изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:26 EEST
Кривото огледало на мъртвия престъпник    
Коментари Със снощното /на 5.01. вечерта/ си предаване, посветено на бившия радиоводещ Боби Цанков, водещите Иван и Андрей показаха едни от най-грозните дефекти на българските медии - липсата на критично мислене.

Кратко описание на случилото се за тези от вас, които не са гледали шоуто по "Нова тв": с патос и облечени в черно, двамата водещи бяха поканили в студиото (по ред на появяването) Венета Райкова, Ваня Червенкова, Павел Чернев и Петър Пунчев. (Малко след излизането на последния спрях да гледам, защото нервите и чувството ми за самоуважение не издържаха повече.) С известно изключение от страна на Червенкова, която преди години заведе дело срещу Цанков останалите гости обясняваха какъв хубав човек бил Цанков. Основната теза на водещите - как може в центъра на София да застрелят един млад човек, който си бил позволил да каже нещо за едни опасни хора.

Иван и Андрей винаги са имали претенции да са "различните водещи". И в интерес на истината бяха нещо подобно, до момента, в който не решиха да се правят на такива, каквито не са - сериозни телевизионни лица. Ето какво "различно" направиха те всъщност:

- Водени от поговорката "за умрелите или хубаво или нищо" (изключително неуместна, ако имаш претенцията да правиш обективно предаване, репортаж и т.н.) те се опитаха да представят Цанков като невинна жертва на подземния свят, забравяйки, че говорят за един от най-известните измамници в държавата. Венета Райкова дори успя да се разплаче, а Петър Чернев - да разкаже какъв симпатяга бил бившият му клиент по няколко дела. След всяко убийство на известен престъпник в различни медии започват да се появяват разкази, представящи убитите мутри, наркобосове и обикновени крадци като загрижени за света филантропи.

- "Който каже нещо в България го убиват": Като основен мотив потресените водещи цитираха писанията и изказвания на Цанков. Това може би не е далече от истината, но предаването пропусна да обърне внимание на причините за тези медийни активности (включително и в предаването на Венета Райкова, както и в "Цената на истината", също по "Нова тв") на Цанков. Ако сценаристите и водещите на шоуто бяха чели по-внимателно щяха да забележат неособено тънката нишка свързваща "жертвите" на "разкритията" на Цанков, повечето от които могат да бъдат групирани в две групи - те са или свидетели срещу сочения за наркоразпространител Златомир Иванов по делото, което се води срещу него, или близки до друг известен като голям играч на наркопазара - Христофорос Аманатидис-Таки.

- В центъра на София избиват млади хора: явно Иван, Андрей и екипът им наистина не следят събитията в престъпния свят. Цанков бе на 30 години, но известните бандити, избити през годините рядко достигаха прага от 40 години: Васил Илиев също бе на 30 г., брат му Георги - на 39 г., Антон Милтенов загина на 32 г., Константин Дишлиев - на 28 г...
Ако водещите искат да обърнат внимание на някакъв подобен проблем ми се струва, че младите хора, загиващи горе-долу всекидневно по пътищата на страната заслужават далеч повече внимание и съчувствие.

Със снощното си предаване Иван и Андрей нанесоха непоправими вреди на и без това нестабилното си предаване. Но това касае само тях и екипа на компанията им. По-лошото е, че те продължават да наливат вода в мелницата на все по-изкривената ни медийна реалност, в която бандитите си отиват като герои, държанките им владеят музикалния бизнес, а умението да вържеш две изречения не е задължително, за да станеш известен.

От ситуацията единствено Венета Райкова като че ли извади някакъв позитив, правейки добра реклама на предаването си. А аз с интерес очаквам следващото убийство на известен престъпник и реакцията на екипа на предаването.

http://www.capital.bg  / Борислав Кандов

БОБИ ЦАНКОВ БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДО ЦЪРКВАТА "СВЕТА НЕДЕЛЯ" - ВСИЧКО ПО СЛУЧАЯ

 


Сходни връзки

Кривото огледало на мъртвия престъпник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди