изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:09 EET
7 по Рихтер разтърси Хаити.    
НовиниДва много силни земни труса с магнитуд 5,9 и 5,5 разтърсиха Хаити минути след първото земетресение със сила 7, съобщи геофизическият институт на САЩ, цитиран от Франс прес. Първият вторичен трус бе регистриран в 17 ч. местно време (22 ч. по Гринуич) - седем минути след силното земетресение със сила 7, разтърсило столицата Пор-о-Пренс и околностите. Дванайсет минути по-късно бе регистриран още един вторичен трус. Столицата има население от 2 милиона. Хаити е най-бедната страна на американския континент.


Президентът на САЩ Барак Обама каза, че в мислите и молитвите си е с народа на Хаити, предаде Ройтерс. "Следим отблизо ситуацията и сме готови да помогнем на народа на Хаити", заяви президентът в декларация. Мощното земетресение е голяма катастрофа, заяви посланикът на Хаити в САЩ Реймънд Джоузеф.

В столицата са разрушени сгради, под чиито развалини има хора, съобщи кореспондент на Ройтерс. "Всичко се разтресе, хората стенеха, къщи започнаха да се рушат, настъпи пълен хаос", предаде кореспондентът на британската агенция. Може би десетки хора са убити или ранени под развалините, които блокират улиците. Жители на столицата отчаяно се опитват да освободят близките си от разрушените сгради или издирват изчезнали хора. Разрушени са обществени сгради, сред които е президентският дворец, съобщи хаитянската телевизия, гледана по интернет във Вашингтон.

Центърът на хаитянската столица Пор-о-Пренс е разрушен. "Загиналите вероятно ще се окажат стотици, когато стане възможно да се броят жертвите", каза лекар, ранен в ръката и целият окървавен. Центърът на столицата е разрушен, това е истинска катастрофа, каза местен жител.

Хуманитарен служител описа обстановката в Пор-о-Пренс като хаос и изрази опасения, че жертвите са може би хиляди, отбелязва БТА.

Комуникациите са прекъснати, разрушена е сградата на мисията на ООН за стабилизиране на Хаити, голяма част от служителите са в неизвестност, съобщи ръководителят на мисията Ален Ле Рой, цитиран от Асошиейтед прес. Мироопазващата мисия на ООН в Хаити наброява 9000 души. Тя бе разположена там след бунта през 2004 г. със задачата да обуздае насилието и престъпността.

Хаитянската столица е потънала в мрак след силното земетресение. Хиляди хора са излезли по улиците, съобщи Франс прес, като цитира служител на американска хуманитарна организация.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

7 по Рихтер разтърси Хаити. | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
7 по Рихтер разтърси Хаити.
Автор: Anonymous да 2010-01-13 @ 10:17 EET
Огромна трагедия. Съобщава се за хиляди убити, ранени и безследно изчезнали. :-(

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди