изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:33 EEST
Убийството на Боби Цанков – разследване, арести и коментари (ОБЗОР)    
Новини Радиоводещият Боби Цанков бе застрелян около 12,30 часа на обяд в центъра на София. При престрелката са ранени двама души, които са в болница, без опасност за живота. Няколко часа по-късно при специализирана полицейска операция бяха задържани Красимир и Николай Маринови - братята Маргини, както и Стефан Бонев-Сако.


Разследването:

Радиоводещият Боби Цанков бе убит при престрелка във входа в жилищна кооперация на бул. "Александър Стамболийски". Повече от пет часа и половина продължава огледът на мястото.
Цанков бе убит около 12,30 часа днес. 15 гилзи са намерени на мястото на стрелбата. Боби Цанков е убит от упор, във входа на сградата. Работи се по най-малко три версии за стрелбата.
При престрелката бяха ранени двамата му охранители - те са във ВМА без опасност за живота. Единият от пострадалите е криминално проявен и познат на полицията. Лицето е известно като Куция и е бил регистриран преди повече от 30 години за измама. Другият, който също е пострадал при престрелката не е криминално проявено лице.
Стрелците са избягали от мястото. През целия следобяд служители на съдебна медицина, следователи, експерти и полицаи извършваха процесуално-следствени действия във връзка със стрелбата. Отцепен бе голям район около бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Самуил".
При главния прокурор Борис Велчев се проведе работна среща на представители на МВР и Прокуратурата по случая с днешното убийство.
Няма данни Боби Цанков или негови близки да са получавали заплахи за живота си, коментираха пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов и началникът на СДВР Валери Йорданов. За момента не може да се каже със сигурност дали двете лица, които са били с Цанков по време на стрелбата, са били там случайно или са придружавали радиоводещия. Извършват се разпити от прокурори от Софийска градска прокуратура и полицията провежда оперативно-издирвателни работи на територията на София.
Нападението е станало във входа на кооперация, в която се намира кантората на известен адвокат. За момента не може да се коментира със сигурност дали Цанков е отивал именно при него. Самият адвокат се разпитва. Нападателите вероятно са били двама или трима, според показанията на очевидци. Стреляно е повече от 15 пъти от упор с пистолет с калибър 9 милиметра. Цанков в последно време често е посещавал сградата на Съдебната палата, коментира Николай Кокинов, като каза, че радиоводещият е бил в палатата по „професионални поводи”. Кокинов не коментира дали убийството е свързано с медийни публикации и разкрития на скандалния радиоводещ.
„Предполагаше се, че би могло да се случи нещо подобно след провеждането на добри полицейски операции. Има напрежение и в контингента. Това, което искаме да направим, е да го преведем в известност и да противодействаме на подобни процеси”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. Работата на двамата, заедно с представители на градската прокуратура продължи няколко часа. По думите на Цветанов след срещата са начертани необходимите действия и от прокуратурата ще продължат работа и през нощта. Министърът не коментира това, дали убийството на Цанков е в отговор на масираните полицейски операции в края на миналата година и дали е демонстрация на сила от страна на криминалния контингент. Обиските, които се провеждат в „Бул инс” и комплекса „Царско село” са част от действия, предприети от полицията. Цветанов също така отказа да коментира дали това е очакваната акция „Наглите 3”.
Хората придружавали Цанков не са „обикновени граждани”, каза още Цветанов и допълни, че и двамата са известни на полицията.

Арести:

Правят се обиски в офисите на „Бул инс” и комплекса „Царско село”, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Причина за обиските е убийството на радиоводещия Боби Цанков. Акцията е започнала в следобедните часове.
При специализираната полицейска операция са задържани за 24 часа Красимир и Николай Маринови - братята Маргини, както и Стефан Бонев-Сако, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В момента колегите от СДВР, ГДБОП и Прокуратурата работят съвместно по случая”.
Запитан каква е връзката на задържаните с убийството на Боби Цанков министър Цветанов каза: „Тук не говорим за убийството. Тук говорим за това, което беше начертано като действия на днешното съвещание между Прокуратурата и МВР. Така че в тази посока в момента вървим към полицейски задържания в рамките на 24 часа на тези лица и може би в процеса на работата могат да бъдат задържани и други лица, за да се проведат съответните чисто полицейски действия”.
МВР и Прокуратурата ще преценят утре дали имат достатъчно основание за 72-часово задържане на Красимир и Николай Маринови - братята Маргини и Стефан Бонев-Сако. „В момента колегите работят. Това, което се договорихме и това, което смятаме, че е правилно е докато нямаме конкретни факти и обстоятелства, които да могат да бъдат сведени до медиите или да бъде запозната обществеността, ще се въздържаме от коментари около действията, които предприемат правоохранителните органи. Всичко, което в момента колегите работят продължава, ще продължим да работим в късните часове и утрешния ден. Това е нормална рутинна работа на правоохранителните органи”, каза Цветанов.
Запитан дали се издирват и други лица министърът каза: „В момента колегите работят, когато имаме насоки, бихме могли да предприемем и последващи задържания, за да се проведат разговори с лица от криминалния контингент”.
Полицейска операция се провежда в една от къщите в столичния квартал „Бояна”. Къщата се намира на ул. „Беловодски път”. Пред нея има спрени два полицейски автомобила, а трима служители на спецполицаи с черни качулки пазят пред сградата. В къщата е тъмно. Там се виждат да светят само коледните лампички. На един от стълбовете има камери за видеонаблюдение.

Коментарите:

Убийството на Боби Цанков бе очаквано, защото той направи поредния опит да разкрие информация за минали и настоящи процеси в българското подземие, каза бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков.
С информацията, с която е разполагал Цанков, е съществувал потенциал процесите да бъдат свързани с най-важната характеристика на организираната престъпност – нейните връзки с властите и „официалната страна на нещата, що се отнася до икономика, влагане и развиване на пари”.
„Доколко всичко, което беше казал досега, има степен на достоверност, аз не мога да преценявам, но се боравеше с факти в кавички и с отношения между лица и събития, в които той демонстрира знание без да ни е ясно това знание дали е достатъчно достоверно”, каза още той.
По думите му убийството е свързано с прекъсването на възможността Цанков да каже онова, което знае за престъпния свят. Така че то е знаково и силово убийство и е вид профилактика и предупреждение „за всички възможни бъдещи източници, които искат да се заровят в тази страшна и опасна тема на прехода – подземието и неговите връзки с надземието в това число и властта, независимо в кои нейни сектори – дали полиция или служби, дали политическа или институционална власт”. Цвятко Цветков посочи, че не е познавал Боби Цанков, но е следял неговите медийни изяви. „Той в последните интервюта и в откъсите от последната книга, която се очаква да излезе, а и не знам дали ще излезе при тези обстоятелства, говори за свои срещи с хора от службата за борба с организираната престъпност, дори отива до невероятното за мен да показва разработка с някакъв код, който беше даден със звездички”, каза той.
Отговор за убийството трябва да дадат онези, които са инспирирали неговите медийни изяви чрез книгите му. „Това са хората, които вкараха в този капан и Георги Стоев – издателите на известните вестници, въпреки че предполагам, че те вече би трябвало да са изплашени”, каза още бившият главен секретар.

***
Убийството на Боби Цанков не е първият атентат срещу него, преди няколко години имаше поставен взрив пред апартамента му, освен това той се движеше с много внушителна охрана, в която се оказа, че са и служители на НСО, каза Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър в кабинета на Иван Костов от 1999 до 2001 г.
Може би е трябвало той да бъде по-предпазлив, след като е имал оплаквания и заплахи към него, коментира Йорданов.
Може би трябва да се поработи по-сериозно за изясняване на предишните инциденти с Цанков. Цанков не е първият случай, при който поредният атентат е фатален с жертва, каза той.
МВР трябва да събере цялата информация по случая с убийството на Боби Цанков, за да бъде разкрит извършителят, защото от една страна много хора ще се опитат да направят паралел между неговото убийството и това на Георги Стоев. От друга страна би могло да се работи по версии, които са свързани с предишните покушения, включително свързани с личния му живот, дейността му като човек, организирал различни игри в радиопредавания, каза още Йорданов.
Според него МВР трябва да проследи всички версии за убийството и да се работи много по-мащабно и организирано предвид на големия обществен интерес към това покушение.
Паралел между убийствата на Георги Стоев и Боби Цанков не може да се изключва. „Подобно на Георги Стоев и Боби Цанков написа една книга за представителите на престъпния всят. Отделен е въпросът доколко представените факти отговаряха на истината, но все пак това са допирните точки между двамата”, каза бившият вътрешен министър.

***
Убийството на Боби Цанков е знаково престъпление, каза криминалният психолог Бойко Ганчевски. Колкото и да е скандален убитият, това е предупреждение за другите, които се занимават с тази опасна дейност. Той даваше една информация за минали и настоящи явления в организираната престъпност и убийството му е знаково предупреждение на всички, които се опитват да дават такава информация за престъпния свят, колкото и това да звучи като художествена измислица.
Явно има засегнати лица и смятам, че една от версиите би могла да е тази, каза Ганчевски.
По думите му - ясно е, че у нас има бандитски групировки от мафиотски тип, които с това показно убийство искат да покажат превъзходство над държавата и над властта и да всеят страх в тези, които пишат за подземния свят и се занимават с разследваща журналистика.
Друга версия за престъплението може да е свързана с подадена информация от бившия радиоводещ към органите на реда или да става дума за негови отношения с криминални лица, включително за парични дългове.
Министерството на вътрешните работи реагира в последните няколко седмици изключително ефективно, предупреди, че ще започне работа и срещу битовата престъпност, срещу наркотрафика, което вероятно активизира този престъпен контингент и той иска да даде отпор. Все още в този бандитски контингент съществува чувството на безнаказаност и държавата трябва да направи всичко възможно да натиска тези лица, които тя ги знае. Това са бивши затворници, рецидивисти, с дълги присъди и досиета, каза криминалният психолог.

***
Днес сутринта се чухме с Боби Цанков по мобилните телефони, за да уточним ново гостуване в „Горещо” за следващата седмица, каза водещата на предаването по Нова телевизия Венета Райкова, при която гостува през ноември застреляният днес радиоводещ. „Той прие моята покана и даже снощи, пък и тази сутрин, си писахме във „Фейсбук”, ние сме приятели там, какви теми ще обсъждаме. Той каза, че ще направи разкрития за убийствата на Георги Илиев, Поли Пантев, Косьо Самоковеца”, посочи Райкова.
На въпрос дали според нея Боби Цанков е очаквал да бъде нападнат, тя отговори: „Не, сутринта аз му препоръчвам книга, която да купи за бременни и той вика: „Добре, отивам да купя книгата”. Може да е тръгнал да купува тази книга...Той, ако е имал някакви страхове, щеше ли да тръгне... ние си говорим за бременни, за книги и такива неща и другата седмица щеше да гостува в „Горещо”, и ми пише във „Фейсбук” какви теми ще коментира. Той изобщо не е имал никакви притеснения”.
Райкова обясни още, че след излъчването на първото предаване с участието на Цанков на 7 ноември, радиоводещият е бил нападнат от Стефан Бонев – Сако.
„Той ми звъни и каза как го е приклещил, как му е викал; „Недей да говориш за Мето Илиенски, че е жив” и го е заплашвал. И тогава ми вика: „Ще излъчвате ли в събота „Горещо” и аз викам „Да, няма никакъв проблем”. Така излъчихме двете части и сега мислихме другата седмица да направим друго предаване, той да продължи да разкаже тези неща, защото имал много информация за тези поръчкови убийства”, обясни Венета Райкова.
Венета Райкова отбеляза, че е предупреждавала Боби Цанков и е давала за пример смъртта на Георги Стоев, който също пишеше за подземния свят.
Той обаче е отговарял така: „Ти за мен не се притеснявай, аз съм взел мерки, на Плиска не ходя, това му бяха думите”, обясни тя.
Водещата заяви, че в събота подготвя цяло предаване, посветено на Боби Цанков. Ще бъдат показани неизлъчвани досега кадри.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Убийството на Боби Цанков – разследване, арести и коментари (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди