изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:45 EEST
Мафията разстреля Боби като Георги Стоев    
Новини

Какво е станало? Убили са Боби Цанков?! Журналистът? Това е ужасно, но той отдавна си го търсеше. Беше само въпрос на време.” Така вчера минувачите по столичния бул. “Стамболийски” коментираха убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков.



Куршуми в главата

В 12,20 часа 30-годишният Боби Цанков беше убит във входа на жилищна кооперация, намираща се на ъгъла между бул. “Стамболийски” и ул. “Цар Самуил”. Неизвестните килъри пресрещнали журналиста на стълбите в сградата и насочили оръжие към лицето му. Пред стъписания му поглед натиснали спусъка и изстреляли няколко куршума в главата му. Той се свлякъл на земята и издъхнал на място. Въпреки това килърите стреляли още веднъж в челото на журналиста, за да са сигурни в крайния резултат. После излезли през централния вход на сградата и изчезнали. На мястото на убийството криминалистите открили 15 гилзи.

Две странични жертви

При престрелката били ранени и двама мъже, които били близо до Цанков. Те незабавно са откарани във Военномедицинска академия (ВМА). Единият от пострадалите е с прякор Куция и има криминална регистрация преди 30 г. за измами. “Той е във ВМА в тежко състояние. Другият е с по-леки наранявания и вече е разпитан”, обясни вчера градският прокурор на София Николай Кокинов.

Според запознати единият от пострадалите при престрелката бил шофьор в намиращата се в същата кооперация адвокатска кантора, а другият чакал свой приятел на приземния етаж. Полицейски източници обаче твърдят, че двамата били гардове на Цанков. Ранените са 24-годишният Б. Л и Л. Л. (48 г.), съобщиха от ВМА. От ръководството на болницата обявиха, че по-младият мъж е бил прострелян с два куршума в лявата предмишница и в областта на шията, а другият е ранен с куршум в лявата тазобедрена става. За двамата няма опасност за живота, обясни шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Да се спаси животът на Цанков обаче било непосилна задача за медиците. Пристигналият на мястото на стрелбата екип на “Бърза помощ” само констатирал смъртта на радиоводещия.

Среща с адвокат

Минути преди смъртоносните изстрели да застигнат Цанков, той паркирал черния си джип “Шевролет” пред кооперацията на “Стамболийски”, разказаха очевидци. Там радиоводещият имал среща с адвоката си Хаджииван Дончев.

“Трябваше да говорим в 12,30 ч, тъй като съм негов адвокат. Чух стрелба и реших да му се обадя, за да го предупредя да не идва. По-късно разбрах какво се е случило”, каза вчера адвокат Дончев. Срещу Цанков се водят десетки дела за измами в Софийския районен съд. Повечето от наказателните производства са образувани от “ужилени” граждани, които са участвали в радио “Вива”, в което Цанков бе водещ преди няколко години.

“Чух пукот. Помислих, че деца хвърлят пиратки и не обърнах внимание. После видях двама младежи, облечени с тъмни дрехи и с качулки на главите да тичат надолу към бул. “Тодор Александров”. Не знам дали това са били нападателите. Не видях да държат пистолети, но ми направи впечатление, че бягаха от нещо”, разказа вчера мъж, който работи в магазин за хранителни добавки на ул. “Цар Самуил”.

Според друга очевидка обаче нападателите избягали по посока площад “Св. Неделя”. “Видях двама да тичат натам. Бяха с черни дрехи, но се скриха сред хората. Преди това чух 4-5 изстрела. После дойдоха няколко полицейски коли и линейки. Тогава разбрах, че са убили Боби Цанков”, обясни продавачка в магазин за сребърни бижута на бул. “Стамболийски”. Тя допълни, че често виждала журналистът да се разхожда по булеварда, но не бил с охрана и не показвал, че се страхува за живота си.

“Видях, че лекарите изкараха на носилки двама ранени мъже. Те още шаваха. Личеше си, че са живи и се борят за живота си - обясни друг очевидец на екшъна. - Боби Цанков обаче си го търсеше отдавна. Те нали го заплашваха, гърмяха го с бомби. Много започна да говори, и то така става. За Жоро Илиев знаел много неща?! Но изчака да го убият и тогава започна да говори. После започна да се бие в гърдите, че всички тайни на Мето Илиянски знаел. Ама и него изчака да изчезне, пък тогава проговори.”

Веднага след покушението паркингът пред кооперацията на бул. “Стамболийски” № 30 Б беше заварден от полицейски коли. Оперативни работници и разследващи полицаи часове наред правиха оглед на мястото и изследваха всеки сантиметър за следи, останали от килърите.

Тялото на Цанков обаче остана скрито за репортерите и любопитните погледи на минувачите. Точно в 17,24 ч трупът на Цанков бе изкаран от входа на кооперацията, завит с черен чувал.

Отговорът на МВР - арест за Маргените и Сако

Часове след разстрела на журналиста спецчасти на МВР атакуваха няколко места в София и арестуваха Красимир и Николай Маринови-Маргените, както и Стефан Бонев-Сако.

Антимафиоти и командоси обискирали бизнес сграда на бул. "Джеймс Баучър", в която се помещават офиси на фирми, свързани с Маргените.

Спецполицаи бяха обградили и къщата на Малкия Марген в Бояна, видя екип на "Труд". Антимафиоти били забелязани да нахълтват и в парк-хотел "Москва". Преди това маскираните ченгета атакували и комплекс "Царско село" на Околовръстното шосе.

Според очевидци там нахлули ченгета от ГДБОП и започнали да проверяват документите на посетителите на ресторанта, сред които бил и треньорът на ЦСКА Любослав Пенев.

Убийства близнаци

Разстрелът на Боби Цанков копира до най-дребни детайли убийството на другия хроникьор на мафията Георги Стоев.

На 7 април 2008 г. Стоев бе застрелян с куршум в главата близо до столичния хотел “Плиска”. И той като Цанков отивал на уговорена среща с адвоката си без охрана.

Дни преди атентата Стоев също бе гост в предаването “Горещо” на Венета Райкова, за да рекламира новата си книга, в която обещава сензационни разкрития на тайни от подземния свят. Изданието пак бе по договор с “Уикенд”, както и втората част от поредицата на Боби Цанков. Между двамата има дори и физически прилики по ръст и тегло.

До момента поръчителят и извършителят на покушението срещу Стоев не са открити.

Убийството е цитирано в годишния доклад за 2008 г. на щатската организация “Фрийдъм Хаус”, която следи за свободата на словото в 195 страни. Според тази класация България е на 76-о място и попада в групата на държавите с “частично свободните медии”, между Индия и Хонконг.

Пуснаха Сако срещу 6000 лв. гаранция

Месец и половина преди да бъде застрелян, Боби Цанков получи смъртна заплаха от сочения за наркобос Стефан Бонев-Сако. Той бе задържан на 13 ноември м.г., след като бившият радиоводещ се оплака, че го е преследвал с кола и го заплашил с убийство, ако не спре да пише, че Мето Илиянския е жив.

“На няколко пъти бях притискан от бронирания автомобил на Бонев. Измъкнах се, разбира се, тъй като имам добри шофьорски умения. На няколко пъти отваряха врати, скачаше той, скачаше бодигардът му, разказа тогава Цанков. - Потеглих към Четвърто районно, оттам отидох в ГДБОП. Прие ме лично директорът. По-късно се появи и главният секретар Калин Георгиев. След като обясних какво се е случило, Сако беше задържан в къщата си, не знам къде живее, от ударна група на ГДБОП беше доведен. Той самият твърдял, че ме преследвал, забележете - не гонил, а преследвал, за да ме предупредял да не пиша за Мето Илиянски, че е жив.” След заплахите за смърт Сако прекара в ареста едва 72 часа. С любезното съдействие на магистратите от Софийския районен съд го пуснаха под гаранция срещу 1000 лв. Седмица по-късно апелативните съдии потвърдиха решението на колегите си, които го извадиха от килията, като само увеличиха гаранцията му на 6000 лв. “МВР и прокуратурата си свършиха перфектно работата. След като съдът не може да се справи с престъпността в държавата, трябва да се замислим дали тази система работи правилно”, коментира Цанков след решението на магистратите. “Ключът към убийството на Боби Цанков е инцидентът преди време със Сако. Той беше освободен срещу смешна парична гаранция”, заяви пред БНР главният редактор на “Уикенд” Мартин Радославов. И допълни: “Преди Нова година Боби ми каза, че си е поръчал бронирана кола, така че е чувствал някаква заплаха за живота си. Движеше се и с охрана. Той написа книга и за “Наглите”, така че и там може да се крие ключът. Очевидно всеки, който издава тайни за подземния свят, не е застрахован.

Тв водещата Венета Райкова: Искаше да разкаже за 6 поръчкови убийства

- Венета, вярно ли е, че Цанков е щял да е следващият ти събеседник в “Горещо”?

-Да. Бяхме се уговорили да ми гостува. До късно вчера (понеделник) обсъждахме и темите, по които той искаше да говори. Чухме се по GSM-a към 20 ч, а след като синът ми заспа, започнахме да си пишем във Facebook (социалната мрежа в интернет).

- На каква тема щяхте да разговаряте в предаването?

- Боби ми каза, че иска да разкрие истината за това кой стои зад поръчковите убийства на Георги Илиев, Антон Милтенов-Клюна, Поли Пантев, Иво Карамански, Константин Димитров-Самоковеца и Митко Малкия. Попита ме дали има проблем да говори в ефир за тези хора. Отговорих му, че няма проблем и спокойно може да разкаже какво знае за тези случаи.

- Кога се чухте за последен път?

- Днес (вторник) в 11 ч отново си писахме по Facebook. Тъй като само на мен ми беше споделил, че чака бебе от неговата приятелка, го попитах дали са проверили пола на детето. В отговор Боби ми написа, че приятелката му е бременна в петия месец, а на 7 януари ще разберат дали ще е момче или момиче. Препоръчах му да купи точно определена книга за бременността и да я даде на нежната му половинка. Той ми каза, че непременно ще си я вземе. Боби пазеше в дълбока тайна, че ще му се роди бебе. И категорично не искаше да разкаже в ефир подробности от личния си живот.

- Кое е последното, което ти написа?

- Това са думите: “Трябва да те запозная с моята приятелка. Ще си допаднете” (чете кореспонденцията си във Facebook).

- Изглеждаше ли ти притеснен Цанков?

- Не, тъкмо напротив - беше весел и в добро настроение. Демонстрираше чувство за хумор. При последното му гостуване в “Горещо” през ноември м.г. дойде без охрана. Казах му да се пази. А той ме успокои, че всичко ще е наред.

Ивайло КРАЧУНОВ

Градският прокурор на София Николай Кокинов: Има заподозрени за покушението

“Има заподозрени за стрелбата, но няма достатъчно доказателства, за да бъдат обявени имената им.” Това каза вчера шефът на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов след 5-часовата среща при главния прокурор Борис Велчев. В нея участваха вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, магистрати от СГП, главният секретар на МВР Калин Георгиев и началникът на столичната полиция Валери Йорданов.

“Нападателите са били двама или трима, стреляно е с 9-милиметров пистолет от упор. Намерени са повече от 15 гилзи. Не е ясно дали нападателите са преследвали Цанков, или са го причаквали”, каза още Кокинов.

Полицията работи по три версии, стана ясно след срещата. Търсят се камери със записи от околните сгради. След случая със Сако от ноември в полицията и прокуратурата не били постъпвали жалби и сигнали от Цанков, че е заплашван или следен.

“В момента текат разпити на хора, сред които е и Сако”, каза по-късно министър Цветанов. Според него двамата ранени при покушението срещу Цанков не били случайни граждани.

“Много нагло е посред бял ден да има показен разстрел в центъра на София след всички акции. Ние ще бъдем твърди. Очаквайте арести”, отсече шефът на столичната полиция Валери Йорданов.

Взрив за джип на издатели на “Уикенд”

Полицията проверява дали има връзка между бомбата, повредила джип на “Нова българска медийна група”, която държи акциите на в. “Уикенд”, и убийството на Боби Цанков, който има договор за издаване на книги към вестника.

Джипът “Порше Кайен”, собственост на групата, оглавявана от Ирена Кръстева, чийто син е бившият зам.-министър на извънредните ситуации и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски, бе потрошен от бомба в кофа за смет на 23 декември 2009 г. Взривът бе с мощност между 200 и 400 г тротилов еквивалент.

От полицията тогава уточниха, че поршето е дадено от издателите на охранителна фирма и случайно е било спряно до гръмналата кофа за боклук.

Боби Цанков преди смъртта си: Не съжалявам за нищо от преживяното

"Дали се гордея с участието си в този бурен живот на подземния свят? Не знам отговора. Но истината е, че не съжалявам за нищо от преживяното."

Тези думи Боби Цанков произнася само месец преди да бъде разстрелян. А вече заплахите към него не са една и две. Причината: скандалната му книга "Тайната на мутрите. Пряка линия с подземния свят" и предстоящото излизане на "Тайните на мутрите 2. Войната за наркотиците".

"Не се страхувам за живота си. Но въпреки всичко съм се погрижил за сигурността си - возя се в бронирана кола, сменям маршрутите, имам бодигардове", казва на 16 ноември м. г. пред "Труд" Боби Цанков. Но явно мерките за сигурност не попречиха на килърите да изпълнят пъкления си план.

Игри, скандали и арести

Скандали преследват през цялото време Боби Цанков, докато е радиоводещ. Завършилият музикалното училище "Любомир Пипков" журналист, чието истинско име е Борис, е бил водещ в осем радиа и пет телевизии. В повечето време в ефира той разиграваше най-различни игри и раздаваше награди. Именно това обаче го сблъска с правосъдието. На 24 юни 2003 г. бизнес дамата Ваня Червенкова се оплака в прокуратурата, че е измамена от Цанков, след като му дала 50 000 лева срещу обещание за реклама. Той е арестуван, но два месеца по-късно е освободен срещу 25 000 лева. От прокуратурата тогава обявиха, че Цанков е обвинен в измама и негови жертви били над 1000 души.

Според публикации в медиите Цанков действал по няколко схеми: обявява, че първите обадили се в предаването получават безплатна реклама. После избирал най-платежоспособните и им съобщавал, че печелят безплатна реклама, но трябва да се плати ДДС. В друг вариант твърдял, че може да осигури и билбордове. Твърди се, че Цанков прибирал между 3000 и 17 000 лева.

През юни 2006 г. водещият се споразумя с прокуратурата и бе осъден на 3 г. условно.

Взривове и пак килия

Два бомбени атентата само за няколко месеца преживя Боби Цанков. Първият взрив избухна на 15 ноември 2003 г. Бомбата бе заложена на перваз на прозорец на дома, в който живеят родителите му на ул. "Цар Асен" в центъра на София. По това време Цанков бил в дома си, но не е пострадал. Тогава за първи път се заговори за познанството на журналиста с Антон Милтенов-Клюна.

"Някой ме иска като труп. Но не се страхувам... Както и да е, животът продължава", спокойно и кратко коментира тогава Цанков атентата.

Седем месеца по-късно, на 2 юни 2004 г., бандити отново заложиха бомба. Този път експлозията е във входа на кооперацията на ул. "Цар Асен". Късметът отново е на страната на Боби Цанков. Той се отървава само с леки рани по главата. Тогава обаче отново избухна скандал, след като стана ясно, че е бил охраняван от действащи служители от НСО. Малко по-късно тогавашният шеф на службата ген. Димитър Владимиров подаде оставка.

А ден след атентата водещият отново бе арестуван за делата му за измами. Следващите близо 2 години около Боби Цанков бе спокойно. Но на 27 февруари 2006 г. отново попадна зад решетките. Тогава се оказа, че той е абсолютен рекордьор по 80 образувани дознания и 9 следствени дела за измами.

След многото задържания и безбройните дела сякаш Цанков се отказа да бъде радио- и телевизионен водещ.

"Вече не ми е интересно. Имал съм много предложения, но по ми е интересно да си седя вкъщи и да пиша книги. Вече май остарявам",сподели само преди месец журналистът. И май книгите му го убиха...

Ето за кого писа Боби в книгата си “Тайните на мутрите”

Милен Велчев ме запозна с Красьо Черния

Бившият финансов министър Милен Велчев запознал Красьо Черния с Боби Цанков, пише той в книгата си “Тайните на мутрите”.

Той му се обадил по телефона, за да му каже, че негов приятел ще дойде в кафето на “Кемпински”. Оказал се Красьо, който подарил на Боби кутия скъпи пури. Донесъл ги шофьорът му.

“Това беше Цецо Близнака, който возеше преди години главния прокурор Никола Филчев.

- А, Цеци, как си бе? - зарадвах се аз, тъй като не го бях виждал поне 5 години, от времето, когато беше командирован от НСО при мен...”, описва историята журналистът. Според него Красьо му показал двама петдесетинагодишни костюмари, които оправяли всякакви проблеми. “Аз вече приключих с проблемите”, отговорил му Боби. За Коледа Красьо го зарадвал със златни ръкавели.

Красьо звънял на Боби, докато е в ефир, и искал да чуе поздрав - песен на гаджето си, фолк певицата Магда. Боби пък не забравял за скъпите пури и казвал, че чуе ли Магда, му се допушва пура.

Манол переше пари през радио

“Манол Велев переше пари през радио “Спорт”, твърди Цанков. Според неговите твърдения бизнесменът, който е в кома след опита да бъде убит на 11 юли 2007 г., е намесил името на Цанков, за да може той да опере пешкира вместо него.

Авторът на “Тайните на мутрите” е на мнение, че съдията по делото не призовавал на разпит Велев, защото е бил подкупен. Личният шофьор на Велев бил готов да разкаже пред съда как Цанков е бил изнудван от бившия му шеф и го заплашвал, че ако спре да работи за него, ще свърши в канавка.

Според Цанков съпругата на Манол Велев - Весела Лечева, искала вината да падне върху водещия.

По негови думи тя била подкупила съдия с 50 000 лева. Това му казал мъж, изпратен от Красьо Черния да го предупреди.

Цанков твърди, че на него самия му предложили да завиши офертата към съдията, за да се спаси от правосъдието. Точно тези манипулации го вбесили и го накарали да грабне перото и да започне поредицата си за тайните на мутрите.

Очите разполагаше с огромни суми

“Митьо Очите разполагаше с огромни пари - значи Митьо Очите беше Клюна и Демби, взети заедно и умножени по пет!”, реди спомените си за родния подземен свят Боби Цанков.

Той описва подробно как соченият за наркобос Стефан Бонев-Сако е осигурил болничен на Димитър Желязков-Митьо Очите. Очите е смятан за шеф на подземния свят из Южното Черноморие и бе осъден, след като се призна за наркобос.

Според книгата на Цанков Сако е направил всичко възможно, за да се издаде болничен на Митьо Очите от служител на “Пирогов”.

С въпросния болничен Димитър Желязков смятал да симулира сериозна болест, която щяла да го предпази от влизане в ареста и да го отърве от правосъдието.

Служителят на “Пирогов” д-р Кръстьо Пенчев обаче категорично отрече да е бил “съветник” на Очите по въпроса за това как може да се спаси от ареста.

Мето Илиянски е жив и е в София

Мето Илиянски, който изчезна през 2003 г., е жив, твърди в продължението на книгата си “Тайните на мутрите” Боби Цанков. Тя носи работното заглавие “Войната на наркотиците”.

Според твърденията на Цанков Мето бил истинският поръчител на убийството на Косьо Самоковеца. Това разбрал от мъж, който го извикал на среща на 17 декември 2009 г. - 9 години, след като Боби предал на Мето пратка от Самоковеца с фалшив паспорт и 50 000 долара.

Мистериозният непознат го чакал на пътя за Перник, където Боби се срещнал с Мето. “Когато доближи, спусна шапката на лицето си и тя се превърна в качулка. За момент изпитах страх, но после прецених, че ако някой иска да ме убие, би могъл да го направи и по много по-лесен начин. Това определено не беше килър”, пише Цанков.

Непознатият му разказал, че Мето живее в хотел в София, претърпял е пластична операция и се представя за чужденец. Показал му и секретна разработка, в която оперативен работник описва, че Мето е под федерална закрила.

Знае се кой поръчал Георги Илиев

Шефът на “ВИС 2” Георги Илиев бил “поръчан” от Мето Илиянски, разкрива във втората си книга за мутрите Цанков. Информацията му предал отново непознат мъж.

“- Ти твърдиш, че Мето Илиянски под чужда самоличност е поръчал убийството на Жоро (Георги Илиев - б. р.)?

- Аз ти казвам фактите, а ти си прави изводите - отговори мъжът. - Само ще ти кажа, че ако се поинтересуваш от разследването, ще разбереш, че куршумът, с който убиват Илиев, е специална изработка, поръчков. Такъв не може да се купи от магазините, а се произвежда само по поръчка за службите и военната индустрия.

На погребението на Жоро присъства мъж, облечен в черно, с тъмни кръгли очила, каквито носеше и Жоро. Не изказва съболезнования, а се отдалечава по малките улички. Някои от бодигардовете на Главния (Г. Илиев - б. р.) се кълнат, че са разпознали типичната походка на Мето”, открехва в книгата си завесата на една от тайните на мутрите Цанков.

Клюна беше изключително стиснат

“Не мога да кажа някакви суперлативи – Клюна беше изключително стиснат…„, разказва Боби Цанков за Антон Милтенов-Клюна, с когото бяха много добри приятели.

“Аз виждах Клюна с какво се занимава - не мога да си кривя душата! Не съм виждал наркотиците никога на живо - на масата сложени. Но чувах такива разговори. Идваха разни хора и отчитаха торби с пари!… Седмично едни сто-двеста хиляди лева се разнасяха по стаите!”, разкрива Цанков подробности от подземния свят, в който се въртял години наред.

“Аз, Клюна, Демби, Косьо имахме една група телефони!… И тази група не се “слуша”!

Номерата от групата са от осмици, като само последните две цифри се различават, а самата група е направена с цел да се говори спокойно и да не се подслушват разговорите. За това си имат вътрешен човек, който гарантира “чистотата” на групата”, твърди още радиоводещият.

Владимира ГЕОРГИЕВА, Юлияна ВАСИЛЕВА, Нина НОРД, Александър БОТЕВ и Цветан ГЕМИШЕВ

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Мафията разстреля Боби като Георги Стоев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди