изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:31 EEST
Чушкопекът е българското събитие на 20-и век    
Любопитно Чушкопекът е най-съществената придобивка, променила живота на българина през ХХ век, решиха зрителите на БНТ по време на кампанията "Българските събития на ХХ век". Те определиха това нашенско изобретение за битовата революция за XX век с 25.51% от всички гласове.

На второ място зрителите поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.

Десетте номинации коментираха в студиото Милена Фучеджиева-писател и пътешественик, старши научен сътрудник Джони Пенков, Къци Вапцаров, режисьорът Джеки Стоев и Анджела Родео-музикант.

Анджела Родео сподели, че за първи път е видяла чушкопек през 1996 година в София и е била изумена от „толкова много труд и гениалност", събрани в един уред.

Сузане, приятелка на Джони Пенков, която живее във Франкфурт сподели в телефонно включване, че „Печенето на чушки в чушкопек е философска дейност.

Това е един уред без аналог, който оставя мисълта ти свободна, докато чушката се пече - храни душата, разума и тялото."

Тя призна, че когато за първи път е видяла чушкопек в България го е купила и го е занесла у дома във Франкфурт. Според Джони Пенков именно чушкопекът дава приятната миризма на месец октомври в България и сподели, че е купил и за дъщеря си, която живее във Виена.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Чушкопекът е българското събитие на 20-и век | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Чушкопекът е българското събитие на 20-и век
Автор: Anonymous да 2010-01-01 @ 21:20 EET
Това е старо тракийско изобретение... При разкопките на Перперикон са открити три запазени древни чушкопеци. Представляват два каменни цилиндъра между които се слагат "живи" въглени.  Простолюдието вероятно си е пекло пипера върху плоски глинени или метални тепсии. ;-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди