изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:21 EEST
Европарламентът ще разследва Румяна Желева    
Европейски съюз
Европейският парламент реши да проучи бизнес връзките на кандидата на България за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, след като парламентаристи я обвиниха, че е укрила финансови интереси, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Решението да бъдат поискани от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и да се възложи на междупартийна група в парламента да ги анализира нанася тежък удар върху нейната кандидатура, допълва агенцията.
Решението беше взето на бурно протеклото изслушване на Желева, след като тя влезе в спор с част от депутатите, включително със сънародничката си Антония Първанова.

Желева стана мишена на залп от въпроси за предполагаемата й дейност в българската консултантска компания "Глобал Консулт", която не е споменала в декларациите за финансовите си интереси от 2007 г., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Според твърденията, разпространени от евродепутати, Желева е била управител в компанията от 2006 до 2009 г. и така е нарушила изискванията на Европейския парламент (тогава тя бе европейски депутат); че тази компания сега е преименувана и че в "новата" българският кандидат за комисар държи 60 на сто от дяловете.

"Наистина нямам какво да крия...Губим ценно време", заяви "видимо раздразнената" Желева пред депутатите в комисията по развитието, след като въпросите за нейните бизнес връзки изместиха въпросите, свързани с международната помощ, цитира я ДПА.
 
"Подготвих досие, голямо досие с финансови документи, можете да го видите, нямам какво да крия", подчерта Желева. Тя обвини сънародничката си, либелалната евродепутатка Антония Първанова, че е разпространила тези "слухове" в писмо до Европейската комисия.
Първанова подчерта, че е предоставила тези информации, "защото поискаха от мен да го направя", цитира я АФП.

Спорът относно твърденията за конфликт на интереси на кандидатката се проточи близо час, след което председателката на комисията настоя дебатите да се върнат към въпросите за помощта и развитието. Тя обаче възложи на междупартийна група да проучи въпроса и настоя Европейската комисия да представи на парламента пълната документация за Желева, допълва ДПА.

Агенцията отбелязва, че депутати от комисията са изразили разочарование от отговорите на Желева и на въпросите по същество, изтъквайки, че тя не е успяла да изложи подробностите, които те са очаквали.

В България съпругът й е мишена на слухове за предполагаеми връзки с организираната престъпност, които тя нарече "безпочвени". Но депутатите решиха да я атакуват по други точки, предаде АФП. dir.bg

Слабо се представили двама кандидат-комисари. Какво следва
12 януари 2010 / News.dir.bg
Завършилото тази вечер изслушване на българският външен министър и кандидат за европейски комисар Румяна Желева показа, че се очертават сериозни проблеми пред утвърждаването й на този пост от Европейския парламент.

Депутати от комисията по развитието, в която се състоя допитването, казаха, че причините за "недоброто", според тях, представяне на българския кандидат за комисар, са следните: неубедителни, общи отговори по въпроси, свързани с професионалните качества и годност като комисар по международните въпроси, хуманитарната помощ и реагирането при кризи, липсата на пълна прозрачност по бизнес проблеми от времето, когато Румяна Желева е била депутат в Европейския парламент.

След изслушването Румяна Желева даде кратка пресконференция, на която отбеляза, че за нея то е било "демократично упражнение от висока класа", че е уверена в положителния резултат и че ако бъде утвърдена за комисар, ще има много възможности да работи заедно с Европейския парламент по въпросите на хуманитарната помощ и реагирането при кризи. Тя увери отново, че не е ръководител на компанията "Глобал Консулт", за която на изслушването няколко пъти стана дума, но не посочи точна цифра за колко е продадена тази компания

"По въпросите, по които трябваше да говори, мога да кажа, че голяма част от евродепутатите в комисията изслушаха много трудно и мъчително нейните обяснения по задаваните въпроси", заяви участник в изслушването.
След изслушването предстои да се събере разширено бюро на комисията по развитието, което трябва да изготви писмо със становище по кандидатурата на Румяна Желева, което да изпрати до председателя на Европейския парламент. Ако това становище е отрицателно, това означава, че кандидатурата й автоматично се отхвърля.
Това ще реши Съветът на председателите (на политически групи) на Европейския парламент. Този Съвет ще реши и как да се процедира по-нататък.

Една възможност е да се иска от председателя на Европейската комисия да представи пред Европейския парламент друг кандидат. Това трябва да стане преди да се гласува съставът на Европейската комисия в Европейския парламент , което става "ан блок". Ако Жозе Мануел Барозу иска да е сигурен, че предложеният от него нов състав на комисията няма да бъде отхвърлен от парламента, в предложения за одобряване състав не трябва да има слаб или неподготвен кандидат. При наличие на такъв кандидат председателят на Европейската комисия или сменя ресори, или иска да му бъде предложена друга кандидатура от страната, предложила неудачната.

Днешният ден е труден за председателя на Европейската комисия. В един ден двама кандидат комисари се показаха много слаби, заяви заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода. Освен Румяна Желева той имаше предвид и Алгирдас Шемета от Литва, на когото бе предложен ресорът митническа и данъчна политика и борба с измамите. Състоялото се днес негово изслушване също не мина добре.


 


Сходни връзки

Европарламентът ще разследва Румяна Желева | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Европарламентът ще разследва Румяна Желева
Автор: Anonymous да 2010-01-12 @ 23:57 EET

Ами то цялата политика на ГЕРБ е такава - говорят едно, а току изскочи някоя жаба... Да не излезе накрая, че дефицитът всъщност е бил фиктивен. При толкова много лъжи, няма да се учудя ако крият пари, които да изкарат след година-две, за да ни обяснят видите ли колко са производителни.

Ние днес малко четем приказки, ама приказката за лъжливото овчарче я помним. Хубавото на ГЕРБ е, че прекъснаха тихото разграбване на държавата. Лошото е, че дават сигнали, че лека полека започват да правят същото като предходните...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди