изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:07 EEST
СТРОГА ЙЕРАРХИЯ ИМАЛО В РАЗБИТАТА НАРКОБАНДА    
Ред и сигурностСтрога йерархия на подчинение на четири нива в структурата, маскирани тайници и наркотици са разкрити в хода на оперативните и процесуално-следствените действия при задържането на наркобандата в Добрич, съобщиха от МВР.


Както НДТ писа, на 15 срещу 16 декември полицията в Добрич задържа организирана група от 13 души, занимаваща се с  разпространение на наркотици, изнудвания, палежи и други тежки престъпления.
Отделни прояви на групата са наблюдавани в продължение на почти две години, като през този период в полицията периодично постъпвала информация за различни деяния. В процеса на работа разследващите стигнали до извода, че отделните престъпни актове са осъществени най-вероятно от организирана група, действаща на територията на Добричка област. През 2009 година в териториалните поделения на полицията в областта са регистрирани палежи на автомобили, на домове, причиняване на средни и тежки телесни повреди, заплахи за живота и здравето на граждани. В Първо РУ на МВР - Добрич, постъпвали сигнали за пострадали от такива престъпления, като потърпевшите не подавали жалби заради страх за живота им. Постепенно в хода на разследването информацията е конкретизирана и анализирана, образувано е досъдебно производство по чл.321, ал.3, т.1 от НК, а в началото на октомври м. г. в Първо РУ на МВР - Добрич, е формирана самостоятелна работна група за установяване, неутрализиране и документиране на дейността на организираната престъпна група. Разследващите полицаи, работили под контрола на ръководството на ОДМВР - Добрич и прокуратурата, установяват някои неоспорими белези на организираната престъпна група - строга йерархия с ръководител и подчинение на членовете на четири нива, които не се познават помежду си. “Управляващите” всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя, а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива за гарантиране на контрол по веригата и за силово налагане на “вътрешния ред” в структурата.
В процеса на работата по досъдебното производство са разпитани 12 свидетели. Установено е, че престъпната група се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на областта. В хода на процесуално-следствените действия са изяснени престъпления против личността и собствеността на гражданите, вършени от групата. Умишлено са причинявани палежи на леки автомобили, на домове, нанасяни са средни и тежки телесни повреди, с последвала смърт на граждани, като целта е била чрез принуда на пострадалите да се демонстрира нейното надмощие и лидерство в региона.
При документирането на престъпната дейност са установени тайниците, ползвани от групата за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици. Полицаите разкрили местонахождението на добре укритите депа - маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества. Точно при една от “совалките” - на 15 декември към 19 часа, са установени двама от членовете на групата, докато се придвижвали с лек автомобил към гориста местност край Добрич,  за да заредят едно от депата с наркотици. Те са задържани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от двамата - 25 грама марихуана.
Часове по-късно, в нощта на 15/16 декември, при акция на полицаи, дознатели и експерти, са задържани и останалите членове на престъпната структура. При последвалите претърсвания, обиски и изземвания в домовете им са открити наркотици, оръжия - газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали. Задържани са общо десетима - освен ръководителя С. П. /34/, също и К. Л./ 32/, Д. Д. /36/, С. Е. /26/, Г. Г. /31/, Д. К. /27/, П. Ж. /26/, Д. Р. /27/, М. С. /24/ и В. Б. /23/, всички от Добрич и региона. На всички тях са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления по чл. 321, ал. 3 от НК - за участие в организирана престъпна група, занимаваща се разпространение на наркотични вещества, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода от три до десет години”. С. П. вече е осъждан за кражба, К. Л. има три присъди за грабеж и изнудване, С. Е. е с присъда за наркотици и срещу него има 23 заявителски материала, уточняват още от областната дирекция.
На ръководителя на групата С. П. е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, т.1 от НК - за ръководство на организирана престъпна група, с предвидено наказание “лишаване от свобода от пет до петнадесет години”. На 18 декември състав на добричкия Окръжен съд наложи на обвиняемите постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража”.
Във връзка с продължилите процесуално-следствени действия за документиране на дейността на десетимата, на 23-ти декември са установени още два тайника за съхраняване на наркотици. В тях са намерени и иззети по 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин. Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на заместник-окръжния прокурор на Окръжна прокуратура - Добрич. НДТ
 


Сходни връзки

СТРОГА ЙЕРАРХИЯ ИМАЛО В РАЗБИТАТА НАРКОБАНДА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СТРОГА ЙЕРАРХИЯ ИМАЛО В РАЗБИТАТА НАРКОБАНДА
Автор: Anonymous да 2010-02-11 @ 15:42 EET
ne vqrvaite na vsichko tova jurnalistite pischat kakvoto im se kaje  zad tazi akciq stoqt drugi hora bili namerili tainici da dokajat che sa na momchetata ili sopola im predostavq materialite zaedno sas stoqn torlaka u nikogo nischo ne e namereno i u tqh samite razberete go hora ako iskate da pomognete da izlqzat istinskite na lice pischete kakvoto znaete a dori i da ste chuli te tochno taka postapvat v momenta s chuh i kazha mi   i koi im kazal prostitutkite i narkomanite i az moga da kaja che narkotika sam go kuopila ot nqkoi policai naprimer sche da ne

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди