изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:43 EEST
Светът: Знаково убийство в България?! Нищо ново    
По света
Европейската комисия осъди убийството на Боби Цанков, който е "разследвал подземния криминален свят на България", предадоха световните медии.


"Тези убийства продължават да бъдат проблем, на който в България е крайно необходимо да се обърне внимание", каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей, цитиран от БГНЕС. "Надяваме се, че българските власти ще подведат под отговорност извършителите на този акт колкото се може по-бързо", изтъкна Грей.

Убийството на радио журналиста и автор на книга за българската мафия Боби Цанков е първото знаково убийство след встъпването в длъжност на новото правителство, което обеща да се справи с организираната престъпност и корупцията, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Стрелбата в центъра на София вчера е поредният случай в дългия списък на поръчковите убийства, които помрачиха репутацията на страната след присъединяването й към Европейския съюз през 2007 г., посочва вестникът.

Изданието също обръща внимание на реакцията на Европейската комисия, която призова българските власти да изправят убийците на съд.

Въпреки голямата роля на Цанков за изобличаването на българския подземен свят, около мотивите за убийството му има много неясноти, посочва "Ню Йорк таймс".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че за над 150 знакови убийства в България през последните десет години все още няма присъди. Българските мафиотски групировки, оглавени от бивши полицаи, се появиха през 90-те години на миналия век, когато страната се превърна в международен център за трафик на хора, наркотици и оръжия, посочва вестникът.

Според изданието вълната от поръчкови убийства след присъединяването на България към ЕС преди три години е резултат от желанието на босовете да елиминират конкурентите си, навлизайки в легалния бизнес.

Правителството на Бойко Борисов започна разследване на връзките между организираната престъпност и високопоставени политици по времето на предишното коалиционно правителство, оглавявано от социалистите. Миналия месец в страната бяха арестувани 20 предполагаеми членове на банда за отвличания, отбелязва "Файненшъл таймс".

Анализаторът и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов прогнозира неблагоприятен международен отзвук от убийството. Според него, чуждите медии, без да са съвсем наясно с контекста около Боби Цанков ще пишат за "убит известен журналист" и това ще бъде лош сигнал за ставащото в България.

dir.bg

 


Сходни връзки

Светът: Знаково убийство в България?! Нищо ново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди