изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:13 EEST
5000 акушерки отбелязват своя професионален празник на Бабинден    
ЗдравеСофия. Около 5 хиляди са акушерите в цялата страна, които днес отбелязват професионалния си празник 8 януари - Бабинден. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Станка Маркова – председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Тя сподели, че също празнува празника и разказа, че корените му се крият още в дълбока древност. „Той затова се нарича Бабинден, защото преди изобщо да има акушерско училище в България и обучени акушерки е имало баби, които са извършвали тази помощ и от там идва Бабинден.

Думата бабувам на бебето – означавало да го израждаш”, посочи проф. Маркова.
„Акушерката по принцип според определението на Световната здравна организация е тази, която води цяло нормално раждане. Те учат много сериозно какво е норма и всяко отклонение от нормата пращат при лекар гинеколог”, заяви проф. Маркова. Според нея България не е подготвена за раждане в домашни условия, тъй като няма акушерки и медицински сестри, които да работят в извън болничната помощ, а присъствието на акушер по време на раждането е задължително. Проф. Маркова посочи, че в Европа има страни, в които е приета практиката да се ражда в домашни условия и такъв пример е Холандия. „Лично аз считам, че ражданията в България би трябвало да са в здравни заведения, тъй като динамиката на събитията е много бърза и както всичко върви нормално може да се окаже, че има усложнения, а при нас нито транспорта, нито пътищата са добри и нашите условия като цяло не отговарят на тези създадени в Холандия”, посочи проф. Маркова.
Десислава АНТОВА

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

5000 акушерки отбелязват своя професионален празник на Бабинден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди