изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:45 EEST
ЕП точи оръжията си за новите еврокомисари    
Европейски съюзВ понеделник започват изслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата ЕК. Очаква се някои от тях да попаднат под прицела на неудобните въпроси. Това се отнася и за номинираната от България Румяна Желева, коментира радио "Дойче веле".

Изслушването на кандидатите за еврокомисари се очаква да стане повод за доста бурен обмен на въпроси и отговори, тъй като европарламентаристите ще се опитат да извадят кандидатите от равновесие. Британката Катрин Аштън, първият външен министър на ЕС, може да попадне под прицела на неудобните въпроси, тъй като единственият й дипломатически опит е едната година, която е прекарала като еврокомисар в предишната ЕК.

Германският кандидат за еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер може да бъде подложен на неудобен разпит във връзка с гаф, който направил по повод кончината на свой колега, когото нарекъл борец от съпротивата срещу нацизма, докато той всъщност бил съдия по времето на нацисткия режим.


Българската кандидатка


Румяна Желева, номинирана за сравнително скромния пост на еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и справянето с кризи, ще трябва да дава отговор на някои по-трудни въпроси във връзка с твърдения за предполагаеми връзки на съпруга й със света на организираната престъпност.

Някои депутати от ЕП от Централна и Източна Европа вече надигнаха глас срещу комунистическото минало на неколцина от кандидатите за еврокомисари. Чешкият кандидат за еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и унгарският кандидат за еврокомисар по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор може да се наложи да отговарят на въпроси за образованието по съветски модел, което са получили.

Гъркинята Мария Даманаки, предложена за еврокомисар за риболова, която влезе в гръцкия парламент като комунистка и се присъедини към социалистите едва през 2003 година, също ще бъде наблюдавана с подозрителен поглед от евродепутатите. Все пак не се очаква подобен род критики да доминират изслушванията на кандидатите, освен ако евродепутатите нямат намерение да подхванат и самия председател на ЕК Барозу заради студентското му минало на привърженик на маоистките идеи.


Прогнозите на политическите анализатори


Като цяло малко експерти очакват да се повторят събитията от 2004 година, когато при безпрецедентната демонстрация на сила евродепутатите наложиха вето на италианския кандидат за еврокомисар Роко Бутильоне, който беше принуден да се оттегли от надпреварата заради коментари по адрес на мъжете с хомосексуална ориентация и на жените.

Одобрението на ЕП е от решаващо значение за встъпването в длъжност на новата комисия. Парламентът обаче няма правото да гласува за всеки един кандидат поотделно, а трябва да даде положителен или отрицателен вот за цялата комисия. Последното изслушване ще бъде на 19 януари в Страсбург, а окончателният вот на парламента за доверие на новата комисия ще бъде в Брюксел на 26 януари. Ако този вот е положителен, новата ЕК ще може да заработи още от 1 февруари.
news.bg

 


Сходни връзки

ЕП точи оръжията си за новите еврокомисари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди