изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:03 EEST
ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЛА С ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС В ДОБРИЧКИЯ РАЙОНЕН СЪД    
Ред и сигурност

През седмицата 11-15 януари в Добричкия районен съд са насрочени за разглеждане следните наказателни дела обществен интерес:  



 

На 14.01.2010 г. в 9 ч. Добричкият районен съд трябва да разгледа наказателното дело срещу 45-годишния Денко А. Д. от Добрич. Той е обвинен, че на 10 срещу 11.09.2009 г. в с. Плачи дол, община Добричка, е откраднал златни накити на стойност 2266 лв. от владението на добричлийка. Престъплението е извършено при условията на повторност.

Според обвинителния акт семейството на пострадалата живеело през топлите месеци в къща в с. Плачи дол. След като се прибрала от работа, вечерта на 10.09.2009 г., жената свалила златните си бижута и ги поставила в порцеланова кутия. Семейството оставило по невнимание незаключена входната вратата на дома. На другата сутрин съпругът й установил, че липсва порцелановата кутия със съхраняваните в нея четири дамски и един мъжки пръстени, две венчални халки, две гривни и медальон, всички от злато. Жената уведомила за кражбата полицията.

Разследването е установило, че на 11.09.2009 г. Денко Д. предложил дамски и мъжки златни пръстени за продажба в заложна къща в Добрич, като обяснил, че ги е купил лично от Гърция. Там закупили само единият пръстен, който са предали на полицията. По-късно същия ден служителите на реда открили в дома на обвиняемия венчална халка с името на съпруга на пострадалата и дата. Жената, с която живеел Денко Д., обяснила, че е закупила накита за 20 лв. от непознато момиче.

Служителите на реда са установили също съвпадение между открита на местопрестъплението следа и обувка, иззета от Денко Д.

Той е осъждан три пъти за престъпления против собствеността. По последната присъда от 2006 г. му е наложен изпитателен срок от 3 години. Престъплението, за което отговаря сега пред Районен съд – Добрич, е извършено в този изпитателен срок.

На досъдебното производство Денко Д. е заявил, че намерените в него пръстени са му предадени от непознат човек на кооперативния пазар, за да ги препродаде срещу „някой лев”.  Той има начално образование, не е женен, не работи.

Откритите от полицията и върнати на семейството два пръстена са на стойност 275 лв., а останалата щета не е възстановена.

 

 

На 14.01.2009 г. в 13 ч. в Добричкия районен съд е насрочено наказателното дело срещу Йосиф Б. М. и Кирчо Г. К. от Добрич. 64-годишният Йосиф М. е обвиняем за това, че като длъжностно лице  - управител на „Пътно поддържане - Добрич” ЕООД – гр. Добрич е присвоил в периода от м. август 2002 г. до м. януари 2003 г. 30  077,50 лв. собственост на дружеството, поверени му да ги управлява. 58-годишният Кирчо К. отговаря за това, че в качеството си на длъжностно лице – заместник-управител на „Пътно поддържане - Добрич” ЕООД – гр. Добрич, е присвоил на 17.12.2001 г. 2100 лв. и на 18.12.2002 г. 4000 лв., собственост на дружеството, поверени му да ги управлява. За улесняване на престъплението, двамата са извършили друго деяние – ползвали са фактури с невярно съдържание, издадени от три фирми от Добрич, с. Крушари и Варна.

В обвинителният акт е посочено, че като управител на държавната фирма Йосиф М. решил да използва познанството си с трима частни търговци за лично облагодетелстване. Той се договарял с тях, бизнесменът да състави фактура, с която да удостовери, че неговата фирма е извършила услуга на държавното дружество на някаква стойност, върху която се начислявал данък добавена стойност. Подсъдимият представял фактурите в счетоводството на „Пътно поддържане – Добрич” ЕООД. По негова заповед сумите не били давани на съответния търговец или на негов представител, а лично на него. На касиера Йосиф М. обяснявал, че лично има грижата да предаде парите на контрагентите. Прокуратурата е установила, че той е давал на бизнесмените начислените суми по Закона за данък добавена стойност, а остатъка е присвоявал. По тази схема добричкият търговец съставил четири фактури за засаждане на дръвчета, направа на тераси, рязане и трупане на дърва; за товарене, извличане и трупане на дърва от Държавния поземлен  фонд и за снегопочистване. Другите две фирми са съставили по една фактура.

На 16.12.2002 г. Йосиф М. разпоредил на заместника си Кирчо К. да вземе от офиса на добричката фирма седма фактура, която трябвало да се осребри. Вторият подсъдим знаел, че такава работа не е поръчвана от ръководството на „Пътно поддържане – Добрич” ЕООД и не е извършвана от контрагента. Въпреки това той представил документа в счетоводството на държавното дружество и обяснил, че парите трябва да се дадат на него. Той предал сумата по начисления данък добавена стойност на бизнесмена, а останалите пари присвоил. На 18.12.2002 г. Кирчо К. получил от касата на фирмата още пари под предлог „доплащане” към същата фактура.

От свидетелски показания и справки с Метеорологичната станция в Добрич е установено, че услугите по тези седем фактури не са били извършени. Данъчната администрация пък не е признала правото за ползване на данъчен кредит по ЗДДС по всички тях, защото реално не са извършени сделки.

Йосиф М. има висше образование, женен е, търговец. Към момента на извършване на деянието е бил реабилитиран по старо осъждане.

Кирчо К. е със средно образование, женен, безработен, неосъждан.

Срещу двамата са подадени граждански искове от „Пътно поддържане и строителство” АД – Добрич, на стойността на причинените от тях имуществени вреди от извършените от подсъдимите престъпления.

 

11.01.2010 г.                                   Пресслужба Добрички районен съд   

 


Сходни връзки

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЛА С ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС В ДОБРИЧКИЯ РАЙОНЕН СЪД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди