изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:38 EEST
Премиерът постави бележка с надпис "Господ да пази България" на Стената на плача в Ерусалим    
По света Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов е избрал да сложи на Стената на плача в Стария град в Ерусалим бележка с пожелание Господ да пази България, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Денка Кацарска. Според легендата желанията поставени на стената на плача в Ерусалим се сбъдват.

На въпрос дали е отправил и някакво лично желание Борисов отговори: „Каквото за България, това и за мен. Когато тя е добре и аз съм добре”.

Министър-председателят Бойко Борисов посети Стената на плача в Стария град в Ерусалим
12 януари 2010 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов посети Стената на плача в Стария град в Ерусалим, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Денка Кацарска. Стената на плача се намира на Храмовия хълм, където бил издигнат Първият храм (Соломоновият), а след разрушаването му Втория храм. Стената на плача е запазена част от Втория храм в Ерусалим. Тя е дълга 48 метра и висока 18 метра. Долната й част е от времето на Ирод Велики, който реставрира, разширява и украсява Втория храм.
След разрушаването на Втория храм от римляните през I в. сл. Хр. Стената на плача е единствената структура, останала от него - най-свещеното място за евреите.
През периода 1948 - 1967 г. достъпът на евреи до Стената на плача е бил забранен , тъй като святото за юдаизма място влиза в пределите на йорданското кралство. След 1967 г. когато Израел завзема Източен Ерусалим, евреите отново започват да го посещават.
Вярващи от цял свят прииждат всяка година в свещения град, за да изпълнят традиционния обичай. Според легендата - ако човек остави записка между камъните на стената, то неговото желание ще се сбъдне. Стената на плача граничи с третото най-свещено място за исляма - джамията "Ал Акса".
 
Бойко Борисов посети Църквата на Божи гроб в Стария град в Ерусалим
12 януари 2010 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Министър-председателят Бойко Борисов посети в Стария град на Ерусалим Църквата на Божи гроб, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Денка Кацарска. В момента има хиляди поклонници от цял свят на Божи гроб.
Храмът на гроб Господен е издигнат на мястото, на което според преданията е бил погребан и където възкръсва Исус Христос. Първата църква тук е построена през 335 г. Храмът е бил неколкократно разрушаван, възстановяван, опожаряван, преустройван. През 1808 г. е имало голям пожар след който, през 1810 г. храмът е бил построен в сегашния си вид. Храмът днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска, като за всяко има своя част и часове за молитва.
Правилата за съжителство са установени през 1852 г. при османското владичество. Невъзможно е и най-малкото отклонение от статуквото, от часовете за религиозните служби и за процесиите. Според легенда - ключовете на храма са поверени на мюсюлмански фамилии от главите на християнските деноминации в Ерусалим, за да се избегне спорът кой от тях да се разпорежда с тези ключове. Ключовете се пазят и се предават от поколение на поколение.

 


Сходни връзки

Премиерът постави бележка с надпис "Господ да пази България" на Стената на плача в Ерусалим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди