изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:28 EEST
В Израел утре започва двудневната визита на премиера Бойко Борисов    
Политика Премиерът Бойко Борисов и правителствена делегация заминават на двудневно официално посещение в Израел по покана на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Визитата е в рамките на 11-и и 12-и януари 2010 г. (понеделник и вторник).


В състава на делегацията, която ще посети близкоизточната държава, влизат заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова, главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков, съветници, депутати, пловдивският митрополит Николай и др.
Първата среща от визитата на Борисов ще бъде с израелския му колега Бенямин Нетаняху. След разговора, който ще се проведе в кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху, домакинът, заедно с българския правителствен ръководител и членовете на делегацията, която води, ще посетят мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем”. След това премиерът Бойко Борисов ще проведе работен обяд по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Авигор Либерман.
По-късно през деня българският премиер, заедно с членовете на официалната делегация, ще се срещнат с говорителя на израелския парламент (Кнесет) Рувен Ривлин.
В късния следобед Борисов ще проведе среща с държавния глава на Израел Шимон Перес. В програмата на премиера е предвиден разговор и с лидера на опозицията и председател на партия Кадима г-жа Ципи Ливни.
Вечерта министър-председателят ще се срещне с българската еврейска общност в посолството ни в Тел Авив.
Във вторник (12 януари) премиерът Бойко Борисов ще посети Църквата на Божи гроб и Стената на плача в Стария град на Ерусалим. Преди това българският правителствен ръководител ще се срещне с Главата на Ерусалимската православна патриаршия патриарх Теофилос III.
По-късно през деня Борисов и делегацията ще отпътуват за посещение в териториите на Палестинската власт Рамалла. Предвидена е среща на българския министър-председател с президента на Палестинската власт Махмуд Аббас и с премиера – Салям Фаяд.

Агенция “Фокус” припомня:
Република България признава Държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г.
На 10 юни 1967 г., след 6-дневната израелско-арабска война, България, заедно с другите страни от бившия Варшавски договор, скъсва дипломатически отношения с Израел.
Двете страни възстановяват дипломатическите си отношения на 3 май 1990 г. в София със съвместна декларация, подписана от министрите на външните работи.
След възстановяването на дипломатическите отношения през 1990 г. връзките между двете страни се развиват динамично и във възходяща линия. Между двете страни няма нерешени политически проблеми.
Разменени са множество посещения на всички нива, последното от които е официалното посещение в България на президента на Държавата Израел г-н Моше Кацав (юни 2006 г.)


Хронология на разменени визити

На равнище президент:
През юни 1991 г. президентът Хелим Херцог е на посещение в България. Президентът д–р Желю Желев е в Израел. През януари 2000 г. президентът Петър Стоянов посещава Израел.
На 11 и 12–ти юни държавният глава на Израел Моше Кацав е на официална визита в България.
Последната визита на президентско ниво е на Георги Първанов. Българският държавен глава е на посещение в Израел в периода 24 – 27 март 2008 г.

На равнище председател на парламент:
Първото посещение след възстановяването на дипломатическите отношения е през февруари 1990 г. Проф. Шевах Вайс , Спикер на Кнесета пристига в България.
Шест години по–късно, през септември 1996 г. Дан Тихон, Спикер на Кнесета е на визита в нашата страна.
В края на 1996 г. акад. Благовест Сендов, председател на Народното събрание посещава държавата Израел.
На неофициална визита през ноември 1998 г. в България пристига Дан Тихон, Спикер на Кнесета.
През януари 2000 г. председателят на Българския парламент Йордан Соколов пристига в Израел за участие в тържествата, организирани от Йерусалимската православна патриаршия по случай 2000-та годишнина от Рождество Христово. Визитата е неофициална.
Последната визита на това равнище е през октомври 2004. Тогава българска парламентарна делегация посещава Израел. В рамките на визитата ръководителят на делегацията - Венко Александров, председател на Парламентарната комисия по външна политика към НС, се среща с председателя на Кнесета - Руевен Ривлин.

На равнище министър-председател:
През 1991 г. министър – председателят на държавата Израел Ицхак Шамир посещава България.
През март 1992 г. Филип Димитров е в Израел.
През август 2002 г. бившият министър-председател Ехуд Барак е на неофициално посещение в България. Визитата е по покана на Атлантическия клуб.

На равнище министър на външните работи:
Първото посещение след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни е на г- н Мише Аренс в България.
През юли 1991 г. г- н Виктор Вълков е в Израел.
В края на 1993 г. (декември) министър Станислав Даскалов е в Израел, като част от президентската делегация на д–р Желю Желев.
През юни 1998 г. Надежда Михайлова е на визита в държавата Израел, а през юли 2002 г. Шимон Перес пристига в България.
Следващото посещение в Израел прави Соломон Паси на 26 – 28 май 2003 г.
Последното посещение на ниво министър на външните работи е на Ивайло Калфин в периода 24 – 27 март 2008 г.


На равнище вицепремиери и министри са реализирани няколко посещения
През март 1991 г. Моше Кацав, министър на транспорта пристига в България, а през април 1992 г. Иван Черноземски, министър на здравеопазването, както и Димо Димов, министър на културата са в Израел.
През октомври 1993 г. вицепремиерът Валентин Карабашев е в Израел.
Пет години по–късно, през януари 1998 г. Александър Божков, вицепремиер участва в 5-та Международна конференция на министрите и парламентаристи от еврейски произход в Тел Авив.
През април същата година г-н Александър Божков участва в Международната юбилейна търговско-промишлена изложба “Израел’50”.
Две години по – късно, през януари 2000 г. Евгени Чачев, министър на регионалното развитие и благоустройството е част от официалната делегация, придружаваща президента Петър Стоянов.
През ноември 2004 г. г-н Николай Василев – вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията пристига в Изралел по официална покана на г-н Ехуд Олмерт. Повод за посещението е ТЕЛЕКОМ 2004. По време на посещението министър Василев е приет от председателя на Кнесета, Руевен Ривлин.
В периода 13 – 15 февруари 2006 г. Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика е на визита в Израел.
На 25-ти и 26-ти февруари 2007 г. Румен Петков, министър на вътрешните работи е на посещение в Израел.
През май 2007 г. – от 7-ми до 10-ти министър т на здравеопазването Радослав Гайдарски е на визита в Израел.
От 28 ноември до 2–ри декември 2007 г. Яков Бен Изри, министър на здравеопазването на Израел е в България.
Последното посещение на това равнище е в периода 24 -27 март 2008 г., когато министър Емилия Масларова придружава президента Георги Първанов по време на визитата му в Израел.

ФОТОАЛБУМ ЗА ИЗРАЕЛ

 


Сходни връзки

В Израел утре започва двудневната визита на премиера Бойко Борисов | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В Израел утре започва двудневната визита на премиера Бойко Борисов
Автор: Anonymous да 2010-01-10 @ 17:35 EET
Значи ,нищо ново под слънцето.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди