изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:20 EET
От Светите земи Борисов сваля ДДС с 0.5%    
По света Премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник от Израел, че ще настоява за намаляване на ДДС с 0.5% още от тази година, въпреки плановете на ГЕРБ това да се случи до края на 2011 година. Той сподели своето ново намерение след срещата си с израелския си колега Бенямин Натаняху, който му дал съвет в тази насока.

"Той каза: данъкът от 10% (върху доходите и корпоративния данък, бел.ред.), който сте направили, е много добър, но вместо от 2011-а да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока”, разказа Борисов за чутото от Нетаняху.

Българският премиер очевидно не е могъл да устои, защото в отговор на въпрос дали финансовият министър Симеон Дянков ще разреши подобно намаляване на ставката, той заяви: "Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши”.

Парламентарната група на Синята коалиция, бизнес-организациите и значителен брой икономисти призоваваха ГЕРБ да заложи по-ниски ставки за ДДС, които да влязат в сила още от 1 януари 2010 година. Техните аргументи бяха, че това ще спомогне за по-бързото излизане от кризата и ще изсветли икономиката. Управляващите отхвърлиха предложенията за тази година и заявиха, че може да се мисли за следващия бюджетен период. От ГЕРБ дори въведоха допълнителна ДДС-ставка върху адвокатските услуги.

Ако Борисов "успее да убеди" Дянков за намаляването на данъка, това може да се очаква най-рано през юни, когато е възможна първата актуализация на бюджета.

Освен съветите за ДДС-то, Натаняху обяснил на Борисов, че му завижда за самостоятелното управление и куража да не кани във властта партии, които са били в нея преди.

Бойко Борисов се надява до лятото израелския премиер да върне визитата в София.

"Разбрахме се и с неговия финансов и икономически съветник – още следващите седмици да дойдат в България, да ни помогнат със съвети – правилна ли е посоката, да видят ръста на икономиката. Министър Трайчо Трайков ще дойде, за да се обсъди организацията на един общ туристически форум. Бенямин Нетаняху пое ангажимент и изрази желание да доведе израелския бизнес в София в най-скоро време", каза още премиерът.

В рамките на тридневното посещение в Израел ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със сигурността. Освен Борисов, вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, в делегацията са още шефовете на ДАНС и Националната разузнавателна служба, както и депутати.

Борисов отказа да говори по темата "сигурност". "На тази тема не се говори. Службите трябва да са внимателни, да работят”, каза потайно той.

От 18 години в Израел не е идвал български премиер, а Бенямин Нетаняху не можа да си спомни кога за последен път израелски  премиер е гостувал на Балканите, отбеляза още Борисов. По думите му в Израел има много силна памет за това, какво е направила страната ни за спасяването на българските евреи. 

"Това, че правим дружба с Израел не значи, че тя ще е за сметка на някой друг. В съвременните външнополитически отношения целта е да се направят възможно най-много приятелства и да се отвори пазарът за държавата, за да пристигат инвестиции и от Израел и от арабския свят", коментира премиерът.

http://www.mediapool.bg

ОЩЕ ЗА ИЗРАЕЛ

 


Сходни връзки

От Светите земи Борисов сваля ДДС с 0.5% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди