изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:04 EEST
Бойко Борисов за показните убийства, за кризата, за доходите, за конфликтите на интереси и за приоритетите на властта    
Интервюта Бойко Борисов, министър-председател на Република България, пред BTV


Репортер: Г-н премиер, преди малко видяхме главния прокурор да излиза от вашия кабинет, заедно с министъра на правосъдието. Вероятно сте говорили за коледните заплати на съдии, прокурори още ли са унижени или намерихте някакво решение?
Бойко Борисов: Те не са били унижени. Парите са намерени там. Просто се търси законов текст, да могат да ги разпределят, така както Висшия съдебен съвет си е гласувал.
Репортер: Вие смятате ли, че в момента хората, които са криминални в България са сериозно притеснени от вашето управление?
Бойко Борисов: Личи, че са сериозно притеснени по простата причина, че има дни, в които няма открадната кола в София. Много съм доволен от срещата с Главния прокурор и министър Попова, като председателстващ Висшия съдебен съвет, че те не идват само да питат за пари. Точно обратното, радостното и обнадеждаващото е, че самата съдебна система желае да промени своята дейност, а ние само ще подпомогнем или ще я обезпечим материално, каквото и да струва за държавата ще го решим. Защото примерно в София има наказателни съдии. Те са мисля, че 29 на брой - имат по 200 дела на година. В същото време има прокурори с 300 дела на година, а пък има и такива в Смолян и в по-малките градове, които имат по три-четири обвинителни актове на година. С една дума те ще направят тези реформи вътре, а ние ще ги обезпечим, така както пожелаят.
Репортер: На фона на тази ваша воля на какво е симптом убийството на Боби Цанков в центъра на София и то на една пресечка от ваше събитие?
Вие в този момент бяхте в Министерство на здравеопазването.
Бойко Борисов: Ако се гледа от тази гледна точка е до централата на ДПС и е по-близко до „Позитано”. Това е, ако може човек да се шегува с подобно нещо. Трябва да се има предвид, че тъй като аз съм се занимавал като главен секретар с дейността на Боби Цанков, той можеше да е спокойно в затвора и да е жив. Вижте не може да продължават по 16-17 дела да има висящи за кражба на автомобили. Сега последният арест, който направихме в двата гаража намираме Audi Q5, BMV – в другия гараж, да бъдат пускани под гаранция и отново да бъдат съдени условно, прокурорите да не ги протестират. Заради всичко това, много съм доволен от срещата, която проведох с главния прокурор, категорично ще бъде променено. От мен ще има волята – политическата, но самите мерки, как това да се случи ще ми го предложат прокурорите и Висшия съдебен съвет, така че да няма никакво вмешателство на политиката в тяхната дейност.
Репортер: А МВР ще трябва да им предложи обвиняеми за това убийство?
Бойко Борисов: Аз мисля, че МВР предлага много обвиняеми в момента.
Репортер: Истина ли е, че Боби Цанков е сътрудничел по някакъв начин на полицията и може би това е станало повод да бъде убит?
Бойко Борисов: Много неща излизат от това, което работят в момента колегите. Аз съм доволен, че имаше светкавична реакция от страна на държавата, проведени арести. Няма да коментирам, доста повече неща знам за това, което работят в момента. Нека да си свършат работата, защото знаете две години бичът с отвличанията, с магистралните грабежи, как бе пресечен с една операция - наша.
Репортер: Инцидент или отговор на вашите действия?
Бойко Борисов: Преплитат се доста имена, които по една или друга причина водят и към Наглите и към задържани хора от тях. Тече съдебен процес. Главният прокурор лично го наблюдава. Убеден съм, че ще стигнем до край.
Репортер: Да се върнем към финансите, вие казахте, че сте ги поели на ръчно управление. Това какво означава, трябва ли всяко съсловие – лекари, съдии, тютюнопроизводители да се обърне към Бойко Борисов, за да му бъде решен проблемът. Това не е ли симптом, че държавата не работи?
Бойко Борисов: Не, не е така, точно обратното. Всички трябва да знаете, че ние влязохме със 7 милиарда дефицит за влизането в еврозоната и това налагаше до Нова година да бъде балансиран бюджета. А сега с влизането в Новата година, ето вчера сме дали 140 млн. и 500 хил. лв. Ако тези съсловия ме бяха попитали, аз щях да им кажа на 4, 5,6,7 – ние ще се разплатим с вас.
Репортер: Доскоро твърдяхте, че сте пъдар на обран бостан. Сега тази година вие сеете бостана, може би ще престанете с този лайт мотив, че парите в хазната са свършили?
Бойко Борисов: Значи вижте, понеже използвате думи от земеделието. Те са похарчили парите за семето. Дори да засееш бостана няма пари. Не може да не се отчете. Не може да не се отчете, че преди още четири години ЕС е казал с дотациите по тютюна до 2009 година. В същото време тези тютюнопроизводители, които само ДПС ги е лъгало през целите години, не им е казвало всичко това, идват при мен и ми казват, да, ама искаме 116 милиона. И ние сега ще бръкнем в джобовете на всички данъкоплатци, за да дотираме тази дейност, само защото четири години са спали предишното правителство. Е, как да забравим това? Вие казвате – насейте го. Насейте го, ама ние тепърва трябва да го изорем, да го изкопаем, да го сеем, да намерим семе да го посеем и тогава да даде резултати. И това става обикновено на третата, четвъртата година от едно управление.
Репортер: Вие кога очаквате страната ни да стигне дъното на кризата? Синдикатите очакват още 80 хиляди безработни, пък министър Дянков обеща още пролетта, април, да преодолеем ...
Бойко Борисов: Самата дума криза означава нещо лошо. То не е благоденствие. И то не свършва веднага. Така, че оптимизъм никакъв за 2010-а. Дай Боже мерките, които сме въвели да дадат резултат. Но отсега да слагаме розови очила и да считаме, че всичко ще е наред – няма да го казваме.
Репортер: Има ли воля правителството да изравни минималната пенсия с минималната заплата?
Бойко Борисов: Воля има, пари няма. Моментът, в който държавата тръгне нагоре аз съм убеден, че това трябва да стане и истински се надявам 2011 година, когато възнамерявам и ДДС да свалим, ДДС с 2 процента, да отидем и на този вариант. Просто 2010 година ние трябва да продължим да бъдем най-дисциплинираната държава в Европа. Когато Германия прескочи дефицита, или Франция прескочи дефицита, никой не се кара на Меркел или на Саркози, нито им налага мерки. Когато, обаче, един слаб ученик, каквато е била България досега, продължи да бъде недисциплиниран, този ученик може да бъде и изключен, включително. А ние в момента полагаме максимални усилия за „отличен”, та да ни пишат „3” или „4” в Европа. Това правим в момента. Ако не го правим, ще ни задължат да го правим. Както съседна Гърция, както всички останали.
Репортер: А съседна Турция, наистина ли имаме условие да бъдат изплатени обезщетенията на тракийските българи, за да влезе в ЕС? Поставяме ли го по този начин въпроса?
Бойко Борисов: Аз, и на МС ще видите в стенограмата, много остро, много остро към министър Божидар Димитров се отнесох и това му е последното предупреждение. Човекът от пресцентъра, който е потвърдил подобно нещо, без аз да съм казал, нито да е обсъждано, нито да ангажира правителството на България, днес съм го уволнил. А г-н Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай, просто се разделяме. Когато излизаш и обявяваш подобни неща, без нито премиерът, нито кабинетът, нито парламентът това да е обсъждал, не го правиш в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей. Ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблеми.
Репортер: В тази връзка има ли вероятност да поемете Външно министерство за известен период от време, или ще назначите титуляр?
Бойко Борисов: Нека да минат преговорите в ЕК и ще Ви съобщя и за това.
Репортер: Германският в. „Ди Велт” си позволи да назове нашия външен министър „гангстерска невеста”. Смятате ли, че тя има шансове да стане достоен еврокомисар?
Бойко Борисов: Абсолютна лъжа. Просто нейният съпруг е човек, който работи в една банка, лицензирана от БНБ и от Европейската централна банка. И той е на 156-а позиция в банката. Той е шеф на касиерите, доколкото разбрах. Подобна позиция има. И много наши сънародници, които работят в ЕП и в ЕК говорят не само измислици, те клеветят наши кандидати. И действително в емоционален план това я разстройва, нашия външен министър. Защото не е вярно. Това е лъжа.
Репортер: А как ще отговорите тогава на обвиненията за Ваш, личен конфликт на интереси по въпроса с разпространението на винетките и търгът, който ги разпространява?
Бойко Борисов: Това е поредната лъжа. Никакъв конфликт на интереси. Има участник – белгийска банка. И аз мисля, че и реакцията на белгийската банка ще бъде много остра. Защото това, че аз съм премиер, означава ли, че тя трябва да я затворят или да фалира, да не участва никъде? Хванете предишните години кои са били спечелили конкурса, на какви цени и ще видите разликата – колко пари ще влязат в полза на държавата. Десетки милиони в полза на държавата.
Репортер: Радвате ли се, че вчера не бяхте на пангара в София да обяснявате защо има 400 леки катастрофи и 150 потрошени хора в „Пирогов”, нервни хора, закъснели за работа?
Бойко Борисов: Разбирам, че всеки, който е бил в задръстването или се е хлъзнал и се е ударил е нервен и счита, че друг му е виновен. Но срещу природата няма измислена технология - докато вали снегът, асфалтът да стои сух. София след приключване на снеговалежа беше изчистена прекрасно. Половината от водачите бяха с летни гуми вчера. И при най-малкия сняг спира и прави колона след себе си. Така, че ако трябва да разделим вината, тя е по равно. Видяхте Пекин – с 15 см сняг, където ако всеки един китаец, ако вземе лопата или може по една снежинка още във въздуха да хване и ги блокира.
Репортер: Имаме в момента 13 българи в плен на пирати в Сомалия. Какво става там? Чакаме да се споразумеят фирмите? Като държава какво можем да направим?
Бойко Борисов: Искам само да кажа, че за предишни отвлечени съм се разплатил аз и това правителство. И в момента това, че мълчим, не значи, че не действаме активно с партньорските служби. Въпросът е да не се получава в бъдеще. Това може да бъде решено само, ако се намеси световната общност и то с военна сила.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Бойко Борисов за показните убийства, за кризата, за доходите, за конфликтите на интереси и за приоритетите на властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.84 секунди