изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:48 EET
НОВО ИЗТОЧВАНЕ НА НАРОДА: Отнемат здравните ни права, ако не отидем на профилактичен преглед    
Новини
Хората, които не отидат профилактичен преглед през тази година, ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата година, съобщават от Министерството на здравеопазването.


Предвижда се също глоба от 50 до 100 лева, а при повторно неявяване санкцията ще бъде между 100 и 200 лева, предаде Дарик.

Родители, които не осигуряват задължителните имунизации за децата си, също ще бъдат санкционирани. Ваксините на децата се правят само от личния лекар, според имунизационния календар на страната. От април тази година в него влизат и две нови имунизации - против пневмококови инфекции и комбинирана петвалентна ваксина (срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В). 

За първи път през 2010 г. децата до 18 години ще имат неограничен достъп до детски специалисти, т.е. личният лекар не може да откаже направление. Досега тази възможност имаха пациенти до 14-годишна възраст.

Всяка болница, която иска да сключи договор с НЗОК за 2010 г., трябва да осигурява денонощна възможност за прием при спешни състояния. За сключване на договор ще се изисква в болницата да има лекари по съответните специалности на основен трудов договор. Лечебните заведения за болнична помощ трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория.

НЗОК няма да сключва договори с болниците, които не отговарят на тези условия. Това няма да затрудни достъпа на пациентите до нужната медицинска помощ и до болница, се посочва в съобщението. Навсякъде ще продължат да съществуват центровете за извънболнична помощ, каквито са ДКЦ, медицинските центрове, както и филиалите на спешната помощ.

Размерът на здравната вноска през 2010 г. е 8 на сто. Тя се поделя между работодателя и работника в съотношение 60 към 40. Държавата поема вноската за деца, пенсионери, социално слаби.

Правата на хората, които са длъжни сами да се осигуряват, се прекъсват, когато не са внесли повече от три вноски за 36 месеца. Ако задължението за вноските е на работодателя и той не го е изпълнил, служителят ще може да ползва услугите на НЗОК.

Глоба от 2000 до 4000 лева се предвижда за работодател, който не заплаща вноските за работниците си. За едноличните търговци и юридическите лица е предвидена имуществена санкция от 4000 да 8000 лева.

Самоосигуряващите се, които не са платили здравните си вноски за срок, по-дълъг от три месеца, ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лева. До 1 март тази година самоосигуряващите се, които не са с редовни здравни вноски, няма да бъдат глобявани при внасянето им.

За всяко посещение при личния си лекар, специалист или зъболекар, здравноосигурените заплащат потребителска такса от един процент от минималната работна заплата за страната, или 2.40 лева. Таксата за болничен престой през 2010 г. е 4.80 лева на ден. Ако се налага лечение в болница повече от 10 дни за една година, не се заплаща потребителска такса за престоя след десетия ден. От потребителска такса са освободени децата до 18 години, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, хора с увреждания, пише БТА.

Хората с непрекъснати осигуровки могат да се лекуват по избор при всеки зъболекар, сключил договор с НЗОК. Тъй като в повечето случаи дейностите, извършени от зъболекаря, не са напълно заплатени от НЗОК, пациентът трябва да доплати необходимата сума. DIR.BG

 


Сходни връзки

НОВО ИЗТОЧВАНЕ НА НАРОДА: Отнемат здравните ни права, ако не отидем на профилактичен преглед | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди