изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:54 EEST
”Недосегаемите от българската мафия”    
По света
Испанският вестник "А Бе Се" публикува днес статия на кореспондента си в София Рафаел Алварадо, озаглавена "Недосегаемите от българската мафия", посветена на операцията "Наглите" и борбата с престъпността в нашата страна.


Задържани бяха 25 души, успехът на операцията е безспорен, но по-важното е, че за първи път полицията успя да задържи едновременно толкова много престъпници, без познатото изтичане на информация, заради което обикновено се провалят подобни операции, отбелязва авторът и изтъква и "отличният синхрон" в действията на полицията и прокуратурата.

В статията се припомнят упреците в неефикасност, отправяни към българската полиция и съдебна система, и факта, че от края на 1989 г. е осъден само един шеф на престъпна групировка.

Що се отнася до корупцията по високите етажи на властта, броят на съдебните процеси, завършили с окончателно решение, е нулев, се казва в статията. Цитирано е мнението на експерта по национална сигурност Николай Слатински, че престъпниците действат безнаказано, знаейки, че няма власт и политическа воля за борба с организираната престъпност.
Живеем в страната на безнаказаността, казва той.

Днес обаче несъмнено започва да се шири надеждата, че властите имат политическа воля да се изправят срещу проблема и да разбият огромния брой банди на организираната престъпност, се отбелязва в статията. Корените на организираната престъпност трябва да се търсят в рухването на комунизма през 90-те години, когато хиляди тайни агенти и спортисти, най-вече борци и занимаващи се с бойни изкуства, останаха на улицата, пише авторът. По времето на югоембаргото мнозина от тях успяха да натрупат състояние от контрабанда и консолидираха мафиотските си структури.

В процеса на интегрирането си в ЕС България трябваше да промени много от законите, но все още й остава по какво да работи, включително по Наказателния кодекс, който е от 1968 г. и който оттогава е бил само частично променян.
България има нужда от промяна на философията на наказателната си политика, подчертава пред испанския вестник ръководителят на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов и обяснява, че за близо две трети от престъпленията, за които се носи наказателна отговорност, се предвиждат минимални наказания или само глоби.

В статията се говори и за тревожната за българите магистрална престъпност.

Корупцията неимоверно вреди на репутацията на страната, но организираната престъпност е друг бич за хората, повече от които страдат от икономическите условия и безработицата, завършва кореспонденцията от София.  dir.bg
 


Сходни връзки

”Недосегаемите от българската мафия” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди