изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:08 EEST
БЕЗ ЗАПЛАТИ НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА    
ЗдравеБез заплати за месец ноември посрещнаха Коледните и Новогодишни празници работещите в Диагностично-консултативни центрове I и II в Добрич, научи НДТ от управителите им.


Оказа се, че проблемът с неизплатените средства от здравната каса касае не само джипитата, но и всички от доболничната помощ, отчасти - и от болничната. За месец ноември нямаме и стотинка, преведена от касата, каза за НДТ д-р Велина Комарева - управител на ДКЦ I в Добрич. По тази причина работещите в лечебното заведение са останали без заплати в навечерието на празниците. Раздадохме им ваучери за храна и така можаха да наредят трапезите си, обясни д-р Комарева. Според нея положението е много зле. Освен с работещите, ръководството на центъра не е успяло да се разплати и с фирмите-доставчици. "Направихме някои дребни плащания благодарение на средствата, които постъпиха от платени прегледи. Но големите доставчици чакат" - каза още д-р Комарева. И допълни, че от друга страна джипитата, които са наели кабинети в ДКЦ I, не могат да си платят наемите - също заради забавените средства за ноември.
Не по-различно е положението в ДКЦ II, научи НДТ от управителя д-р Валери Веселинов. Той сподели, че за ноември не са получени никакви пари от здравната каса и не са изплатени заплатите. Имаме много сериозни затруднения с някои от доставчиците, сподели притесненията си управителят на лечебното заведение. И разказа, че в първия работен ден заради неплатени 7 000 лева ЧТК им е спряла газта. "В конкретната ситуация проблемът не е в НЗОК, а в Министерството на финансите, което стопира парите", коментира д-р Веселинов. Той определи създалата се ситуация като изключително неприятна. "Не мога да се съглася с това, че хиляди хора в България бяха оставени без пари точно срещу Коледа и Нова година. Това е безобразна постъпка", коментира лекарят.
Затруднения заради липсата на средства има и в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. От изпълнителния й директор д-р Мариян Ананиев НДТ научи, че на лечебното заведение е преведена от здравната каса една трета от сумата, която е трябвало да получи за месец ноември. Заплатите на персонала за ноември са били изплатени до 10 декември, а между Коледа и Нова година са били отпуснати и аванси. Притеснени сме от създалата се ситуация, каза д-р Ананиев.
Никога досега не се е случвало да има такова забавяне на средствата, казаха за НДТ джипита от Добрич, към които се обърнахме за коментар. "Изпаднахме в много деликатно положение. Не само, че това стана преди Нова година, но и нямаме възможност да се разплатим с доставчиците, да платим наемите", каза д-р Желка Керанова. Тя изрази несъгласието си с исканията на свои колеги в страната - заради непреведените навреме средства пациентите да си плащат прегледите. "Те не са виновни, те са си платили осигуровките", категорична е д-р Керанова. "Ситуацията е много неприятна и за двете страни - и за нас, и за пациентите", каза д-р Галя Василева. Тя нарече невъзможен вариантът пациентите да заплащат кеш, "особено в нашия град, където безработицата е толкова висока". Д-р Василева не вижда смисъл в провеждането на протести, защото изходът до сега е бил един и същ - "никой на ни обръща внимание". "Вършим си работата, преглеждаме пациентите, ние сме отговорни лекари" - така коментира създалата се ситуация с неизплатените пари за ноември д-р Галя Бодичева от Добрич. Тя също сподели, че не приема вариантите за платени медицински услуги и протести.
    140.5 млн. лева са преведени по сметката на НЗОК по разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, съобщиха вчера по обяд електронни медии. За да стигнат до нас е необходимо технологично време от поне два-три дни, коментира за НДТ д-р Валери Веселинов. НДТ


 


Сходни връзки

БЕЗ ЗАПЛАТИ НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди