изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:29 EEST
Внесоха предложението за увеличаване на таксите на детските градини в столицата    
Образование Столичната община внесе предложение за увеличение на таксата за детска градина в деловодството на Столичния общински съвет. Предложението на кмета Йорданка Фандъкова е таксата да бъде увеличена от 40 на 60 лева.

В мотивите си Фандъкова посочва, че в периода 2006-2009 г. са осигурени 30 млн. лв. за ремонтни дейности, а през 2008 г. е извършено обновяване на оборудването в кухненските блокове на детските заведения на стойност 3 млн. лева.През последните две години три пъти е била и променяна себестойността на един храноден в детските градини - 1,50 лв., 1,70 лв. и 2,00 лв.

За преодоляване на недостига на места през 2009 г. са инвестирани около 57 млн. лв. в строителството на нови сгради на детски градини и в разширения на съществуващи, което създаде възможност да бъдат приети допълнително 1900 деца. Така броят на децата, посещаващи детски градини, е вече 35 811 - с 4223 повече от 2003 г., посочва още кметът на София.

В бюджета за 2010 г. са предвидени 22 млн. 340 хил. средства за ново строителство, което ще създаде възможност през следващата година допълнително да бъдат приети още 2393 деца.

За периода 2003-2009 г. е налице увеличаване на годишната издръжка на детските заведения. През миналата година тя е била над 26 млн. 937 хил. лева - с 68 на сто по-висока от тази през 2003 г. без отчитане на трудовите и капиталовите разходи.

За 2009 година се формира единен разходен стандарт, по който се формира издръжката на едно дете - 180,40 лв.

Направена е и анкета с родители на деца, посещаващи и непосещаващи детски градини, аргументира се още Фа. Данните показват, че значителна част от гласувалите подкрепят таксата да бъде в размер до 60,00 лева.

Кметът на София предлага за ползване на детски ясли и детски градини да се плаща следната такса - за седмични - 72,00 лв. на месец, за целодневни - 60,00 лв. на месец, за полудневни групи, при които е осигурено хранене на децата - 23,00 лв. на месец, а за полудневни групи, при които не е осигурено хранене на децата - 15,00 лв. на месец.

Предлага се и изменение в наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, според което в детските градини или ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите в рамките на общо 30 работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година.

За времето, през което детето не е посещавало детска градина или ясла, не се плаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.

Друга промяна предвижда да не се плаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или
отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се осъществяват санитарно-хигиенни дейности, включително от 1 юни до 31 август, както и през ваканциите, определени със заповед на министъра на образованието за съответната учебна година, родителят подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и плаща такса за заявените дни. btv.bg

 


Сходни връзки

Внесоха предложението за увеличаване на таксите на детските градини в столицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди