изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:56 EEST
ПРАЩАТ ПИСМА НА МЕДИЦИТЕ ЗА НАВРЕМЕННО ОТКРИВАНЕ НА ТРИХИНЕЛОЗА    
ЗдравеУведомителни писма до общопрактикуващите лекари и специалистите от лечебните и медико-диагностични заведение на намврененно откриване на случаите на трихинелоза изпраща РИОКОЗ в Добрич, съобщиха от здравната инспекция.


От там обясниха, че повечето случаи на заболяването се регистрират през зимните месеци – декември-март. Целта на писмата е повишаване на клинико-епидемиологичната насоченост от страна на лакерати, за да се осигури своевременно откриване на първичните сигнални случаи, диагностициране, съобщаване и регистрирането  им.
Трихинелозата е една от водещите зоонози в Република България, обясниха от РИОКОЗ. Причинява се от хелминти, източник за заразяване на човека са диви и домашни свине, по-рядко мечки, моржове, китове и др. Човек се заразява при консумиране на сурово или недобре термично обработено месо или месни продукти, съдържащи трихинели. Основните клинични признаци са повишаване на температурата, оток по лицето и клепачите, мускулни болки, затруднено дъвчене и преглъщане, ускорено и затруднено дишане.
От началото на годината до септември м. г. в страната са съобщени общо 187 случая на трихинелоза. Подадени са данни за 8 трихинелозни взрива, регистрирани на територията на Русе, София област, София град, Благоевград, Перник, В. Търново, Кюстендил и Бургас. НДТ
 


Сходни връзки

ПРАЩАТ ПИСМА НА МЕДИЦИТЕ ЗА НАВРЕМЕННО ОТКРИВАНЕ НА ТРИХИНЕЛОЗА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРАЩАТ ПИСМА НА МЕДИЦИТЕ ЗА НАВРЕМЕННО ОТКРИВАНЕ НА ТРИХИНЕЛОЗА
Автор: Anonymous да 2010-01-05 @ 00:44 EET
Хаха... А платили ли са им на общопрактикуващите лекари? На мен като не ми платят възнаграждението два месеца, познайте какво правя с писмените заповеди на шефа... :-))

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди