изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:49 EEST
ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ    
Новини

Във връзка с поставени от наши читатели и клиенти на ЧТК АД от Добрич в електронното ни издание ndtnews.hopto.org, както и на телефоните на вестника, относно новите цени на природния газ се обърнахме за повече информация към централата на компанията във Варна. 



Въпросите, които интересуват читателите ни задават, се свеждат до това на какво се дължи разликата между цената, която е одобрена от ДКЕВР за продажба на газ от „Булгаргаз”, и тази, която ЧТК предлага на клиентите си? Поради какви причини цената на природния газ, който ЧТК АД предлага на клиентите си в район Добруджа е сред най-високите в страната? Още повече, че именно на територията на Добричка област влиза газопроводът у нас.  Както и на какво се дължи последното увеличение на цените на природния газ от 1 януари 2010 г.?
В отговора си до нас мениджърът маркетинг и реклама в ЧТК Венета Райкова обяснява, че е удачно отразяването на този тип новини, да бъде направено точно, след консултация с експерти в областта, тъй като в противен случай се получава неточно препредаване на информация. „Булгаргаз” ЕАД като единствен национален доставчик на природен газ, продава природен газ на всички газоразпределителни дружества на територията на Република България, както и към част от най-големите консуматори на природен газ от промишления сектор. В този смисъл цената, която ДКЕВР определя за „Булгаргаз” ЕАД, не е валидна за крайните потребители, клиенти на  газоразпределителните дружества. Цените на газоразпределителните дружества също подлежат на регулация и се утвърждават от ДКЕВР, и те логично са по-високи от продажната цена на „Булгаргаз” ЕАД, тъй като газоразпределителните дружества инвестират в изграждане на газоразпределителна мрежа на територията, за която те притежават лицензия.
Крайните цени на природния газ към потребителите на територията на всички лицензирани региони, в това число и за град Добрич, който попада в обхвата на регион Добруджа, се регулират и утвърждават с решение на Държавната комисия за енергийно и  водно регулиране гр. София съгласно „Наредба за регулиране на цените на природния газ” обн. в ДВ бр.55 от 25.06.2004г. Крайната цена на природния газ за потребители на „ЧТК” АД е съставена от две компоненти – доставната цена от „Булгаргаз” ЕАД и цена за пренос и снабдяване на „ЧТК” АД. Цената за пренос и снабдяване на „ЧТК” АД за Регион Добруджа е утвърдена с Решение на ДКЕВР № Ц-077/22.12.2008 г.
Увеличението в цената на природния газ от 01.01.2010г. е във връзка с увеличаване на доставната цена от „Булгаргаз” ЕАД към газоразпределителните дружества с решение № Ц-63/30.12.2009г., в което решение са записани и пределните продажни цени към крайни потребители на всяко едно газоразпределително дружество по типове потребители и групи на консумация, в това число и на „ЧТК” АД за Регион „Добруджа”. От цитираното решение е видно, че пределната цена за битови потребители за Регион Добруджа, определена от ДКЕВР е 699,89 лева без ДДС за 1000 м3, а  цената прилагана от компанията за битови потребители за същия период - 672,27 лева без ДДС за 1000 м3. Няма промяна в утвърдената цена за пренос и снабдяване на „ЧТК” АД.


 

 


Сходни връзки

ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ
Автор: Anonymous да 2010-01-05 @ 18:13 EET
Ало, ЧТК!!!  Вие нас ни имате за големи баламурници. При цена 627.27 лв за 1000м3 с ДДС става 806.724 лв. Като извадим цената на газа с ДДС  определена от ДКЕВР се получава разлика от310 лв. Т.е. всички игрички с процентчета и надценки водят до оскъпяване с 63%. Нека обясненията на мениджъра не се приемат като чиста монета , а като чиста спекулация. За да си запазят големите заплати на какви ли не увъртания са готови. Кого заблуждават?  Бойкот от всички!!!!
ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА ЧТК ЗА ДОСТАВКА НА ПРИРОДЕН ГАЗ
Автор: Anonymous да 2010-06-21 @ 15:05 EEST

 

КОРУПЦИЯ В ГАЗОВИЯТ БИЗНЕС ЗАСЯГА ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ

 

 

    Президентът Антонио Нонино и Изпълнителният директор Даниеле Романело на общинската фирма „АМГА Азиенда Мултисервици” С.п.А-Удине, Италия, собственик на 99.99% от капитала на газоразпределителната компания Черноморска технологична компания АД – гр.Варна (ЧТК АД), която държи лицензиите за газификация на градовете от Ябланица до Варна, са подкупили Зам.министър Нина Радева, за да ползват политическото й влияние в полза на дейността на фирмата.

Г-жа Нина Радева е била в периода от 2005 г. до 2009г. Заместник-министър на Министерството на икономиката и енергетиката, както и Председател на парламентарната комисия за бюджет и финанси на 39- то Народно събрание.

ЧТК АД, чиято дейност е в областта на енергетиката и е пряко свързана с ресора на управление на г-жа Радева, ефективно се е възползвала от нейните услуги, срещу което съпруга й- г-н Йордан Радев е бил назначен от началото на 2007 г. за Председател на Съвета на директорите на ЧТК АД с годишна заплата от 240 000 лева. Тази заплата е  по-голяма от заплатите на всички оперативни служители и мениджмънтското управление на фирмата взети заедно  тогава.

Трябва да е ясно, че тези суми, естествено, се заплащат от крайните потребители на природен газ.

Г-н Радев  скоро преди назначаването му в ЧТК АД е бил изгонен като директор на Пловдивския панаир и и е нямал никакъв опит, знания и образование в сферата на енергетиката, нито пък някога се е занимавал с подобен бизнес и дейност.

 

Инспектората на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е установил истинността на фактите и обстоятелствата и е направил обоснован извод за наличие на политическа корупция. На свой ред Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на 41-то Народно събрание е уведомила Върховната касационна прокуратура за резултата от проверката и е поискала прокурорските органи да извършат проверка. Органните на МВР от своя страна по преписка №76 е извършило проверка и е приело верността на данните за основателни и продължава работа със специални способи. Тази информация е отразена  в доклада на парламентарната комисия от 10.06.2010 г., публикуван в официалната интернет страница на Народното събрание (www.parliament.bg).

  Факта че най-високопоставените институции са потвърдили ползването политическа корупция при  осъществяване дейността на газоразпределителното дружество показва колко дълбоко същата е навлязла и в този сектор на енергетиката.

В какво се е изразявала ползата на фирмата от плащането на сумата, надхвърляща седемстотин хиляди лева последните три години, давана на г-н Радев, респективно на съпругата му:

- промяна на бизнес плановете и от там сроковете за реализиране на задължителните инвестиции, с което са оставени повече от 10 български общини без природен газ;

- повишаване на цените за разпределение и присъединяване на ЧТК АД на два пъти в рамките на година и половина, с което цените  са увеличени  средно от 50 до 100% за различните групи консуматори;

- упражнено е влияние  и чрез фалшифициране на документи за назначаване на фиктивен независим надзор, подмяна на актове за строителство с цел узаконяване на изградените от компанията газопроводи;

-   съзнателно са пренебрегвани всички изисквания на нормативната уредба, регламентиращи изпълнението на лицензионната за ЧТК АД дейност (напр. на средствата за търговско измерване (разходомерите) липсва регулярен метрологичен контрол, най-вероятно за да бъдат манипулирани показанията им в ущърб на потребителите);

- манипулирани са финансовите резултати на фирмата, като същата сама си е възлагала строителството и експлоатацията на газопроводната мрежа чрез собствено дъщерно дружество, като има съмнения, че голяма част от текущите разходи на фирмата са прехвърляни в същото дъщерното й дружество за да бъдат отчитани под формата на реализирани инвестиции. Целта на ЧТК АД е била използването на „сериозен” аргумент пред регулаторния орган- ДКЕВР с исканията си за по-високи цени;

- предоставяни са кредити от компанията-майка на значително по-високи от пазарните нива лихви. Аналогично е постъпвано и при използването на услуги и софтуерни продукти  от свързани с „АМГА Азиенда Мултисервици” С.п.А-Удине, Италия фирми на цени многократно надвишаващи пазарните.

С всичко това, българската фирма ЧТК АД е източвана със значителни средства от мажоритарния си собственик-дружеството от Община Удине, в която живеят около  70 000 жители за сметка на  крайните клиенти от градовете Плевен,  Луковит, Търговище, Шумен, Каспичан, Провадия, Дългопол, Вълчи дол, Белослав, Аксаково и Добрич.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди