изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:33 EET
Джакпот за ГЕРБ при предсрочен    
Коментари

Очаквам през 2010 г. България с малко закъснение не само да преодолее финансовата криза, но и да излезе от рецесията. Това вече се случва в Европа и в САЩ, които към края на годината не само че преодоляха финансовата криза, но и курсовете на борсите и цените на петрола там се стабилизираха. Забелязва се известен ръст на производството. към средата на годината да можем да се поздравим, че сме оставили кризата зад гърба си.



Много важно е през този период правителството да продължи политиката си на стриктен контрол върху разходите и да внимава да не се появят случаи на корупция на по-ниско ниво.

На високо ниво премиерът Бойко Борисов очевидно ще има пълен контрол и няма да е налице опасност от проява на корупционни практики, но и на по-ниските нива контролът трябва да е много силен.

Тъй като овладяването на корупцията и справянето с престъпността са ключовите фактори за задържането на доверието към кабинета на ГЕРБ. Най-големият капитал на правителството е високото доверие на хората към него и към премиера. Има известен спад на рейтингите, но той няма да е драматичен, ако правителството спазва основното правило - да не се краде.

Най-сериозният проблем на управлението идва не от неговите действия. Интересното е, че шампионът по добри действия - вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, в същото време е шампион по непремерени приказки и по гафове.

Моята препоръка е да озаптят говоренето си и да спазват съвета, който Симеон навремето беше дал на своите хора - да бъдат господари на мълчанието. А не в рамките на три дни да се изказват три взаимноизключващи се становища.

Единствената политическа сила, която има интерес от предсрочни избори, е ГЕРБ. Така че партията на Борисов може да се моли техните партньори в парламента да оттеглят подкрепата си и да се стигне до извънреден вот. При едни предсрочни избори абсолютното мнозинство е в кърпа вързано на ГЕРБ.

При РЗС нещата са ясни. Това беше една лабораторно създадена политическа сила и очевидно не е в интерес на нейните създатели да подкрепя кабинета. Логиката на РЗС беше или да изтъргува своето участие във властта, или в противен случай да мине в опозиция.

За Синята коалиция нещата стоят по съвършено различен начин - при един предсрочен вот те просто няма да бъдат в парламента. Затова са принудени да се задоволяват с това, което имат - отделни техни експерти в лично качество да участват в управлението на различни нива и да са доволни, че имат петнайсетина депутата.

При "Атака" този проблем не стои - те ще влязат и в следващия парламент, но от тях нищо вече няма да зависи. А сега от време на време заради подкрепата си успяват да получат от ГЕРБ нещо в замяна.

ДПС отбеляза най-добрия си изборен резултат за всички времена. Въпреки това те са извън властта. Проблемът на партията на Доган не е увеличаването на електоралната баса, проблемът е в намирането на съюзник. Такъв в близките години не се очертава. Така че ДПС би трябвало да се съсредоточат в подготовката си за местните избори през 2011 г.

Основният проблем на БСП пък са вътрешните противоречия и не е ясно как ще бъдат разрешени. Това може да стане чрез създаването на нова лява партия. Не смятам обаче, че тя има особено големи шансове за успех.

Другият вариант е Станишев и хората около него да потиснат недоволството в партията. Но ако искат да имат бъдеще, то също минава през добро представяне на общинския вот. За тази цел те би трябвало да подменят лицата, които са начело на БСП.

Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг, за Стандарт

actualno.com

 


Сходни връзки

Джакпот за ГЕРБ при предсрочен | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Джакпот за ГЕРБ при предсрочен
Автор: Anonymous да 2010-01-02 @ 11:00 EET

Това е статия със скрит пропаганден характер.

Откъде са тези оптимистични заключения, че кризата ще свърши през лятото? Тъкмо напротив - при нас финансовата криза вероятно ще премине в икономическа. Защото за разлика от САЩ и Западна Европа, ние нямаме опит в разпределението на финансовия резерв в полза на икономически субекти, в период на подем, след период на рецесия. Освен това в САЩ и Западна Европа имаме една мощна степен на постоянна консумация. Нещо което в България няма.

Свиването на разходите не е неограничен инструмент. То води до силна амортизация на обществения живот. То е все едно да си караш колата с по-евтино масло, а после да се чудиш защо машината скоро ще има нужда от генерален ремонт. Представете си сега как от един чиновник трябва да стане корпоративен мениджър в среда, където братовчедите не са от полза... Шок и ужас!  

Имахме надежди, че ГЕРБ ще донесе нещо ново в политическия живот, обаче със стария манталитет нова сграда не може да се вдигне. В България няма нито една катедрала. И причината е, че ние тука сме по бързото строителство. Бързо строим, но и бързо разваляме... То затова и не ни уважават хората, я!  

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди