изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:10 EEST
КОИ ИЗВАДИХА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ?    
Празници Най-много мераклии имаше в Балчик, където късмета си пробва и 27-годишна дама. В цялата област вчера свещеници отслужиха Богоявленски водосвет, след което по традиция в трите морски общини свещеници хвърлиха кръста в морето.


ШАБЛА. В най-източната община Шабла петима се включиха в надпреварата край къмпинг "Добруджа" кой пръв ще стигне до богоявленския кръст - Християн Веселинов, Лъчезар Стифанов, Тодор Стефанов, Станимир Стоянов и Атанас Михайлов. Победител е 25-годишният Християн Веселинов, електромонтьор в "Елпром - ЕМЗ" ООД - Шабла. Мъжът призна, че за първи път участват в ритуала. Той получи 100 лв. от зам.-кмета на Шабла Мариян Жечев. В Крапец победител излезе Димитър Марчев. След Великия водосвет на брега на морето, отец Павел Максимов от Шабла освети бойното знаме в Зенитния полигон на армия в Шабла. На ритуала присъстваха зам.кметът на Общината, Мариян Жечев и председателят на Общинския съвет инж.Димитър Арнаудов.

БАЛЧИК. 20-годишният риболовец от Балчик Стоян Павлов пръв стигна до богоявленския кръст, хвърлен в морето от свещеници на Морската гара в Балчик. Младият мъж се пребори за него при изключителна конкуренция от общо 10 плувци, дръзнали да скочат в морето при температура на водата 4-5 градуса. Победителят бе изключително щастлив от победата си, като призна: "Много съм радостен, за първи път скачам, досега дори не съм идвал да гледам ритуала". Момчето си пожела здраве и късмет. "Всичко друго можеш да си купиш с пари, които се печелят" - каза Стоян. Той бе поръсен за здраве от свещеник, а след това кметът на Балчик Николай Ангелов му връчи награда 200 лв. Всички останали плувци получиха от кметството по 50 лв. Ритуалът по хвърлянето на кръста в морето започна с литийно шествие, пристигнало на Морската гара, където стотици балчиклии се бяха събрали да наблюдават надпреварата и да получат благословия на празника. Докато духовниците отслужваха богоявленския водосвет, плувците се подготвиха за скок във водата и изслушаха целия водосвет само по бански. Общо 10 души пробваха късмета си, като сред тях бе и една дама - 27-годишната Антоанета Василева. Пред медиите младата жена сподели, че за първи път ще пробва късмета си в морето. "Аз съм от Оряхово и досега 12-и пъти съм скачала в Дунава, като е имало години, когато съм била победителка. От една година живея и работя като продавачка в Балчик и ще опитам и тук". Момичето призна, че поддържа добра телесна температура, благодарение на килограмите си - 100 кг. Най-възрастният сред плувците в Белия град бе 50-годишният Ангел Ангелов от Балчик, който бил общ работник. Той сподели, че досега 9 пъти е излизал победител в надпреварата.

КАВАРНА. 24-годишният каварненец Калоян Кирчев - студент в Стопанската академия в Свищов "Димитър Ценов" пръв стигна до кръста в Каварна, който тази година, поради силното вълнение от 3 бала, бе хвърлен от лодка при първа буна на плажа в морския град, вместо традиционното място - буната под нос Чиракман. Конкуренция на момчето, което също за първи път участва в надпреварата по ваденето на богоявленския кръст са му правили миналогодишният победител 22-годишният каварненец Траян Попов и 48-годишният добричлия Николай Славов. "Пожелавам си здраве и посвещавам победата на приятелката ми Мариела" - каза Калоян на излизане от морето. Младежът призна още, че е скочил с вътрешната убеденост, че ще бъде победител. Калоян получи 300 лева и рекламни материали на общината, връчени му от зам.-кмета Севинч Касабова.

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО. На 6 януари тържествено бе отбелязан християнският празник Йордановден и в Генерал Тошево. Тази проява бе организирана съвместно от Общинска администрация и Православния храм “Св. вмчк Димитър”. Литийното шествие тръгна от църквата в града, придвижи се по централната улица и завърши до скулптурната композиция “Бялата лястовица”. Сребърният кръст бе хвърлен в църковен казан от отец Петър. Най-бърз при изваждането му се оказа Тодор Тодоров от ПГЗ “Т. Рачински”. Той бе възнаграден от кмета на Общината Димитър Михайлов и поръсен със светена вода от отец Петър. Същия ден се състоя Велик Богоявленски водосвет за здравето на жителите на града и общината. Според библейската легенда на този ден е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се “отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

 

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а младежи го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

    С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена.

 

Текст и снимки: Димитър Апостолов, Дяко Дяков и екип на НДТ

 

В Генерал Тошево си направиха водоем в... църковен казан

В Каварна кръста извади Калоян Кирчев

В Каварна трима се хвърлиха в морето за кръста

В Балчик кръста извади Стоян Павлов

Свещеник поръси за здраве Стоян Павлов в Балчик

Кметът на Балчик Николай Ангелов даде на победителя 200 лв., а всички останали получиха по 50 лв. от общината

50-годишният Ангел Ангелов от Балчик 9 пъти е вадил кръста на Йордановден в Балчик

27-годишната Антоанета Василева също пробва късмета си в морето

 

 


Сходни връзки

КОИ ИЗВАДИХА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ? | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КОИ ИЗВАДИХА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ?
Автор: Anonymous да 2010-01-07 @ 16:19 EET
Ако знаят журналистите, какъв Йорданов ден става в с Кранево на централния плаж.  Това е от около 13 години традиция, кръста се хвърля от поп и винаги е имало смелчаци. Тази година бяха четирима младоци и след това банкета продължи на морето.  Присъстваха много гости - бизнесмени, депутати, кмета на с. Кранево и много местни хора. Имаше  хора, имаше и веселба.
КОИ ИЗВАДИХА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ?
Автор: Admin да 2010-01-07 @ 17:20 EET
Изпратете ни снимки и текст. Веднага ще ги публикуваме.
КОИ ИЗВАДИХА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ?
Автор: Anonymous да 2010-01-07 @ 18:03 EET
Свържете се с кмета на село Кранево Румен Николов

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди