изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:55 EEST
ТРИ ПРЕМИЕРИ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ЗА ЮБИЛЕЯ НА ТЕАТЪРА В КАВАРНА    
ИнтервютаРежисьорът Димитър Еленов пред НДТ  и  ndtnews.hopto.org

-          Добре сте дошъл в Каварна, г-н Еленов, виждам ви,  отново да работите с актьори от читалищния театър „Проф. Гочо Гочев”. Какво подготвяте и кога да очакваме новата постановка на самодейците от читалище „Съгласие”?

-             Тази година е юбилейна за театъра в Каварна. През 2010-та се навършват  130 години от първото театрално представление  в града и затова програмата на читалището е по-амбициозна. Ще направим три представления. Започваме с една криминална пиеса на Агата Кристи - „Капан за мишки”. Нейната премиера ще бъде на 15 януари.  Следващото заглавие е „Животът – това са две жени” на Стефан Цанев, което трябва да излезе в края на февруари, а третото е  детската пиеса „Морско синьо” на Валери Петров. Детското представление очаквам да бъде завършено в края на март.

 

-          Три заглавия в рамките само на три месеца са един достоен начин за отбелязването на театралния юбилей. Този факт потвърждава мнението, че в Каварна хората държат на традициите си, въпреки кризата. Така ли е?

-             Аз имам възможността да обикалям страната и знам, че кризата се отрази много зле на изкуствата. В стремежа си да икономисат, много общини орязаха средствата за културните прояви.  За мен  е безумно да се посяга първо на бюджетите на културата, като че ли светът спира и от икономисването на една пиеса зависи съдбата на хората.  И тук, в този град е уникално, че точно в този момент се подкрепят традициите от всички нива. Като се започне от кмета на общината, главния му секретар, секретаря на читалището и всички хора, които подкрепят и поддържат традициите в този град. В Несебър, която е една богата община, от една година, например, няма театър.  Сигурно и през тази година няма да има. А тук, в рамките на три месеца, ще излязат три премиери.

 

-          Виждам, че  утвърдени актьори от театралния състав си партнират с участници от младежката театрална студия.Те нови попълнения ли са?

-            Ситуацията сега е малко по-различа от друг път, защото младежката театрална студия, която се създаде миналата година към читалището, участва с най-добрите си представители в този театър. В него играят четирима  от известните на каварненската публика актьори и четирима младежи. Младежите са участвали в едно детско представление, а сега правят дебют в големия театър. Това е една от причините да изберем пиеса на Агата Кристи. В нея има млади действащи лица и образите в пиесата позволяват  да се направи  съчетание между средното поколение актьори и съвсем млади артисти.

 

-          Кои са мотивите ви да започнете с това представление?

-           Агата Кристи е една от най-големите авторки в криминалния жанр, а творчеството й -   класика в жанра, както се казва. Пиесата е интересна и от десетки години не слиза от световните сцени, включително и от българските сцени. Освен криминалната история, която се разказва, в постановката е застъпен и социалния момент, нещо, което ни свързва много тясно с днешното време. Това е насилието върху децата, небрежността на възрастните към отглеждането им в духовен, пък и във физически план. Този проблем е крещящ и ми се струва, че хората ще го разберат и възприемат. Разбира се, той е поставен много деликатно – отдолу, като подводно течение, в пиесата няма никаква дидактика. Според мен това е просто една перфектна драматургия и страшно подходяща за дебют на млади артисти. Интересни са образите в пиесата, интересни са взаимоотношенията, без да са от сложността на Чехов и Шекспир,например, което би затруднило  децата.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

ТРИ ПРЕМИЕРИ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ЗА ЮБИЛЕЯ НА ТЕАТЪРА В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди