвеститорите ще отидат в държава, където няма ограничения. Ако веднъж се блокират тези инвестиции, никой не трябва да си прави илюзии, че тези хора ще изчакат 6 месеца и ще се върнат, и ще инвестират милиони. Когато банките видят, че няма перспектива, те ще спрат инвестициите, проектите спират и отиват в Румъния.
Фокус: Да разбирам ли, че зад идеята за мораториум вие съзирате някакви икономически интереси?
Цонко Цонев: Не. Там, където има екологични проблеми, е нормално да не се инвестира. Да обявиш, че няма да позволиш да се инвестира в земеделска земя - това е неаргументирано. В пасища и мери е забранено да се инвестира, около градовете и селата е забранено според действащото законодателство. Така че генераторите трябва да се поставят върху земя и трябва да има вятър. Но дори и да има вятър, ако забранят да се използват нивите, то няма да има къде да се поставят генераторите, защото всички други места са забранени. Другият вариант е те да се поставят във въздуха или в морето, ако се измисли технология. Тогава пък биха скочили всички, които защитават рибите и делфините и там също не може да се реализира. Не трябва да се правят непремерени изказвания, защото в целия свят – и в Германия, и в Австрия, и в Словакия, и в Испания – генераторите се поставят върху ниви, защото върху останалите територии е забранено. Никой няма да позволи върху пасища и мери или върху урбанизирана територия да се прави инвестиция. Институциите трябва да отговорят - ако забранят върху нивите да се слагат генератори, къде ще се слагат те? Дали по планините, но там има гори и сигурно и там няма да може. Ние казваме: няма да разрешим, а не казваме къде ще разрешим. Отделно от това в последните пет години НЕК не е вложила нито един лев в преносната мрежа за свързване с тези източници, сега се разбързаха. Но се оказа, че има такива мощности и инвеститорите сами са изградили преносната мрежа. Да се надяваме, че премиерът няма да бъде подведен от такива съветници, които дават антисъвети, а не дават решения. Щели да забраняват, а никой не е седнал да каже какви ще са правилата, какви ще са проучванията. Най-нормално е да се съберат всички, които са засегнати и да обяснят какво предстои. В момента слушаме само едната страна и никой друг не ги интересува. Чуваме едни заклинания, а те са много вредни, защото може да отрежат инвестициите в тази ниша.
Фокус: Какъв е размерът на инвестициите в тази сфера през 2009 година?
Цонко Цонев: Около 1 млрд. лв. Ние очаквахме инвестиции около 1 млрд. евро, но кризата се отрази. Само инвестицията на една американска компания е 550 млн. лв. и останалите инвестиции на останалите компании стигнаха 1 млрд. лв. Да кажеш на такива инвеститори, че те не са много добре дошли, ние ще чакаме 6 месеца да видим как ще се развият нещата, но тези фирми просто ще отидат на друго място. Затова казвам, че при нас тази година беше рекордна в инвестициите. Ако нещо ще решават, да го решават ясно и да се каже ясно какво ще се прави, защото всеки говори различни неща и бизнесът става разноглед и започва да се чуди какво се случва.
Фокус: Докъде стигнахте с работата по новия бюджет?
Цонко Цонев: Общо взето имаме рамка за догодина. Изчакваме януари, за да видим как ще е изпълнението на бюджета за 2009 година. Най-вероятно през февруари ще приемем новия бюджет. Ако не знаем какво ще се случва с инвестициите в областта на възобновяемите енергийни източници, не можем да планираме приходите си за следващата година. Тези инвестиции образуват един стабилен дял от приходите. Община Каварна няма да може да планира какви суми ще получи от данъци, от такси от тези източници. При нас в Каварна, Шабла и Балчик има необходимите условия за изграждане на възобновяеми енергийни източници. Затова и фирмите са се насочили към нас. Инвестициите се насочват в районите, където има дадености. Тези дадености с постановления или декрети не могат да се променят, не може с декрет да се промени посоката на вятъра. Трябва много внимателно да се коментират въпросите. Първо, да се излезе с аргументирани идеи, а не да се говори със заклинания.
Фокус: Има ли промяна в данъците и таксите за следващата година в Община Каварна?
Цонко Цонев: Има завишение на такса „Смет” и за гражданите, и за фирмите между 2 и 20 лв. в зависимост от разположението и квадратурата на имотите. Направихме таблица за кои имоти колко е повишението, защото хората в проценти нищо не им говори повишението. На някои места няма да има повишение. Това се налага и заради изнасянето на отпадъците до друго депо извън Каварна. Повишихме и таксата за детските градини от 20 на 30 лв. като така се покрива само храната на децата, а останалото се поема от общината. Не сме натоварили нито бизнеса, нито гражданите със сериозни увеличения.
Фокус: Как ще посрещнете Нова година в Каварна?
Цонко Цонев: На 31 декември ще свири Джон Лоутън, вокалистът на „Юрая Хийп” заедно с БТР, след това ще свири Йорн Ланде и неговата група Йорн. Осигурили сме 12 агнета и 1 тон вино.
Фокус: Кой финансира кулинарната част от празника?
Цонко Цонев: Кулинарната част - виното и агнетата се осигуряват от бизнеса в Каварна. Виното е от една фирма – производител, която е съорганизатор на празника. Агнетата също са подкрепа от бизнеса. Ще има 4 специалисти, които ще направят чеверметата. Това се финансира извън общинския бюджет. За да не товарим бюджета, не пращаме картички, банкетът на общината също не е за сметка на общинския бюджет. Направихме така, че бизнесът в края на годината да ни помогне. Легловата база в града вече е запълнена, квартирите също са запълнени. Да се надяваме, че няма да разочароваме очакванията на хората. Да си пожелаем догодина икономическата криза да отшуми.
Росица ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: 12 агнета и 1 тон вино е осигурила Община Каварна за новогодишния концерт | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цонко Цонев: 12 агнета и 1 тон вино е осигурила Община Каварна за новогодишния концерт
Автор: Anonymous да 2010-01-01 @ 09:30 EET
E това е кмет на място.Умее и знае къде да пипне за да стабилизира положението в общината.Това е много енергичен човек, който направи община Каварна известна в цял свят.А отностно инвестициите във възобновяемите източници ,мисля че не е проблем да се изграждат върху земеделски земи, но да не са поливни площи ,защото има процедирани такива и не е уместно върху такава земя ,която може да се използва за зеленчукопроизводство да се правят такива инвестиции, но трябва да се цени и земята.Има и друг интересен факт от който община Каварна се е възползвала, а това е че черните полски пътища собственост на общината ,където наблизо има изградени генератори са учакълени и даже на места асфалтирани, е питам аз това не е ли предимство за нас от общината ,заинтересованите инвеститори да влагат пари за да ползват тези пътища.Много са примерите които са предимство при изграждането на такива източници , и е факт че кмета на каварна съумява да извлече максимума от тези инвеститори, за да си осигури стабилни инвестиции за в бъдеще вече при реялизиране на парковете.Пожелавам му здраве ,късмет , още детски плач в къщи и да бием ЧЕРНО МОРЕ за купата на България.КАЛИАКРА ОЛЕ.



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди