изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:10 EEST
Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света    
Китай Китай и 10-те страни членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще подпишат днес споразумение, с което ще бъде създадена третата по големина търговска зона в света - икономически съюз с население от 1.9 милиарда души и търговия с обем 200 милиарда долара, съобщи БТА.


За Китай споразумението е начин да си осигури доставянето на суровини, а за страните от АСЕАН - възможност да се възползват от огромния китайски пазар.
В организацията членуват Бруней, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Първоначалното споразумение за свободна търговия между Китай и АСЕАН е подписано през ноември 2002 г. След 2005 г. някои мита бяха намалени, като през през 2007 г. бяха сключени споразумения за търговията със стоки и услуги. През август 2009 г. беше постигнато и споразумение в областта на инвестициите.

Като следствие от създаването на търговската зона през 2010 г. ще бъдат отменени митата за 90% от стоките, търгувани между Китай и Индонезия, Бруней, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, а след 2015 г. ще отпаднат и митата за Лаос, Виетнам, Камбоджа и Мианма.

Митата върху останалите 10% от стоките, включително текстил и някои категории електроника, са "чувствителна тема" и ще бъдат намалявани по-бавно. Китайските власти посочиха, че след като споразумението изцяло влезе в сила, ще обложат с нулеви мита близо 7000 вида стоки.

Китай и страните от АСЕАН ще си предоставят взаимно преференциален достъп до пазара на услуги в сектори като бизнес услугите и туризма.

Планира се през 2010 г. търговският оборот между Китай и АСЕАН да достигне 200 млрд. долара спрямо 192.6 млрд. долара през 2008 г. и 113 млрд. долара през 2005 година.

Очаква се АСЕАН да спечели от увеличаването на износа на суровини за Китай, но производителите на потребителски стоки и автомобилни части в Югоизточна Азия може би ще са в неизгодна позиция спрямо по-евтините вносни стоки от Китай. Търговията с храни и напитки, както и със стоки като бижута и козметика в страни като Тайланд, вероятно ще спечели благодарение на по-голямото търсене от Китай.

Компаниите от Югоизточна Азия също може би ще имат полза от по-евтините суровини и междинни продукти от Китай - компаниите за облекло, например, ще имат достъп до по-евтини материали.

Производителите на стоки като текстил, обувки и стомана в страни като Тайланд, Виетнам и Камбоджа са уязвими от по-евтиния китайски внос.

www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди