изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:54 EEST
Президентът на ЕС встъпва в длъжност    
Европейски съюз

От 1 януари Испания поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на министрите на ЕС. То обаче няма да е като предишните - ще първото "председателство на двувластието". Съгласно Договора от Лисабон, който влезе в сила на 1 декември 2009 г., беше създаден постът постоянен председател на Европейския съвет с мандат от две години и половина.



Белгиецът Херман ван Ромпой също встъпва официално в длъжност в първия ден на новата година.

Бившият белгийски премиер ще председателства срещите на върха и ще ръководи дневния ред на ЕС, докато Испания ще оглавява срещите на по-ниско равнище.
Ван Ромпой бе избран на извънредна среща на високо равнище на страните от Европейския съюз на 19 ноември 2009 г.

Икономиката ще бъде в центъра на дневния ред на срещата на върха на европейските лидери през февруари, обяви Ван Ромпой.

Най-важните теми ще бъдат как да координираме по-добре борбата с неблагоприятните последици на кризата върху трудовия пазар и държавните финанси и как да разработим стратегии за етапа, когато възстановяването бъде осигурено, посочи той.

Испания е поставила четири приоритета за времето на своето председателство.

Първият и смятан за особено важен като предпоставка за изпълнение на останалите е да се действа за пълно и ефикасно прилагане на Лисабонския договор.

Във връзка с разтърсилата Европейския съюз финансова и икономическа криза, от която сериозно пострада и самата Испания, Мадрид смята, че втори приоритет трябва да е осигуряване на икономическото възстановяване на съюза.

За тази цел трябва да се постигне по-близка координация между страните членки и да бъде одобрена Стратегия на Европейския съюз за устойчив растеж до 2020 г.

Трети приоритет Испания вижда в засилването на влиянието на ЕС "в условията на новия световен ред", а четвъртият - в поставянето на гражданите на Европейския съюз в центъра на неговите политики, като се предприемат целенасочени стъпки за разширяване на техните права и свободи. .Източник: БТА
http://www.vesti.bg

Румяна Желева избрана за зам.-председател на ЕНП

 


Сходни връзки

Президентът на ЕС встъпва в длъжност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди