изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:32 EET
Алкохолът е важна част от човешката цивилизация    
Любопитно

Ранните хора са започнали да се занимават със земеделие не за да се изхранват, а за да произвеждат алкохол, съобщава БТА, цитирайки "Дискавъри". Археолози от университета на Пенсилвания са открили следи от алкохол в глинени съдове, намерени при разкопки на праисторически обекти в Китай. Това кара учените да смятат, че желанието да пият е подтикнало неолитните хора да отглеждат посеви.



Данните от настоящето изследване показват, че преди около 9000 години обитателите на неолитното селище Цзяху в Китай са варили тип медовина с 10-процентно алкохолно съдържание.

Специалистите са анализирали останки от глинени съдове, открити при разкопки в долината на Хуанхъ /Жълтата река/. В порите на глината са открити следи от тартарна киселина - една от основните съставки на виното, и восък. Изследователите смятат, че праисторическите хора в Китай са смесвали плодове и мед, за да получават опияняващата напитка. Без да имат никакво понятие от химия, те са открили как да предизвикват ферментация.

Производството на алкохолната напитка според учените е било мъдра стратегия за оцеляване. Консумирайки високоенергийни захари и алкохол, неолитният човек е оцелявал в неблагоприятна среда с ограничени ресурси. БТА

 


Сходни връзки

Алкохолът е важна част от човешката цивилизация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди